Menu
Menu

Cook Bake Συνταγές, εύκολες, γρήγορες και νόστιμες....

nor_rice-thumb-large(1)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους σας

Ρύζι, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ρύζι, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Για πιλάφι μουσκέψτε το ρύζι (νυχάκι ή καρολίνα) για 20 λεπτά σε χλιαρό, αλατισμένο, με χοντρό αλάτι, νερό. Τρίψτε το με τα χέρια να βγάλει όλο το άμυλό του. Στραγγίστε το και στεγνώστε το καλά. Η αναλογία νερού ή ζωμού προς ρύζι είναι 3 ή 2,5 αντιστοίχως, προς 1. Μαγειρέψτε το σε ρηχή κατσαρόλα με βαρύ πάτο, προσθέτοντας 2 κουταλιές χυμό λεμονιού για να διατηρηθεί άσπρο. Όταν το ρύζι τραβήξει όλα τα υγρά  και το κατεβάσετε, σκεπάστε το με μια πετσέτα, ώστε να απορροφηθούν οι ατμοί από αυτήν. Ανακατέψτε το μόνο μετά 10 λεπτά από τότε που θα το κατεβάσετε.

 

Για ρύζι στον ατμό μουσκέψτε Basmati ή καρολίνα σε νερό για 3 – 4 ώρες, σουρώστε το και κλείστε το σε τουλπάνι. Βάλτε το σε ατμομάγειρα από μπαμπού και μαγειρέψτε στον ατμό για 15 λεπτά. Αναποδογυρίστε και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά.

 

Για το ριζότο, χρησιμοποιούμε άπλυτο ρύζι Arborio (διαδεδομένο), Vialone  Νano (ιδανικό για ιδιαίτερα κρεμώδες ριζότο) ή Carnaroli (Πολυτελείας με πλεονέκτημα να μην «παραμαγειρεύεται» εύκολα). Η κατσαρόλα να είναι με χοντρό πάτο για να μην καεί το ρύζι. Η βάση του ριζότο είναι το κρεμμύδι και συνδυάζεται με σέλερι, πράσο ή καρότο. Προσθέστε λίγους σπόρους κόλιανδρου κατά το σοτάρισμα για λεμονάτους τόνους που εξισορροπούν την λιπαρότητα του ριζότο. Μετά την εξάτμιση του οινοπνεύματος από το κρασί, χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε τον ζωμό ( 1 λίτρο/1 φλιτζάνι ρύζι), πρώτα σε αρκετή ποσότητα και μετά ολοένα λιγότερο για να σχηματιστεί η κρέμα και να χυλώσει το ριζότο. Στο 18 λεπτό προσθέτουμε τις γεύσεις (από φράουλα μέχρι τρούφα). Δοκιμάζουμε και αν είναι al dente, προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα. Αν χρειάζεται συμπληρώνουμε λίγο ζωμό, μια που το ριζότο πρέπει να πέφτει από την κατσαρόλα σαν «κύμα».

 

Για ρύζι πιλάφι στον ατμό βάζουμε το ρύζι για 1 ώρα στο νερό να μαλακώσει και κατόπιν το βάζουμε μέσα σε μια λεπτή πετσέτα μέσα στο ειδικό σκεύος και το μαγειρεύουμε για 30 – 40 λεπτά.

Ρύζι Μπόνετ Κίτρινο Parboiled

Για να γίνει άσπρο το πιλάφι προσθέτετε στο νερό που βράζει 1 κουταλιά ξίδι ή χυμό λεμονιού. Για να γίνει σπυρωτό ρίξτε 3 – 4 σταγόνες χυμό λεμονιού.

Του Ζαφείριου Χατζηχαλκιά.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους σας

Σχετικά Άρθρα

Πρόσφατα Άρθρα

Πρόσφατες Συνταγές

Κατηγορίες Άρθρων

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Μάθετε πρώτοι τα νέα μας.

Βρείτε μας στα social media

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Μάθετε πρώτοι τα νέα μας.

Βρείτε μας στα social media

Copyright 2019 All rights reserved. Owner and Founder Irini Patiloudi.

Οι συνταγές των φίλων του cook-bake.gr δημοσιεύονται με την συγκατάθεση τους.