Κυδώνι, διατροφικά οφέλη και ιδιότητες
1. Ανήκει στο είδος κυδονέα και κατάγεται από την περιοχή του Καυκάσου ενώ είναι ιδιαίτερο διαδεδομένο σε όλες τις χώρες της Μεσογείου.
2.Θεωρείται από τα αρχαιότερα φρούτα. Οι αρχαίοι έλληνες είχαν αφιερώσει τα κυδώνια στην θεά Αφροδίτη. Φημολογείται μάλιστα ότι κατά το γνωστό μύθο ο Πάρης προσέφερε κυδώνι στη θεά και όχι χρυσό μήλο. Επίσης κάποιοι ισχυρίζονται πως πιθανά το μήλο που πρόσφερε η Εύα στον Αδάμ να είναι τελικά κυδώνι.
3.Θεωρείται αφροδισιακό για τις γυναίκες. Παράλληλα βοηθά την γονιμότητα και μειώνει την εμφάνιση λοιμώξεων τω γεννητικών οργάνων.
4.Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C, αλλά χάνει μεγάλο μέρος αυτής όταν μαγειρευτεί.
5.Περιέχει δύο πολύ σημαντικές ουσίες την θεαμίνη και τη ριβοφλαβίνη που ενισχύουν την μνήμη και την εγκεφαλική μας λειτουργία.
6. Περιέχει και υψηλά ποσοστά πεκτίνης, μιας ουσίας που είναι χρήσιμη σε αυτούς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, καθώς επιβραδύνει την απορρόφηση των σακχάρων, ενώ μπορεί να βελτιώσει και τα επίπεδά τους στο αίμα. Γενικά όσοι πάσχουν από διαβήτη πρέπει να ακολουθούν διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και το κυδώνι αποτελεί εξαιρετική πηγή.
7.Το κρασί που παράγεται από τα κυδώνια θεωρείται πολύ ωφέλιμο για όσους πάσχουν από άσθμα, ενώ το λικέρ από κυδώνι βοηθά στη δυσπεψία και αντιμετωπίζει την αιμορραγία τα ούλων
8.Το αφέψημα από κουκούτσια κυδωνιού είναι αντιβηχικό, αποχρεμπτικό και δραστικό κατά των ισχυρών πονοκεφάλων.
9.Το κυδώνι μπορεί να αντικαταστήσει το μήλο σε όλες τις συνταγές (μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής) καθώς έχει το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα και την ίδια συμπεριφορά στο μαγείρεμα.
10.Το τσάι από βρασμένα φύλλα ή κουκούτσια κυδωνιάς, όπως και η πούλπα από ωμό ή βρασμένο κυδώνι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη διάρροια.
πηγή:Sigmalive Magazine