Όροι μαγειρικής Μπεν Μαρί (Bain Marie)
Συχνά σε διάφορες συνταγές διαβάζουμε τον όρο «Μπεν Μαρί» (Bain Marie)
Γνωρίζετε ωστόσο τι ακριβώς είναι;
Ουσιαστικά πρόκειται για βύθισμα του σκεύους ψησίματος σε ένα άλλο σκεύος με βραστό νερό
και σε στη συνέχεια, τα δύο σκεύη μπαίνουν στο φούρνο για να ψηθεί το περιεχόμενο του πρώτου σκεύους είτε είναι αλμυρό είτε γλυκό.
Το νερό λειτουργεί
κατά κάποιον τρόπο ως «μονωτής» επιβραδύνοντας τη μεταφορά θερμότητας από το φούρνο στο σκεύος ψησίματος αναδιανέμοντας τη θερμοκρασία περιμετρικά του σκεύους.
Το μπεν μαρι είναι μια μέθοδος με την οποία θερμαίνουμε υλικά που είναι ευαίσθητα σε θερμοκρασίες άνω των 55 βαθμών η υλικά που είναι ευαίσθητα στις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.
Τέτοια υλικά είναι η κουβερτούρα, οι σάλτσες που περιέχουν αυγό, το κερί, κ.α.
Στο εμπόριο βρίσκουμε πλέον το ειδικό διπλό σκεύος,
μια μεγάλη κατσαρόλα και μια μικρότερη που εφαρμόζει επάνω στην πρώτη μέσα στην οποία σιγοβράζει νερό, ώστε να μαγειρεύεται κάτι χωρίς να ακουμπάει πάνω στην εστία μας.
Πηγή: https:https://www.olivemagazine.gr/
Σταθερή θερμοκρασία μαγειρέματος σημαίνει
μείωση των πιθανοτήτων καψίματός του μειώνοντας επίσης και το ενδεχόμενο η επιφάνεια του φαγητού ή του γλυκού να «σπάσει».
Χαρακτηριστικά παραδείγματα χρήσης του μπεν μαρί είναι όταν λιώνουμε τη σοκολάτα βάζοντάς τη σε μεταλλικό σκεύος πάνω από ένα κατσαρολάκι με ζεστό-όχι βραστό- νερό για να μην καεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