Menu
Menu
peach-1074997_1920(1)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους σας

Ροδάκινα Νεκταρίνια διατροφική αξία και οφέλη

Ροδάκινα Νεκταρίνια διατροφική αξία και οφέλη

Το ροδάκινο αναφέρεται ότι προέρχεται από την Κίνα και ευδοκιμεί σε θερμές περιοχές τόσο στο νότιο όσο και στο βόρειο ημισφαίριο. Ο εξωτερικός φλοιός του φρούτου συναντάται από λείος έως τραχύς και η σάρκα του είναι λευκή, χρυσοκίτρινη ή κόκκινη.

Θρεπτικά συστατικά

Τα ροδάκινα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Ένα μεσαίου μεγέθους ροδάκινο(150gr) περιλαμβάνει:

Θερμίδες: 58

Πρωτεΐνη: 1 gr

Υδατάνθρακες: 14 gr

Λίπος: λιγότερο από 1 gr

Ίνες: 2 gr

Βιταμίνη C: 17%

Βιταμίνη Α: 10%

Κάλιο: 8%

Βιταμίνη Κ: 5%

Βιταμίνη Ε: 5%

Χαλκός: 5%

Μαγγάνιο: 5%

Τα ροδάκινα περιέχουν φυσικά σάκχαρα και μπορούν να αντικαταστήσουν κάποια από τα σάκχαρα που λαμβάνετε με την διατροφή σας.

 

 

Παρακάτω θα δούμε 10 από τα οφέλη του ροδάκινου στην υγεία του ανθρώπου:

1.Ενίσχυση του ανοσοποιητικού :

Το σύμπλεγμα βιταμινών C και Ε που περιέχει βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού .

2.Βοηθούν στην πέψη

Το ροδάκινο λόγω των φυτικών ινών βοηθάει στη πέψη και τη καλή λειτουργία του εντέρου. Σε ένα ροδάκινο οι μισές περίπου φυτικές ίνες είναι διαλυτές και οι άλλες μισές αδιάλυτες . Οι αδιάλυτες ίνες ενισχύουν την μικροχλωρίδα του εντέρου μειώνοντας την πιθανότητα δυσκοιλιότητας.

3.Αντικαρκινικές ιδιότητες

Τα ροδάκινα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών. Αυτό σημαίνει ότι βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή στα κύτταρα του σώματος μας και να παρέχουν προστασία από κάποιες μορφές καρκίνου. Είναι επίσης ιδιαίτερα υψηλές σε πολυφαινόλες, ενώσεις που περιορίζουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων .

4.Καλύτερη λειτουργία της καρδιάς

Τα ροδάκινα περιέχουν ενώσεις που συμβάλλουν στη μείωση των παραγόντων καρδιακών παθήσεων  όπως η υψηλή αρτηριακή  πίεση , η μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων  και της LDL χοληστερόλης.

5.Προστασία του δέρματος

Η βιταμίνη Α και η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό που περιέχει το ροδάκινο  κρατάει σε φυσιολογικά επίπεδα την υγρασία στο δέρμα μας διατηρώντας το απαλό και ελαστικό.

Η βιταμίνη C ως αντιοξειδωτική ουσία  προστατεύει το δέρμα μας από τις ελεύθερες ρίζες  και ο συνδυασμός αυτών των θρεπτικών συστατικών διατηρεί το δέρμα μας υγιές.

6.Μείωση επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Λόγω των διαλυτών ινών που περιέχει το ροδάκινο  επιβραδύνεται η απορρόφηση της ζάχαρης στο αίμα  και σε συνδυασμό πάντα με άλλες τροφές πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνες δημιουργείται μείωση των επιπέδων σακχάρων στο αίμα.

7.STOP στα συμπτώματα αλλεργίας

Πολλές φορές όταν ερχόμαστε σε επαφή με μια ουσία που έχουμε αλλεργία εμφανίζουμε συμπτώματα όπως βήχα, κνησμό και φτέρνισμα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός μας παράγει σε αυτές τις περιπτώσεις τις ισταμίνες για να αντιμετωπίσει την αλλεργιογόνο ουσία. Τα ροδάκινα εμποδίζουν την παραγωγή ισταμίνης και με αυτό τον τρόπο περιορίζονται τα συμπτώματα της αλλεργίας.

8.Προστασία των ματιών

Οι  βιταμίνες  Α και C καθώς και το β καροτένιο που περιέχει το ροδάκινο αυξάνουν τη ροή του αίματος με αποτέλεσμα να δημιουργείται  προστασία από οφθαλμολογικές διαταραχές όπως καταρράκτης και εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας. Επίσης προστατεύει και τον αμφιβληστροειδή και τον φακό του ματιού που προκαλούνται από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου.

9.Πρόληψη οστεοπόρωσης

Η υψηλή περιεκτικότητα σε Κάλιο συμβάλει στη μείωση ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά και προλαμβάνει την οστεοπόρωση. Άλλα ανόργανα στοιχεία  όπως Σίδηρος, Φώσφορο , Μαγνήσιο, Ασβέστιο, Μαγγάνιο, Ψευδάργυρος και Χαλκός  συμβάλλουν στη καλή ρύθμιση των οστών, των μυών και του νευρικού συστήματος.

