Menu
Menu
Καταγραφήrplo

Βαρβάρα ή Ασουρές της Διόνη Μαυρουδή

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Βαρβάρα ή Ασουρές της φίλης Διόνη Μαυρουδή. Μέλος της Ομάδας μας , Συνταγές, εύκολες, γρήγορες και νόστιμες...Η συνταγή είναι πολίτικη (έτσι την έκανε η μαμά της και η γιαγιά της). Ευχαριστούμε!

Ο ασουρές ή βαρβάρα είναι ένα γλυκό, γνωστό στους Τούρκους και ως το γλυκό του Νώε, το οποίο παραδοσιακά υπάρχει στην Ελλάδα και στην Τουρκία, αλλά είναι διαδεδομένο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το γλυκό εμφανίζεται στην παράδοση τόσο των χριστιανών όσο και των μουσουλμάνων των περιοχών αυτών.

Η Βαρβάρα

περιέχει ένα μείγμα από σπόρους, όσπρια, όπως φασόλια και ρεβίθια, σιτάρι, ξηρούς καρπούς και φρούτα και σερβίρεται ζεστό. Πασπαλισμένο με κανέλα και γαρνιρισμένο με ξηρούς καρπούς, ρόδι, σταφίδες κλπ.

Οι μουσουλμάνοι το σερβίρουν τον πρώτο μήνα του Ισλαμικού ημερολογίου Μουχαρέμ και συγκεκριμένα στις 10 του μήνα όταν γιορτάζεται η Ημέρα του Ασουρέ.

Στην Ελλάδα

και συγκεκριμένα στην Δυτική Θράκη το γλυκό γίνεται με κοπανισμένο σε γουδί σιτάρι, το οποίο βράζεται και ανακατεύεται με κοπανισμένο, ψημένο σουσάμι, αμύγδαλα, καρύδια και γλυκαίνεται με πετιμέζι, χυμό ροδιών, χουρμάδες, σύκα ή ζάχαρη.

Στους Έλληνες χριστιανούς είναι γνωστό και ως βαρβάρα, από την εορτή της Αγίας Βαρβάρας, κατά την οποία φτιάχνεται και μοιράζεται συμβολίζοντας την πανσπερμία. Το ίδιο γλυκό κάνουν και οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης γιορτάζοντας την Ημέρα του Ασουρέ, το οποίο μοιράζουν σε γείτονες.

 

Υλικά

1/2 κιλό σιτάρι
1 κούπα ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκό το θέλουμε)
1 κούπα σταφίδες ξανθές
1 κούπα σταφίδες μαύρες
λίγα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι κομμένα στη μέση
1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
1 κούπα ανάλατα αμύγδαλα καβουρντισμένα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
2 κουταλάκια κανέλα
τουλάχιστον 10 κούπες νερό για το βράσιμο
αλεύρι ή κορν- φλάουερ για το δέσιμο (εγώ βάζω αλεύρι)

Για το γαρνίρισμα χοντροκομμένα καρύδια -αμύγδαλα-λίγο καβουρντισμένο αλεύρι -κανέλα

Μέθοδος Βήμα - Βήμα

Το αλεύρι το βάζω στο γκριλ στους 150-170 C ανακατεύοντας συχνά έως να πάρει χρώμα, το σιτάρι το βάζω στο νερό να φουσκώσει (10-12 ώρες), μετά στη χύτρα για 45-50 λεπτά .

Το αλεύρι το βάζω στο γκριλ στους 150-170 C ανακατεύοντας συχνά έως να πάρει χρώμα, το σιτάρι το βάζω στο νερό να φουσκώσει (10-12 ώρες), μετά στη χύτρα για 45-50 λεπτά .

Ανακατεύω το αλεύρι με λίγο κρύο νερό και το προσθέτω στο σιτάρι μαζί και τα υπόλοιπα υλικά βράζω για λίγο ακόμα έως να πήξει ελαφρά. Σερβίρω στα μπολ και γαρνίρω.

Ανακατεύω το αλεύρι με λίγο κρύο νερό και το προσθέτω στο σιτάρι μαζί και τα υπόλοιπα υλικά βράζω για λίγο ακόμα έως να πήξει ελαφρά. Σερβίρω στα μπολ και γαρνίρω.

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Σχετικές Συνταγές

Πρόσφατες Συνταγές

Πρόσφατα Άρθρα

Κατηγορίες Συνταγών

Menu

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Loading

Βρείτε μας στα social media

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Βρείτε μας στα social media

Copyright 2019 All rights reserved. Owner and Founder Irini Patiloudi.

Οι συνταγές των φίλων του cook-bake.gr δημοσιεύονται με την συγκατάθεση τους.