Τυρί Μπάτζος παραδοσιακό για σαγανάκι
Ο Μπάτζος παράγεται στις περιοχές δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.
Ο Μπάτζος Π.Ο.Π. είναι ένα από τα αρχαιότερα Ελληνικά τυριά (το αρχαιότερο σκληρό τυρί), καθώς η παρασκευή του ξεκίνησε παράλληλα με την παρασκευή της Φέτας.
Η γεύση του είναι ευχάριστα υπόξινη, ελαφρά πικάντικη και αλμυρή.
Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας του σε λιπαρά ενδείκνυται για ψήσιμο στη σχάρα. Καταναλώνεται κυρίως σε σαγανάκι (τηγανητός με αλεύρι), τηγανητός με αβγά (μαλακώνει όμορφα, χωρίς να χάνεται), καθώς και σε διάφορους μεζέδες ή κύρια πιάτα.
Η πικάντικη γεύση του τηγανητού Μπάτζου προκαλεί να τον θεωρήσουμε ως ένα εκ των κορυφαίων συνοδευτικών του ούζου ή του τσίπουρου.
Διατροφική αξία
Τυρί ΜΠΑΤΖΟΣ ΠΟΠ |
Ανά μερίδα 28g | Τυπικές ανά 100g |
Ενέργεια | 66.30 kcal | 990.8Kj/236.8kcal |
Ολικά Λιπαρά | 5.32g | 19.00g |
Κορεσμένο Λίπος | 3.75g | 13.40g |
Πρωτεΐνη | 3.75g | 13.40g |
Υδατάνθρακες | 1.48g | 5.30g |
Φυτικές Ίνες | 0.00g | 0.00g |
Σάκχαρα | 0.95g | 3.40g |
Αλάτι | 0.95g | 3.40g |
Πηγή: http://www.patriafeta.com/index.php/el/products/mpatzos