10.Λίγες θερμίδες

Ένα ροδάκινο προσφέρει πολλή απόλαυση αλλά μόνο λίγες θερμίδες. Ένα μεσαίου μεγέθους ροδάκινο έχει περίπου 58 θερμίδες. Είναι μια ζουμερή και γλυκιά απόλαυση που μπορούμε να φάμε χωρίς ενοχές σε κάθε ώρα της ημέρας χωρίς να μας προσθέτει βάρος.

Ας δούμε και κάποιους συνδυασμούς με το ροδάκινο  που μπορούμε να κάνουμε στη διατροφή μας

Τα ροδάκινα μπορούμε να τα καταναλώσουμε ωμά με τη φλούδα ή χωρίς, ψητά, μέσα στη σαλάτα, ακόμα και σε κυρίως πιάτα. Μπορούμε να τα προσθέσουμε στο γιαούρτι με ή χωρίς ξηρούς καρπούς. Μπορούμε επίσης να απολαύσουμε ένα ποτήρι κρύα λεμονάδα ή κρύο τσάι και να προσθέσουμε μέσα κομμάτια ροδάκινου. Επίσης έχουμε τη δυνατότητα να προσθέσουμε στο νερό κομμάτια ροδάκινου και αφού το στραγγίξουμε να πάρουμε ένα φρουτώδες και υγιεινό έγχυμα.

Πηγή: https://www.apostoloschronopoulos.gr/

Νεκταρίνια

Τα νεκταρίνια ανήκουν σε εκείνη την κατηγορία των τροφίμων που είναι σχεδόν «ταυτόσημα» με το καλοκαίρι. Μάλιστα τα νεκταρίνια τα καταναλώνουμε οι περισσότεροι σε καθημερινή βάση κατά τους θερινούς μήνες. Αυτό γιατί είναι εξαιρετικά εύγευστα και μπορούν να αποτελέσουν ιδανικό σνακ. Γι’ αυτό «επιβάλλεται» να τα γνωρίσουμε λίγο παραπάνω.

Λίγη ιστορία

Τα νεκταρίνια όπως και τα ροδάκινα μάλλον προέρχονται από την Κίνα, όπου καλλιεργήθηκαν πριν από 2.000 χρόνια πριν, όπως επίσης καλλιεργήθηκαν στην αρχαία Περσία, την Ελλάδα και τη Ρώμη.

Ωστόσο, η διάδοση τους

ξεκίνησε στη Μεγάλη Βρετανία στα τέλη του 16ου και στις αρχές του 17ου αιώνα και εισήχθησαν στην Αμερική από τους Ισπανούς.

Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά στην αγγλική γλώσσα είναι από το 1616 αλλά πιθανότατα είχε αναπτυχθεί πολύ νωρίτερα μέσα στην περιοχή των ροδάκινων της κεντρικής και ανατολικής Ασίας.

 

Διατροφικός θησαυρός
Αρχικά να πούμε πως ένα νεκταρίνι 100 γρ. έχει 50 θερμίδες και το κύριο διατροφικό στοιχείο που διαθέτει είναι οι φυτικές ίνες. Όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά, τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονο κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα, διαθέτουν μεγάλη ποσότητα β-καροτένιου.

Το β-καροτένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα.

Η βιταμίνη Α θεωρείται πολύ καλή για την υγεία των ματιών, των βλεννογόνων, του δέρματος και του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, τα νεκταρίνια διαθέτουν βιταμίνη C στα που θεωρείται ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό, που συμβάλλει στην προώθηση της καλής υγείας και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ακόμη, τα νεκταρίνια διαθέτουν λουτεΐνη,

που είναι ένα θρεπτικό συστατικό που προστατεύει τα μάτια και το δέρμα. Θεωρείται σημαντικό αντιοξειδωτικό επειδή προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος.

Τα νεκταρίνια διαθέτουν επίσης και άλλες βιταμίνες και μέταλλα, που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός σε καθημερινή βάση για την εύρυθμη λειτουργία.

Σημαντικό είναι

πως βοηθά στη δυσκοιλιότητα ιδιαίτερα όταν καταναλώνεται με την φλούδα λόγω των φυτικών ινών που διαθέτει και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου όταν συνδυάζονται και με άλλα φρούτα, όπως για παράδειγμα δαμάσκηνα.

Κατανάλωση
Τα νεκταρίνια μπορούν να καταναλωθούν και με την φλούδα . Αυτό είναι προτιμότερο καθώς προσφέρει περισσότερες φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Φυσικά θα πρέπει να τα πλύνετε πολύ καλά πριν την κατανάλωση.

Πηγή: https://www.olivemagazine.gr

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους σας

Σχετικά Άρθρα

Πρόσφατα Άρθρα

Πρόσφατες Συνταγές

Κατηγορίες Άρθρων

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Loading

Βρείτε μας στα social media

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Βρείτε μας στα social media

Copyright 2019 All rights reserved. Owner and Founder Irini Patiloudi.

Οι συνταγές των φίλων του cook-bake.gr δημοσιεύονται με την συγκατάθεση τους.