Cook Bake

Menu
Menu
Slider

Ιδέες & Tips

Ταραμάς και ταραμοσαλάτα Ταραμάς είναι η πρώτη ύλη για την ταραμοσαλάτα, ένα από τα πιο φημισμένα νηστίσιμα πιάτα. Στην ουσία...
Λαγάνα και Παράδοση Η καλύτερη λαγάνα που φτιάξατε ποτέ! Η συνταγή και η εκτέλεση εδώ είναι του συζύγου Γιάννη Τρέσκα...
Έθιμα Αποκριάς στην Ελλάδα Οι Απόκριες είναι η περίοδος αυτή των τριών εβδομάδων πριν την Καθαρά Δευτέρα. Πώς αλήθεια γιορτάζονται...
Βαρβάρα ή Ασουρές Θράκης και έθιμο Το έθιμο της Βαρβάρας ή Ασουρές αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της λαϊκής λατρευτικής παράδοσης της...
Μακαρονάδα, τιπς και συμβουλές Τα ζυμαρικά έχουν υψηλή θρεπτική αξία αφού βρίσκονται στη βάση της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, γεγονός...
Τύποι Αλεύρων και η χρήση του Στην αγορά υπάρχουν πολλά είδη και τύποι αλευριού. Δεν προορίζονται όλα για την ίδια...
Βασιλόπιτα Τσουρέκι οι συμβουλές μου Με την  συνταγή του τσουρεκιού μου που θα κάνουμε βασιλόπιτα λόγω όγκου και μάζας φυσικά...
Χριστούγεννα, ήθη και έθιμα στην Ελλάδα Φωτιές, κουδούνες, τυχερά παιχνίδια, αγιοβασιλιάτικα καραβάκια και χριστουγεννιάτικα δέντρα, μεταμφιέσεις και καλικάντζαροι, δίνουν αυτές...
Λαχανικά πράσινα, βράσιμο ή στον ατμό Μαγείρεμα στον ατμό ή βράσιμο; Πότε τα τρόφιμα διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά τους στο...
Η ΚΕΤΣΑΠ και η ιστορία της Όλοι γνωρίζουμε την κέτσαπ. Το όνομα της μας φέρνει στο μυαλό τηγανητές πατάτες, μπέργκερ...
Η Μαγιονέζα και η ιστορία της Μαγιονέζα Η μαγιονέζα είναι μία απ’ τις παλαιότερες και πιο βασικές σάλτσες στη γαστρονομία....
Σοκολάτα , διατροφικά οφέλη, ιστορία, χρήση Η Παγκόσμια Ημέρα Σοκολάτας γιορτάζεται στις 7 Ιουλίου Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε...
Τσουρέκι παραδοσιακό, οι δικές μου συμβουλές ΘΕΜΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙ Θα σας γράψω την άποψη μου για τα τσουρέκια μιας και είμαι...
»Ενα από τα έθιμα της εορτής του Πάσχα είναι τα κόκκινα αυγά, τα οποία βάφονται κάθε χρόνο την Μ. Πέμπτη....
Τσουρέκι Πασχαλινό έθιμο ή Λαμπροκουλούρα Λαμπροκουλούρα είναι το πασχαλινό ψωμί ή το τσουρέκι, σε διάφορα σχήματα, με ένα  κόκκινο αυγά...
Κυριακή των Βαίων και έθιμα Η Κυριακή των Βαΐων, ανάμεσα στη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής και την αυστηρή νηστεία της Μεγάλης...
Μαγειρίτσα και Έθιμο Η μαγειρίτσα είναι το παραδοσιακό θεσπέσιο έδεσμα που τρώμε το βράδυ της Ανάστασης. Οι περισσότεροι γνωρίζουν από...
Μπορεί στην Ελλάδα γευστικά το Πάσχα να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το τσουρέκι, τα κουλουράκια, τη μαγειρίτσα, το αρνί και...
