Προθέρμανση
Το μυστικό για ένα καλό ψήσιμο κρύβεται στην προθέρμανση του φούρνου. Κρίνεται απαραίτητη η προθέρμανση του πριν ψήσετε ένα κέικ ή το φαγητό σας. Αν δεν έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία του φούρνου είναι λογικό να νομίζουμε ότι υπολειτουργεί. Πριν τοποθετήσετε ένα ταψί με φαγητό ή μια φόρμα με κέικ βεβαιωθείτε ότι ο φούρνος σας είναι έτοιμος για ψήσιμο και ότι έχει φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία.
Δεν ανοίγουμε το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος Αν είσαστε ανυπόμονοι και ανοίγετε κάθε τρεις και λίγο το φούρνο για να δείτε αν το φαγητό είναι έτοιμο τότε σίγουρα επιβραδύνετε το ψήσιμό του. Ο ατμός που βγαίνει από το φούρνο κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα του είναι η υγρασία που χρειάζεται για να γίνει το φαγητό καλοψημένο και ζουμερό.
Βάζουμε το ταψί στο σωστό «ράφι» Εξίσου σημαντικό ρόλο για ένα καλό ψήσιμο παίζει το σημείο που βρίσκεται το ταψί. Αυτό εξαρτάται από το σημείο του φούρνου που δουλεύει κάθε φορά. Αν για παράδειγμα δουλεύουν οι πάνω αντιστάσεις και θέλουμε να ροδίσουμε το φαγητό απλά ανεβάζουμε το ταψί ψηλά. Σε διαφορετική περίπτωση κατεβάζουμε το φαγητό αν δεν θέλουμε να καεί. Αν χρησιμοποιούμε την κάτω αντίσταση, βάζουμε το ταψί σε μια από τις δύο κάτω θέσεις. Εάν χρησιμοποιούμε την πίσω κυκλική αντίσταση, τον ανεμιστήρα ή όλα μαζί, συστήνεται η χρήση των θέσεων 2 και 3 για ομοιόμορφο ψήσιμο. Βέβαια δεν ισχύει το ίδιο για τα κέικ και τα γλυκά, εκεί οι περιπτώσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με την εκάστοτε συνταγή.
Πάνω-κάτω αντίσταση:
Είναι η ιδανική επιλογή για να ψήσουμε παραδοσιακά φαγητά και γλυκά.
Κάτω αντίσταση:
Η κάτω αντίσταση επιλέγεται για την τελευταία φάση του ψησίματος, όταν χρειάζεται περισσότερο ρόδισμα η κάτω πλευρά του φαγητού (π.χ. πίτες).
Πάνω αντίσταση:
Η πάνω αντίσταση προσφέρεται για το επιπλέον ρόδισμα των φαγητών στην επιφάνεια τους.
Γκριλ:
Λειτουργία με υπέρυθρη ακτινοβολία. Χρησιμοποιείται κυρίως για ψήσιμο κρέατος, όπως μπριζόλες και κεμπάπ, αλλά και για ψητά λαχανικά, ψάρια και για ρόδισμα.
Γκριλ με θερμό αέρα:
Λειτουργία για το ψήσιμο πιο μεγάλων και χοντρών κομματιών κρέατος, όπως κοτόπουλο, ρολό, μπριζόλες.
Θερμός αέρας:
Τα φαγητά ψήνονται σε ένα στρώμα ζεστού αέρα. Ο αέρας εισέρχεται και κατανέμεται ομοιόμορφα από μια τουρμπίνα στον θάλαμο και ζεσταίνεται μέσω ενός δακτυλίου στο πίσω τοίχωμα του θαλάμου. Το χρησιμοποιούμε κυρίως για παστίτσιο, μουσακά και γίγαντες.
Ψήσιμο στον αέρα:
Έχουμε την δυνατότητα να ψήσουμε ταυτόχρονα σε τρία επίπεδα εξασφαλίζοντας ομοιόμορφα αποτελέσματα.
Εντατικό ψήσιμο:
Συνδυασμός θερμού αέρα και την κάτω αντίσταση μαζί για εξοικονόμηση χρόνου. Συνίσταται για φαγητά με υγρή βάση, όπως τάρτες και πίτσες.
Γλυκά
Αν έχετε σκοπό να ψήσετε ένα γλύκισμα θα πρέπει η γέμιση-ζύμη να μην ξεπερνά τα 2/3 του ύψους του ταψιού ή της φόρμα ενώ ο χρόνος ψησίματος διαφέρει από ταψί σε ταψί. Για παράδειγμα αν η φόρμα του κέικ είναι ψιλή, δηλαδή βαθιά, θα θέλει περισσότερο χρόνο από μια που είναι πιο ρηχή.
Ο τρόπος ψησίματος του κέικ διαφέρει καθώς θα πρέπει να τοποθετήσετε τη φόρμα στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου έτσι ώστε η επιφάνειά του να φτάνει στη μέση του φούρνου.
Όταν έρθει η ώρα για τα πασχαλινά κουλουράκια, ή τους κουραμπιέδες ή άλλα ανάλογα γλυκίσματα, θυμηθείτε πως τοποθετούνται στη μέση του φούρνου ενώ τα μπισκότα πιο ψηλά.
Ευχαριστούμε τον
Σπύρο Σούλη