Την ονομάζουν Πάσχα
πού σημαίνει πέρασμα, διάβαση, γιατί με τη διέλευση της Ερυθράς Θάλασσας πέρασαν από τη σκλαβιά της Αιγύπτου στην ελευθερία. Η γιορτή του Πάσχα (στα εβραϊκά Πεσάχ) είναι η μεγαλύτερη γιορτή των Εβραίων. Διαρκεί μαζί με την Εβδομάδα των Αζύμων οκτώ μέρες.
Τι συμβολίζει το αρνί
O αμνός συμβολίζει τον Χριστό, διότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε παρομοιάσει τον Ιησού με τον αμνό θεού που θα πάρει στις πλάτες του τις αμαρτίες του κόσμου. Οι Εβραίοι ποιμένες ήταν αυτοί που έσφαζαν και προσέφεραν τα αρνιά ως θυσία στο Θεό για να τον τιμήσουν και να τον ευχαριστήσουν. Στη συνέχεια όμως οι Χριστιανοί καθιέρωσαν το Πάσχα ως δική τους εορτή.
Τι συμβολίζει το σούβλισμα
Κάθε γωνιά της Ελλάδας αυτή τη μέρα γιορτάζει με το δικό της τρόπο:
Σούβλισμα Αρνιού και έθιμο
Στη Λιβαδειά οι κάτοικοι στήνουν σε σειρά υπαίθριες σούβλες και συγκεντρώνονται γύρω τους πίνοντας και τρώγοντας για ώρες.
Στην Κύθνο σερβίρονται τα «αληφόνια», άγρια και πικρά ραδίκια αλλά και τα περίφημα «τσιμπητά» -μυζηθροπιτάκια με κανέλα και μέλι!
Στη Ρόδο, συνηθίζουν να σφάζουν στο σπίτι τους το αρνάκι τους και το λένε Πασκάτη ή Λαμπριώτη. Το γεμίζουν με χοντρό σιτάρι αλεσμένο στον μύλο και το ψήνουν στον φούρνο. Το έθιμο αυτό συνηθίζεται και στη Σάμο, την Ικαρία και τη Λέσβο.
Στην Κάρπαθο, το αρνί γίνεται στον φούρνο με ρύζι, πλιγούρι και εντόσθια.
Στην Άνδρο, τo αρνάκι λέγεται Λαμπριάτης και μαγειρεύεται στο φούρνο με λαχανικά και ρύζι.
Στη Σίφνο το αρνάκι ψήνεται στο «Μαστέλο», δηλαδή σε πήλινο δοχείο με άνηθο και κόκκινο κρασί.
Στη Νάξο συνηθίζεται το παραδοσιακό «Μπατούδο», δηλαδή κατσικάκι γεμιστό με εντόσθια, λαχανικά, ρύζι, αυγά και τυρί ψημένο στο φούρνο.
Πηγή: https://www.tilestwra.com
Σούβλισμα Αρνιού και έθιμο
Απαραίτητα για ψήσιμο στη σούβλα
- ψησταριά ή barbeque (κόστος από 40 Ευρώ, 80 ευρώ ή και πολύ περισσότερα για μόνιμη κατασκευή) ή πολύ λιγότερο αν το ψήσιμο γίνει στο χώμα
- σούβλα
- πηρούνα για να συγκρατεί τα μπούτια
- διχάλες (δυο) για την πλάτη / μέση
- μοτέρ για το γύρισμα
- χερούλι με τις βίδες του για το γύρισμα χειροκίνητα (δε μένει από ρεύμα)
- κατσαβίδι για τη στερέωση όλων των παραπάνω
- σύρμα για το ράψιμο της κοιλιάς (κάνει και σπάγγος)
- κόφτης ή ταναλιοκόφτης για το σύρμα
- ψαλίδι
- καλώδιο επέκτασης ρεύματος (μπαλαντέζα)
- ταψιά μεταλλικά τρια τουλάχιστον
- σεντόνι
- σπάγγος
- λεμόνι, ρίγανη ή ότι άλλο επιθυμεί κανείς (δενδρολιβανο, δάφνη ή και τίποτα να μη βάλεις νόστιμο γίνεται)
- αλατι – πιπέρι
- δοχείο για το αλατοπίπερο
- λεκάνη για το νερό που χρειάζεται για τον έλεγχο της φωτιάς
- παροχή νερού
- άμμος για το σβήσιμο της φωτιάς
- φαράσι μεταλλικό για τη φωτιά
- λαβίδα μεταλλική για τη φωτιά
- κοντάρι μακρύ για τη φωτιά ή φτυάρι
- πλαστικά τραπεζομάντηλα
- σκούπα – φαράσι αν βρίσκεστε σε χώρο που θα θέλει σκούπισμα μετά
- χαρτί κουζίνας (2-3 ρολά τουλάχιστο)
- χαρτόνια για χαλάκια αν ταυτόχρονα χρειάζεται πρόσβαση σε καθαρότερο χώρο
Ενέργειες για το ψήσιμο
- Προμήθεια όλων των υπολοίπων από τον κατάλογο
- αγορά αρνιού
- αποθήκευση αρνιού (στο χασάπη – δε χωράει σε οικιακό ψυγείο που έχει και άλλα πράγματα μέσα)
- πλύσιμο
- αλατοπιπέρωμα
- στερέωση στη σούβλα
- ράψιμο της κοιλιάς
- αποθήκευση όρθιο (χρειάζεται κάπου να στερεωθεί), πάνω σε ταψί (θα στάξει)
- τύλιγμα με το σεντόνι αν λόγω χρόνου αποθήκευσης και χώρου θέλουμε να κάνουμε δύσκολη την πρόσβαση σε έντομα
- μεταφορά στο χώρο του ψησίματος (προσοχή στάζει)
- στερέωση του μοτέρ ή του χερουλιού της σούβλας
- τοποθέτηση στη ψησταριά
- ψήσιμο στη φωτιά που έχετε ήδη φτιάξει (δείτε εγχειρίδιο για άναμμα φωτιάς 🙂 )
- έλεγχος της φωτιάς με τη βοήθεια του νερού / αραίωσης της καύσιμη ύλης ή προσθήκης νέας
- έλεγχος ψησίματος (από μια-μιάμιση ώρα σε δυνατή φωτιά έως δυο-τρεις ώρες σε χαμηλότερη) – προσοχή να μη στεγνώσει, να μην καεί, αλλά και να μη μείνει άψητο
- μετακίνηση του αρνιού (στάζει λίπη)
Πηγή: http://www.ilia-mare.gr