Menu
Menu
20191229_154528(1)

Βασιλόπιτα τσουρέκι

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Βασιλόπιτα τσουρέκι με φλουρί.

Ίδια συνταγή με τα πασχαλινά τσουρέκια μόνο που εδώ δεν θα μας γίνουν κορδονάτα γιατί δεν θα γίνει πλέξιμο άρα δεν θα κάνουμε κορδόνια.

Η ζύμη εδώ είναι στρόγγυλη, μία μάζα που θα γίνει πολύ ωραίο αφράτο αλλά μονοκόμματο τσουρέκι.

Η γεύση φυσικά πάλι υπέροχη γιατί θα βάλουμε τα ίδια συστατικά.

Η ζύμη θα γίνει περίπου 2 κιλά.

Στολίζουμε με σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη, με ζάχαρη άχνη, με ζαχαρόγλασο με χρώμα ή χωρίς,

 

ΕΔΩ ΘΑ ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ Βασιλόπιτα, φλουρί, ιστορία και παράδοση

Υλικά

Υλικά για την μαγιά
110γρ νωπή μαγιά
200γρ. γάλα χλιαρό
100γρ αλεύρι σκληρό (δυνατό) για τσουρέκι

Υλικά ζύμης Νο.1
3 αυγά
200γρ. φρέσκο βούτυρο Κερκύρας αγελαδινό λιωμένο
380γρ. ζάχαρη
200γρ. γάλα

Υλικά ζύμης Νο.2
2 κουταλάκια μαχλέπι
1/2 κουταλάκι μαστίχα
2 βανίλιες
1/2 κουταλάκι κακουλέ (όλα σε σκόνη)
1 κιλό αλεύρι περίπου, δυνατό για τσουρέκι

Μέθοδος Βήμα - Βήμα

110γρ νωπή μαγιά 200γρ. γάλα χλιαρό 38 βαθμούς με θερμόμετρο ή να το αισθανθούμε χλιαρό αλλά πρός κρύο, αν είναι πολύ ζεστό θα μας κάψει την μαγιά 100γρ αλεύρι σκληρό (δυνατό) για τσουρέκι τα ζυμώνουμε ελαφρά αφού διαλύσουμε με τα χέρια μας την μαγιά στο γάλα πρώτα και το αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί.

110γρ νωπή μαγιά 200γρ. γάλα χλιαρό 38 βαθμούς με θερμόμετρο ή να το αισθανθούμε χλιαρό αλλά πρός κρύο, αν είναι πολύ ζεστό θα μας κάψει την μαγιά 100γρ αλεύρι σκληρό (δυνατό) για τσουρέκι τα ζυμώνουμε ελαφρά αφού διαλύσουμε με τα χέρια μας την μαγιά στο γάλα πρώτα και το αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί.

Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά της ζύμης Νο.1, έχουμε ζεστάνει πριν να λιώσει το βούτυρο και δεν ξεπερνά τους 38 βαθμούς, χλιαρό προς κρύο. Τα ζυμώνουμε όλα αυτά στο μίξερ με γάντζο ή στο χέρι.

Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά της ζύμης Νο.1, έχουμε ζεστάνει πριν να λιώσει το βούτυρο και δεν ξεπερνά τους 38 βαθμούς, χλιαρό προς κρύο. Τα ζυμώνουμε όλα αυτά στο μίξερ με γάντζο ή στο χέρι.

