Menu
Menu

Cook Bake Συνταγές, εύκολες, γρήγορες και νόστιμες....

74490502_991468364538685_6183413606588088320_o(1)

Αμοργιανές νηστίσιμες λαδόπιτες

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Αμοργιανές νηστίσιμες λαδόπιτες

του Ζαφείριου Χατζηχαλκιά σε συνταγή της κ. Μαρίας του μεζεδοπωλείου «Στον Πύργο» της Αμοργού.

Τις δοκίμασα το καλοκαίρι του 2016, μου άρεσαν πολύ χάρη στα εκρηκτικά αρώματα της γέμισης τους και της ζήτησα την συνταγή που πρόθυμα μου υπαγόρευσε.

Υλικά

Για την ζύμη
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 – 300 γρ. χλιαρό νερό
1 φλιτζανάκι (60 γρ.) ελαιόλαδο
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι αλάτι

Υλικά για την γέμιση
1 κρεμμύδι κομμένο σε φετάκια
5 – 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
1 κιλό σέσκουλα χοντροκομμένα και ζεματισμένα
1/2 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
10 - 15 φύλλα φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι ξερό δυόσμο
1 κουταλάκι ξερή μαντζουράνα
αλάτι και πιπέρι

Μέθοδος Βήμα - Βήμα

Ζυμώνετε το αλεύρι και το αλάτι με το νερό και το λεμόνι και μόλις ομογενοποιηθεί η ζύμη, ενσωματώνετε το ελαιόλαδο. Σχηματίζετε μία μπάλα και την αφήνετε κατά μέρος σκεπασμένη με ελαστική μεμβράνη να ξεκουραστεί.

Ζυμώνετε το αλεύρι και το αλάτι με το νερό και το λεμόνι και μόλις ομογενοποιηθεί η ζύμη, ενσωματώνετε το ελαιόλαδο. Σχηματίζετε μία μπάλα και την αφήνετε κατά μέρος σκεπασμένη με ελαστική μεμβράνη να ξεκουραστεί.

Χωρίζετε την ζύμη σε 15 μπάλες και ανοίγετε με τα χέρια ή τον πλάστη φύλλα διαμέτρου, όσο ένα πιατάκι φρούτου.

Χωρίζετε την ζύμη σε 15 μπάλες και ανοίγετε με τα χέρια ή τον πλάστη φύλλα διαμέτρου, όσο ένα πιατάκι φρούτου.

Αχνίζετε με το ελαιόλαδο και 3 κουταλιές νερό σε πολύ χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και προσθέτετε τα κρεμμυδάκια. Μόλις μαλακώσουν και αυτά προσθέτετε τα σέσκουλα, το μάραθο, τον φρέσκο δυόσμο και τον μαϊντανό. Μαγειρεύετε με σκεπασμένο το σκεύος να μαλακώσουν μέχρι να «τρώγονται» (περίπου 15 - 20 λεπτά). Μόλις «στεγνώσουν» προσθέτετε τα ξερά μυρωδικά (δυόσμο και μαντζουράνα) και το αλατοπίπερο. Αφήνετε την γέμιση κατά μέρος να κρυώσει.

Αχνίζετε με το ελαιόλαδο και 3 κουταλιές νερό σε πολύ χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και προσθέτετε τα κρεμμυδάκια. Μόλις μαλακώσουν και αυτά προσθέτετε τα σέσκουλα, το μάραθο, τον φρέσκο δυόσμο και τον μαϊντανό. Μαγειρεύετε με σκεπασμένο το σκεύος να μαλακώσουν μέχρι να «τρώγονται» (περίπου 15 - 20 λεπτά). Μόλις «στεγνώσουν» προσθέτετε τα ξερά μυρωδικά (δυόσμο και μαντζουράνα) και το αλατοπίπερο. Αφήνετε την γέμιση κατά μέρος να κρυώσει.

Χωρίζετε νοητά κάθε δισκάκι στην μέση και στο ημικύκλιο που βρίσκεται προς την πλευρά σας βάζετε 1 – 2 κουταλιές γέμιση. Επανωτίζετε το άλλο ημικύκλιο και κλείνετε την ένωση με πιρούνι ή «τσιμπητά».

Χωρίζετε νοητά κάθε δισκάκι στην μέση και στο ημικύκλιο που βρίσκεται προς την πλευρά σας βάζετε 1 – 2 κουταλιές γέμιση. Επανωτίζετε το άλλο ημικύκλιο και κλείνετε την ένωση με πιρούνι ή «τσιμπητά».

Τηγανίζετε τις πίτες σε μπόλικο καυτό ελαιόλαδο.

Τηγανίζετε τις πίτες σε μπόλικο καυτό ελαιόλαδο.

Καλή απόλαυση!

Καλή απόλαυση!

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Σχετικές Συνταγές

Πρόσφατες Συνταγές

Πρόσφατα Άρθρα

Κατηγορίες Συνταγών

Menu

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Μάθετε πρώτοι τα νέα μας.

Βρείτε μας στα social media

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Μάθετε πρώτοι τα νέα μας.

Βρείτε μας στα social media

Copyright 2019 All rights reserved. Owner and Founder Irini Patiloudi.

Οι συνταγές των φίλων του cook-bake.gr δημοσιεύονται με την συγκατάθεση τους.