Menu
Menu

Cook Bake Συνταγές, εύκολες, γρήγορες και νόστιμες....

doc_20130122_1051838_krasi(1)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους σας

Κρασιά, με τι ταιριάζουν, πως πίνονται

Κρασιά, με τι ταιριάζουν, πως πίνονται

Τιπς α λα Ζαφείριου Χατζηχαλκιά.

Τα γλυκά κρασιά πίνονται δροσερά και τα εξ αυτών άσπρα, αρκετά κρύα. Πηγαίνουν καταπληκτικά με τα τυριά δυνατής γεύσης, όπως το ροκφόρ και η γκοργκοντζόλα.

 

 

Το «Vinsanto» πηγαίνει  με όλα τα γλυκά σοκολάτας, ενώ όλα τα «Muscats» με γλυκά ταψιού, με φρούτα ή με τάρτες φρούτων. Η «Μαυροδάφνη» πηγαίνει με το brownie και με σουφλέ σοκολάτας.

Με Champagne πηγαίνει η παρμεζάνα, αλλά ως ορεκτικό.

Free picture (Champagne foam) from https://torange.biz/champagne-foam-25744

 

Τα ροζέ κρασιά συνοδεύουν υπέροχα τα άσπρα κρέατα (κουνέλι και κοτόπουλο), τα λαδερά, τα ζυμαρικά με θαλασσινά (γαρίδες, αστακό, καραβίδες) ή όστρακα, τα μαγειρεμένα ψάρια (αλά σπετσιώτα ή με άσπρες σάλτσες), τα φρούτα στο τέλος του γεύματος.

 

Με τις σούπες που κατά παράδοση δεν συνοδεύονται από κρασί, πηγαίνει μόνο ένα ξηρό sherry Manzanilla.

 

Τα nouveau κρασιά (κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη κάθε Νοέμβρη) πηγαίνουν με σαλάτες, antipasti, πίτσες, τα ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα, τα θαλασσινά με κόκκινη σάλτσα, τα κοκκινιστά λαχανικά κατσαρόλας, τα πουλερικά, τα φρέσκα κίτρινα ή άσπρα άπαχα τυριά.

Κείμενο: Zafeirios Chatzichalkias

Κρασί Beaujolais Nouveau:

Πώς κατόρθωσαν οι Γάλλοι να το κάνουν παγκόσμια γιορτή

Κατά τη μία μετά τα μεσάνυχτα της τρίτης Πέμπτης κάθε Νοέμβρη, πάνω από ένα εκατομμύριο κιβώτια Beaujolais Nouveau ξεκινούν το ταξίδι τους από μικρά χωριά της περιοχής του Beaujolais, διασχίζοντας τη Γαλλία για να φτάσουν στο Παρίσι και από κει να φύγουν για όλα τα μέρη του κόσμου.

Οι αφίσες παντού διαδίδουν τα καλά νέα: “Le Beaujolais nouveau est arrive”, το φρέσκο Beaujolais έφτασε!

Η τρίτη Πέμπτη κάθε Νοεμβρίου -φέτος πέφτει 20 του μήνα- είναι μια γιορτή για το κρασί παγκοσμίως. Είναι η ημέρα που, βάσει παράδοσης, βγαίνει στο εμπόριο το φρέσκο κόκκινο κρασί της καινούργιας σοδειάς της περιοχής Beaujolais. Και έχει γίνει κάτι σαν παγκόσμιος αγώνας, το ποιος θα είναι ο πρώτος που θα παραλάβει και θα σερβίρει την καινούργια σοδειά του.

Το έθιμο ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα και στηρίχτηκε στο γεγονός ότι το Beaujolais ήταν ο κύριος τροφοδότης του Παρισιού και των μπιστρό του σε κόκκινο, εύκολο στην κατανάλωση κρασί. Τα υπόλοιπα τα έκανε το marketing με στόχο τη γρήγορη και εύκολη πώληση των κρασιών της περιοχής.

Το Beaujolais Nouveau, που χάρη στις σύγχρονες τεχνικές οινοποίησης έχει κάνει σοβαρά ποιοτικά βήματα, είναι αντίστοιχο με το ελληνικότατο “γιοματάρι”, δείγματα του οποίου (ακολουθώντας το γαλλικό πρότυπο) κυκλοφορούν πλέον με επιτυχία κι εδώ.

Κατά συνέπεια, αυτό που αποκαλούμε “Nouveau”, “Φρέσκο” κ.λπ., είναι απλά το πρώτο κόκκινο της σοδειάς, το οποίο κυκλοφορεί δύο με τρεις μήνες ύστερα από τον τρύγο και, θεωρητικά, πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε έξι μήνες από την κυκλοφορία του, ιδανικά μέχρι τον Μάιο-Ιούνιο της επόμενης χρονιάς δηλαδή.

Τώρα, ποιός είναι ο λόγος που κάνει το κρασί αυτό τόσο δημοφιλές;

Θα λέγαμε ότι το Beaujolais Nouveau είναι ένα λευκό κρασί με κόκκινο χρώμα, χωρίς τανίνες, ευκολόπιοτο, ελαφρύ, με φρέσκα αρώματα και πίνεται δροσερό. Ο αντίλογος, βέβαια, ισχυρίζεται ότι το nouveau είναι μια περίπτωση κρασιού που προέρχεται από μια μέτρια ποικιλία και μέσω ενός καλού μάρκετινγκ πετυχαίνει μεγάλες πωλήσεις. Αν και μέσα σε αυτά υπάρχει κάποια αλήθεια, στην ουσία θα ήταν λάθος να χαρακτηρίζαμε το κρασί αυτό ως μέτριο.

Και γιατί η ποιότητά του έχει, όπως είπαμε, βελτιωθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία και επειδή είναι διαφορετικό, αφού ουσιαστικά προκύπτει και από διαφορετική οινοποίηση.

Το Beaujolais Nouveau βγαίνει πάντα στην αγορά την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας συγκομιδής.

Βάσει νόμου, όλα τα σταφύλια στην περιοχή του Beaujolais πρέπει να μαζεύονται με τα χέρια. Είναι η μόνη περιοχή στη Γαλλία μαζί με την Καμπανία όπου η συγκομιδή με τα χέρια είναι υποχρεωτική. Η ποικιλία Gamay είναι η μοναδική που βάσει νόμου επιτρέπεται να καλλιεργείται στην περιοχή του Beaujolais. Και αν και κάποια οινοποιεία στην Καλιφόρνια βγάζουν κρασιά με την ονομασία “Gamay Beaujolais”, δεν πρόκειται για την ίδια ποικιλία που υπάρχει στη Γαλλία. Δεν επιτρέπεται να βγει Beaujolais Nouveau από σταφύλια που παράγονται σε κάποιο από τα δέκα Crus, αλλά μόνο από σταφύλια από τα terroirs με ονομασία προέλευσης Beaujolais και Beaujolais-Villages.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/news/179371/krasi-beaujolais-nouveau-pos-katorthosan-oi-galloi-na-kanoyn-pagkosmia-giorti-eikones

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους σας

Σχετικά Άρθρα

Πρόσφατα Άρθρα

Πρόσφατες Συνταγές

Κατηγορίες Άρθρων

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Μάθετε πρώτοι τα νέα μας.

Βρείτε μας στα social media

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Μάθετε πρώτοι τα νέα μας.

Βρείτε μας στα social media

Copyright 2019 All rights reserved. Owner and Founder Irini Patiloudi.

Οι συνταγές των φίλων του cook-bake.gr δημοσιεύονται με την συγκατάθεση τους.