Νο2. Σε μια μεγάλη λεκάνη η σε μεγάλο μίξερ ενώνουμε την φουσκωμένη μαγιά μαζί με τα υπόλοιπα και προσθέτουμε, 2 κουταλάκια μαχλέπι 1/2 κουταλάκι μαστίχα 2 βανίλιες, αν θέλουμε και 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκάλι 1/2 κουταλάκι κακουλέ (ολα σε σκόνη) 1 κιλό αλεύρι δυνατό για τσουρέκι ζυμώνουμε όλα τα υλικά πολύ καλά περίπου 15 με 20 λεπτά, ίσως χρειαστεί λιγάκι αλεύρι παραπάνω το πολύ 100 με 200γρ. Στρώνουμε χαρτί ψησίματος σε ταψί 22 με 24 εκ. και την μισή ζύμη 1 κιλό περίπου την πατάμε μέσα να απλωθεί καλά στο ταψί. (βγαίνουν 2 μονόκιλες, άρα 2 ταψάκια) ή βάζουμε σε μεγάλο ταψί όλη την ζύμη, 2 κιλά σε 30 με 32 εκ. Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο πάνω από 1 ώρα ίσως και 2, ανάλογα την ζέστη που έχουμε στον χώρο μας . Βάζουμε και το κέρμα μας πιο πριν.

Νο2. Σε μια μεγάλη λεκάνη η σε μεγάλο μίξερ ενώνουμε την φουσκωμένη μαγιά μαζί με τα υπόλοιπα και προσθέτουμε, 2 κουταλάκια μαχλέπι 1/2 κουταλάκι μαστίχα 2 βανίλιες, αν θέλουμε και 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκάλι 1/2 κουταλάκι κακουλέ (ολα σε σκόνη) 1 κιλό αλεύρι δυνατό για τσουρέκι ζυμώνουμε όλα τα υλικά πολύ καλά περίπου 15 με 20 λεπτά, ίσως χρειαστεί λιγάκι αλεύρι παραπάνω το πολύ 100 με 200γρ. Στρώνουμε χαρτί ψησίματος σε ταψί 22 με 24 εκ. και την μισή ζύμη 1 κιλό περίπου την πατάμε μέσα να απλωθεί καλά στο ταψί. (βγαίνουν 2 μονόκιλες, άρα 2 ταψάκια) ή βάζουμε σε μεγάλο ταψί όλη την ζύμη, 2 κιλά σε 30 με 32 εκ. Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο πάνω από 1 ώρα ίσως και 2, ανάλογα την ζέστη που έχουμε στον χώρο μας . Βάζουμε και το κέρμα μας πιο πριν.

Ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά ανάλογα το μέγεθος, Αν θέλουμε να βάλουμε αμύγδαλα λευκά ωμά τα βάζουμε πριν το ψήσιμο. Αν θέλουμε να γράψουμε με γλάσο χτυπάμε 1 ασπράδι με 1 κούπα άχνη ή και λίγο παραπάνω και λίγο χυμό λεμονιού. Γράφουμε μετά το ψήσιμο και αφήνουμε να κρυώσει καλά

Ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά ανάλογα το μέγεθος, Αν θέλουμε να βάλουμε αμύγδαλα λευκά ωμά τα βάζουμε πριν το ψήσιμο. Αν θέλουμε να γράψουμε με γλάσο χτυπάμε 1 ασπράδι με 1 κούπα άχνη ή και λίγο παραπάνω και λίγο χυμό λεμονιού. Γράφουμε μετά το ψήσιμο και αφήνουμε να κρυώσει καλά

Αν θέλουμε γλάσο σοκολάτας ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί και λιώνουμε 150γρ κουβερτούρα με 2 κουταλιές ηλιέλαιο ή δύο κουταλιές κρέμα γάλακτος αν την θέλουμε πιο ρευστή.

Αν θέλουμε γλάσο σοκολάτας ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί και λιώνουμε 150γρ κουβερτούρα με 2 κουταλιές ηλιέλαιο ή δύο κουταλιές κρέμα γάλακτος αν την θέλουμε πιο ρευστή.

Καλότυχη!

Καλότυχη!

Καλή Χρονιά!

Καλή Χρονιά!

Καλή χρονιά!

Καλή χρονιά!

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Σχετικές Συνταγές

Πρόσφατες Συνταγές

Πρόσφατα Άρθρα

Κατηγορίες Συνταγών

Menu

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Loading

Βρείτε μας στα social media

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Βρείτε μας στα social media

Copyright 2019 All rights reserved. Owner and Founder Irini Patiloudi.

Οι συνταγές των φίλων του cook-bake.gr δημοσιεύονται με την συγκατάθεση τους.