Η μαγειρική είναι το πάθος πολλών μας και γι αυτό νομίζω ότι είμαστε σε αυτή την ομάδα.
Συνταγές, εύκολες, γρήγορες και νόστιμες… facebook
Οι επαγγελματίες μάγειρες ξέρουν πόσο απαιτητική δουλειά είναι και ότι οι γνώσεις που χρειάζονται είναι απεριόριστες. Δεν σταματάνε να μαθαίνουν, να διαβάζουν, να δοκιμάζουν, να προσπαθούν για να καταφέρουν να πετύχουν τα πιάτα τους και να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
Τα τελευταία χρόνια χάρη σε αρκετές εκπομπές μαγειρικής (Master chef, Top chef, Chef’s table κτλ κτλ κτλ) και άπειρους τηλεμάγειρες να εμφανίζονται καθημερινά στις τηλεοράσεις μας ακούμε κάποιους όρους και τεχνικές που έχουν να κάνουν με την κουζίνα, που φαντάζουν εξωτικοί και πολύ απόμακροι από εμάς τις νοικοκυρές και απλούς καθημερινούς μάγειρες, ενώ δεν είναι πάντα έτσι!
Όντως οι περισσότεροι όροι προέρχονται από τα γαλλικά. Η γαλλική κουζίνα άλλωστε κρατάει γερά τα ηνία της καλής κουζίνας και γαστρονομίας.
Αν λέξεις όπως σοτάρω, μπλανσάρω κτλ κάτι σου λένε αλλά δεν ξέρεις τι ακριβώς σημαίνουν, το παρακάτω λεξικό θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τι πραγματικά τρως και κυρίως ποιες τεχνικές χρησιμοποιείς. Για τις επόμενες μέρες θα σας παρουσιάζουμε κάθε μέρα κι από έναν όρο.
Αρχίζουμε με τον παρακάτω όρο
Μιζ αν πλας (Mise en place)
Ακριβής μετάφραση: «τοποθέτηση στη θέση τους» και είναι η καλή αρχή, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις στην κουζίνα. Βασικά είναι η προετοιμασία των υλικών για το μαγείρεμα. Διευκολύνει όλη τη διαδικασία. Το να έχεις τα πάντα κομμένα και τοποθετημένα σε μπασινάκια (σκεύη) απλά μετά θα σε βοηθήσει να αποδώσεις μια καλύτερη συνταγή.
Το να μένεις οργανωμένος βοηθάει στο μαγείρεμα κι επίσης στο να κρατάς τον πάγκο σου καθαρό
Πηγή: https://www.bovary.gr/