Menu
Menu
paprika-65270_1920(1)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους σας

Πιπεριές-ποικιλίες-διατροφική αξία και οφέλη

Πιπεριές-ποικιλίες-διατροφική αξία και οφέλη

Οι πιπεριές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα λαχανικά στη μαγειρική. Χρησιμοποιούνται σε πολλά κλασικά φαγητά, όπως στα λαχταριστά γεμιστά, στις σαλάτες και φυσικά στην πίτσα. Πέρα από τη χρήση τους, όμως, ξέρετε τη διατροφική τους αξία; Αρχικά, να πούμε πως οι πιπεριές χωρίζονται σε δύο βασικά είδη -τις γλυκές πιπεριές και τις καυτερές-, ενώ συνολικά υπάρχουν 50 περίπου ποικιλίες ανά τον κόσμο.

Λίγη ιστορία
Οι περιοχές προέλευσης της πιπεριάς εντοπίζονται στην Κεντρική Αμερική και στο βόρειο κομμάτι της Νότιας Αμερικής. Οι πιπεριές του Μεξικού και της Νότιας Αμερικής ανακαλύφθηκαν από τον Κολόμβο και έγιναν γνωστές σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην Ινδία και την Κίνα.

Το χρώμα στις πιπεριές μπορεί να είναι πράσινο, κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί και πιο σπάνια ακόμη λευκό και μοβ, ανάλογα με το πότε είναι η συγκομιδή τους και σε ποια ποικιλία ανήκουν. O όρος «γλυκιά πιπεριά» χρησιμοποιείται συχνά για τις μεγάλες πιπεριές που έχουν σχήμα καμπάνας, ανεξάρτητα από το χρώμα τους.

Διατροφική αξία
Οι διαφορετικές ποικιλίες πιπεριάς αποδίδουν περίπου την ίδια ενέργεια ανά γραμμάριο, δηλαδή, περίπου 25 kcal/100 γρ. Επίσης οι πιπεριές είναι μέτριες έως και καλές πηγές καλίου και συνιστούν ακόμη πολύ καλές πηγές βιταμίνης C, έχοντας 1,5 φορά την περιεκτικότητα του πορτοκαλιού (αν τις καταναλώσεις στην ίδια ποσότητα).

Η πιπεριά Φλωρίνης

είναι η ποικιλία κόκκινης πιπεριάς, η οποία καλλιεργείται στη Μακεδονία. Οι καρποί της, έχουν μήκος 15-20 εκατοστά και πλάτους 4-5 εκατοστά. Είναι παχύσαρκη με γλυκιά γεύση, κατάλληλη για σαλάτα, κατάψυξη ή κονσερβοποίηση. Είναι πλούσια σε βιταμίνες C, A, K και E.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

Οι κόκκινες κλασικές πιπεριές

είναι πιο πλούσιες σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία σε σχέση με τις πράσινες και τις κίτρινες.

Αντίστοιχα, η κλασική πράσινη πιπεριά

είναι καλύτερη πηγή βιταμίνης K (Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για τη σύνθεση πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην πήξη του αίματος, αλλά και σε άλλες φυσιολογικές λειτουργίες).

Ωστόσο, η πιο πλούσια σε βιταμίνη Α, όπως ίσως προδίδει και το χρώμα της είναι η κόκκινη πιπεριά.

Οι καυτερές πιπεριές είναι κι αυτές πολύ καλές πηγές βιταμίνης Α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΥΤΕΡΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΤΑ ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥΣ

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών, των βλεννογόνων, του δέρματος και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι χρωματιστές πιπεριές είτε πράσινες, είτε κόκκινες, είτε κίτρινες, είναι πλούσιες πηγές θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνης C.

Επίσης, η βιταμίνη Ε που διαθέτουν οι πιπεριές βοηθά τον οργανισμό να επουλώνει τις πληγές και μώλωπες.

Τέλος, οι πιπεριές είναι πηγή βιταμίνης Α (β-καροτένιο), που συμβάλλει στην καλή ανάπτυξη και στην ευεξία.

Πηγή: https://www.olivemagazine.gr

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΑΥΓΟ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους σας

Σχετικά Άρθρα

Πρόσφατα Άρθρα

Πρόσφατες Συνταγές

Κατηγορίες Άρθρων

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Loading

Βρείτε μας στα social media

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Βρείτε μας στα social media

Copyright 2019 All rights reserved. Owner and Founder Irini Patiloudi.

Οι συνταγές των φίλων του cook-bake.gr δημοσιεύονται με την συγκατάθεση τους.