Το έθιμο του σουβλίσματος του αρνιού, προέρχεται από το εβραϊκό Πάσχα και σχετίζεται με την έξοδο τους από την Αίγυπτο....
Ο βακαλάος, αυτό το τόσο νόστιμο και θρεπτικό ψάρι μπήκε στο τραπέζι μας τον 15ο αιώνα και κατάφερε να διεκδικήσει...
Παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας του Ευαγγελισμού, η οποία έχει πια διπλή σημασία για τον Ελληνισμό, καθώς συμπίπτει από το 1838...
Καθαρά Δευτέρα, τραπέζι και εδέσματα Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής και σηματοδοτεί την έναρξη της...
«Ότι τσικνίζει, να…γυρίζει», αυτό είναι το μότο της ημέρας, η οποία απαιτεί κρέας, κρέας και ακόμα περισσότερο κρέας. Γιατί γιορτάζουμε...
Κουραμπιέδες Συμβουλές Ειρήνης Θα σας γράψω τα μυστικά μου, μιας και είμαι πολλά χρόνια επαγγελματικά στον χώρο της Αρτοζαχαροπλαστικής. Ας...
Αμύγδαλα διατροφικά οφέλη και η ιστορία τους Τα αμύγδαλα μπορούν να φαγωθούν ωμά ή ψημένα και αλατισμένα. Οι αρχαίοι Έλληνες,...
Μελομακάρονα Συμβουλές Ειρήνης Μελομακάρονα αγαπημένα, ας μιλήσουμε λίγο για αυτά για να πετύχουν τέλεια! Ποια είναι τα μυστικά τους? Πρώτα...
Καβουρμάς θρακιώτικος παραδοσιακός κρεατομεζές Τι είναι Πρόκειται για ένα παραδοσιακό προϊόν, κάτι ανάμεσα σε μαγειρεμένο φρέσκο κρέας και αλλαντικό. Επάξια...
Ζύμες διάφορες γλυκές αλμυρές  τάρτας Η ζύμη είναι μία εύπλαστη, μερικές φορές παχύρρευστη και άλλες ελαστική, πάστα κατασκευασμένη από οποιεσδήποτε...
    Ψωμί η ιστορία και τα ειδη του Η ιστορία αρχίζει με την αυγή του πολιτισμού μας κατά τη...
Ιμβερτοποιημένη ζάχαρη-τι είναι-πως φτιάχνεται Το ιμβερτοποιημένο σάκχαρο. Τι είναι αυτό; Η ζάχαρη που καταναλώνουμε καθημερινά είναι σακχαρόζη. Η σακχαρόζη  είναι...
Όροι μαγειρικής Μπεν Μαρί (Bain Marie) Συχνά σε διάφορες συνταγές διαβάζουμε τον όρο «Μπεν Μαρί» (Bain Marie) Γνωρίζετε ωστόσο τι...
Όροι Μαγειρικής ψήσιμο μοσχαρίσιου κρέατος Αν λέξεις όπως σοτάρω, μπλανσάρω κτλ κάτι σου λένε αλλά δεν ξέρεις τι ακριβώς σημαίνουν,...
Όροι μαγειρικής κόψιμο Ζουλιέν (Julienne) Η μαγειρική είναι το πάθος πολλών μας και γι αυτό νομίζω ότι είμαστε σε αυτή...
Όροι μαγειρικής Η μαγειρική είναι το πάθος πολλών μας και γι αυτό νομίζω ότι είμαστε σε αυτή την ομάδα. Συνταγές,...
Βασιλόπιτα, φλουρί, ιστορία και παράδοση Η Βασιλόπιτα κατά το ελληνικό έθιμο κόβεται σε οικογενειακή συγκέντρωση αμέσως με τον ερχομό του...
Φαγητά Χριστουγεννιάτικα Παραδοσιακά στην Ελλάδα Τα Χριστούγεννα μαζί με την Πρωτοχρονιά αποτελούν διαχρονικά μια εκ των δύο σημαντικότερων θρησκευτικών γιορτών...
Γλυκά Χριστουγέννων δημοφιλή ανά τον κόσμο Στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα μας θυμίζουν μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες και γλυκές πίτες. Φυσικά δεν...
