Menu
Menu

Cook Bake Συνταγές, εύκολες, γρήγορες και νόστιμες....

quinoa

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους σας

Η Κινόα στην διατροφή μας

Τι είναι η κινόα

Η κινόα συμπεριλαμβάνεται στην διατροφή των ινδιάνων, στη Νότια Αμερική (Περού, Χιλή και Βολιβία) εδώ και 3.000 χρόνια. Αν και στην διατροφή το χρησιμοποιούμε συχνά σαν δημητριακό (ανήκει στα ψευδοδημητριακά) στην πραγματικότητα ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα παντζάρια, τα σέσκουλα, το σπανάκι.

Ιδιότητες της κινόα

Η κινόα έχει υψηλή  περιεκτικότητα  σε πρωτεΐνη. Περιέχει ισορροπημένα τα ουσιώδη αμινοξέα για τον οργανισμό, κάνοντας την ένα ασυνήθιστα πλήρες είδος τροφής.

Επιπλέον περιέχει Ωμέγα 3 λιπαρά, είναι καλή πηγή φωσφόρου και είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και σίδηρο.

Δεν έχει γλουτένη από την φύση της και χωνεύεται εύκολα.

Τρόπος χρήσης της κινόα

Η κινόα έχει μια φυσική πικρή επίστρωση που ονομάζεται σαπωνίνης, για να κρατά τα έντομα μακριά. Για να φύγει η πικράδα από τη κινόα απλά πλύντε την καλά πριν την χρήση.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κινόα στις σαλάτες, σε μπάρες δημητριακών, στα κουλουράκια.

Για πρωϊνό προτιμήστε τις νιφάδες κινόα.

Χρησιμοποιείστε την κινόα αντί για ρύζι

Ξεπλένουμε 1 φλιτζάνι κινόα και την βράζουμε σε  2 φλιτζάνια νερό για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένη κατσαρόλα. Μπορούμε να προσθέσουμε αν θέλουμε λίγο ελαιόλαδο και αλάτι.
Πηγή: /www.sesoula.gr

Η κινόα ή κουϊνόα είναι θάμνος

 

που οι σπόροι του τρώγονται και υπάρχουν σε πολλά χρώματα: άσπρο, κόκκινο, μαύρο αλλά και μπλε. Σε αντίθεση με το ρύζι ή το σιτάρι, τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη, η κινόα περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε βασικά αμινοξέα για τους ανθρώπους, κάνοντας την ασυνήθιστα πλήρες είδος διατροφής. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερη πρωτεΐνη κινόα από πρωτεΐνη σιταριού για τις ανάγκες μας. Μολονότι στην πράξη είναι ένας σπόρος, η κινόα θεωρείται πλήρες δημητριακό και μια καλή πηγή φυτικών ινών.
Καλλιεργείται στις Άνδεις για περισσότερα από 5.000 χρόνια κι έχει χαρακτηριστεί ως «η μητέρα των δημητριακών» ή «ο χρυσός των Ίνκας». Τεχνικά δεν είναι κόκκος αλλά σπόρος, ωστόσο, χρησιμοποιείται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο όπως όλα τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Κινόα άσπρη

Κόκκινη

Μαύρη

Τρίχρωμη

Κινόα σαλάτα

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους σας

Σχετικά Άρθρα

Πρόσφατα Άρθρα

Πρόσφατες Συνταγές

Κατηγορίες Άρθρων

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Μάθετε πρώτοι τα νέα μας.

Βρείτε μας στα social media

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Μάθετε πρώτοι τα νέα μας.

Βρείτε μας στα social media

Copyright 2019 All rights reserved. Owner and Founder Irini Patiloudi.

Οι συνταγές των φίλων του cook-bake.gr δημοσιεύονται με την συγκατάθεση τους.