Ρύζι, τρόποι μαγειρέματος, ποικιλίες Η ιστορία του ρυζιού Το ρύζι ξεκίνησε να καλλιεργείται συστηματικά το 3000π.Χ στην Κίνα, κι από...
Σπαράγγια είδη, καθάρισμα , τρόποι μαγειρέματος Το σπαράγγι (Asparagus officinalis) ήταν γνωστό στην αρχαία Αίγυπτο καθώς έχουν βρεθεί τοιχογραφίες στις...
Προζύμι και Ψωμί στο Σπίτι εύκολα του Γιάννη Τρέσκα... Προζύμι 1η μέρα: Σε ένα γυάλινο βάζο ανακατώνουμε 50 γρ. αλεύρι...
Το αριάνι ή ξινόγαλο σπιτικό ή έτοιμο, αποτελεί ένα ιδιαίτερα υγιεινό και θρεπτικό ρόφημα με σύσταση πιο αραιή ή πιο...
Προθέρμανση Το μυστικό για ένα καλό ψήσιμο κρύβεται στην προθέρμανση του φούρνου. Κρίνεται απαραίτητη η προθέρμανση του πριν ψήσετε ένα...
  1 cup = 250 ml = 16 Tablespoons 1/2 cup = 125 ml = 8 Tablespoons 1/3 cup =...
  Στέβια Με προέλευση την Παραγουάη, η στέβια χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην Νότια Αμερική και πιο πρόσφατα έγινε...
Τα ψάρια χωρίζονται σε 3 κατηγορίες ποιότητας. Α΄ ποιότητας είναι αυτά που πωλούνται ακριβότερα. Συνήθως θεωρούνται καλύτερα τα πλέον καλοσχηματισμένα...
  Μοσχαροκεφαλή: Θέλει ώρες ψήσιμο και είναι πολύ νόστιμη. Τα μάγουλα, είναι ότι πρέπει για βραστό, γιουβέτσι ,ή κοκκινιστό. Ελιά ή...
Μύδια Το πιο κλασικό και το πιο κοινό οστρακοειδές στην Ελλάδα και το πιο γνωστό ακόμη και για τους αδαείς....
Χριστόψωμο και έθιμο Χριστουγέννων Χριστόψωμο λέγεται γενικά το ψωμί (καρβέλι) ή κουλούρα που οι Ελληνίδες νοικοκυρές έχουν παρασκευάσει 2-3 ημέρες...
Χριστούγεννα και έθιμα στην Ευρώπη Τα χριστουγεννιάτικα έθιμα ποικίλουν από χώρα σε χώρα. Ο εορτασμός των Χριστουγέννων για αρκετά έθνη...
Η πρώτη καταγραφή παγωτού είναι στην Κίνα, γύρω στο 600 π.χ  αν και δεν έμοιαζε πολύ με αυτό που γνωρίζουμε...
Οι φωτογραφίες κάτω από το κείμενο είναι δημιουργίες των μελών της ομάδας μας, Συνταγές, εύκολες, γρήγορες και νόστιμες... Ευχαριστούμε Το...
Τα κόλλυβα προσφέρονται στους παρευρισκόμενους σε μνημόσυνα στην εκκλησία. Το έθιμο προέρχεται από τα παλαιότερα χριστιανικά χρόνια και έχει σχέση...
  Το χοιρινό που αγοράζουμε, συνήθως προέρχεται από γουρουνάκια κάτω του ενός έτους. Το χρώμα του κρέατος πρέπει να κυμαίνεται...
ΣΥΧΝΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ H ψύξη καταστρέφει τη γεύση των τροφών; Τα λαχανικά και τα φρούτα, αν συντηρηθούν σωστά,...
  Η pavlova (παβλόβα) με το υποκοριστικό pav, σαν γλύκισμα περιωπής απολαμβάνει ένα τιμητικό status εδώ και … χρόνια στους...
Πώς να πλύνετε, να χειριστείτε και να μαγειρέψετε το κοτόπουλο με ασφάλεια Φρέσκο κοτόπουλο Διατηρείται κρύο κατά τη διάρκεια της...
  Αρνί και κατσίκι   Κεφαλάκι: Έχει μαλακό κρέας, ενώ τρώγονται συνήθως το μυαλό, η γλώσσα και τα μάγουλα. Το...

Πρόσφατα Άρθρα

Πρόσφατες Συνταγές

Κατηγορίες Άρθρων