Menu
20181231_150737

Βασιλόπιτα τσουρέκι

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Βασιλόπιτα τσουρέκι με φλουρί. Ίδια συνταγή με τα πασχαλινά τσουρέκια μόνο που εδώ δεν θα μας γίνουν κορδονάτα γιατί δεν θα γίνει πλέξιμο άρα δεν θα κάνουμε κορδόνια. Η ζύμη εδώ είναι στρόγγυλη, μία μάζα που θα γίνει πολύ ωραίο αφράτο αλλά μονοκόμματο τσουρέκι. Η γεύση φυσικά πάλι υπέροχη γιατί θα βάλουμε τα ίδια συστατικά. Η ζύμη θα γίνει περίπου 2 κιλά.

Συνταγές, εύκολες, γρηγορες και νόστιμες… Irini Patiloudi

Ιστορία της βασιλόπιτας

Το έθιμο της βασιλόπιτας είναι πολύ παλαιό, προέρχεται από εκείνο το τελούμενο στην αρχαία εορτή των «Κρονίων» (των ρωμαϊκών «Σατουρναλίων») που παρέλαβαν οι Φράγκοι, από τους οποίους και προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στη πίτα και της ανακήρυξης ως «Βασιλιά της βραδιάς» αυτού που το έβρισκε.
Κατά άλλο έθιμο, αντί νομίσματος, έβαζαν φασόλι και αυτόν που το έβρισκε τον αποκαλούσαν “φασουλοβασιλιά”.
– Το κόψιμο στις βασιλόπιτας είναι από τα ελάχιστα αρχέγονα έθιμα που επιβιώνουν. Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημήτρη Λουκάτο αποτελεί εξέλιξη του γνωστού και λαϊκού εθίμου στις πρωτοχρονιάτικης πίτας. Στην αρχαιότητα υπήρχε το έθιμο του εορταστικού άρτου, τον οποίο σε μεγάλες αγροτικές γιορτές οι αρχαίοι Έλληνες πρόσφεραν στις θεούς.
– Τέτοιες γιορτές ήταν τα Θαλύσια και τα Θεσμοφόρια. Χαρακτηριστικό στοιχείο στις βασιλόπιτας είναι ότι ο άνθρωπος δοκιμάζει την τύχη του με το κέρμα στις, προσπαθώντας να μαντέψει πώς θα του έρθουν τα πράγματα στη νέα χρονιά. Σε όποιον πέσει το φλουρί, στις θα είναι ο τυχερός και ευνοούμενος του νέου έτους! Η ορθόδοξη παράδοση συνέδεσε το έθιμο με τη Βασιλόπιτα.

Ορθόδοξη θρησκευτική παράδοση με βασιλόπιτα τσουρέκι

Η θρησκευτική παράδοση συνδέει την Βασιλόπιτα με την προσωπικότητα του Μεγάλου Βασιλείου, στον οποίο οφείλει και το όνομά της.

Στα χρόνια του Ιουλιανού του Παραβάτη, όταν το Βυζάντιο κήρυξε τον πόλεμο στην Περσία, ο Ιουλιανός πέρασε με τον στρατό του από την Καισάρεια. Τότε διέταξε να φορολογήσουν όλη την επαρχία και τα χρήματα αυτά θα τα έπαιρνε επιστρέφοντας για την Κωνσταντινούπολη.

Έτσι, οι κάτοικοι αναγκάσθηκαν να δώσουν ό,τι είχε ο καθένας σε χρυσαφικά και νομίσματα. Όμως ο Ιουλιανός σκοτώθηκε άδοξα σε μια μάχη στον πόλεμο με τους Πέρσες και δεν ξαναπέρασε ποτέ από την Καισάρεια.

Τότε ο Άγιος Βασίλειος έδωσε εντολή από τα μαζεμένα χρυσαφικά τα μισά να δοθούν στους φτωχούς, ένα μικρό μέρος στις ανάγκες των ιδρυμάτων της ‘’Βασιλειάδας’’ και τα υπόλοιπα τα μοίρασε στους κατοίκους με ένα πρωτότυπο τρόπο: έδωσε εντολή να ζυμώσουν μικρά ψωμιά και σε κάθε ένα τοποθέτησε μέσα από ένα νόμισμα ή χρυσαφικό και κατόπιν τα μοίρασε στα σπίτια.

Έτσι τρώγοντας οι κάτοικοι τα ψωμιά έβρισκαν μέσα κάποιο από τα αφιερωθέντα τιμαλφή. Με τον τρόπο αυτό γεννήθηκε το έθιμο της πίτας που ονομάσθηκε Βασιλόπιτα, στην οποία βάζουμε ένα φλουρί. Αυτός στο κομμάτι του οποίου θα ‘’πέσει’’ το φλουρί, θεωρείται ότι είναι τυχερός και θα έχει μια καλή χρονιά.

Από τότε φτιάχνουμε κι εμείς τη Βασιλόπιτα με το φλουρί μέσα, την πρώτη μέρα του χρόνου, τη μέρα του Αγίου Βασιλείου .Η Βασιλόπιτα Αγιοβασιλιάτικο έθιμο πολλών αιώνων, μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, για να μας θυμίζει την αγάπη και την καλοσύνη αυτού του Μεγάλου Αγίου.

Πηγή: http://constantinoupoli.com/

Υλικά

Υλικά για την μαγιά
110γρ νωπή μαγιά
200γρ. γάλα χλιαρό
100γρ αλεύρι σκληρό (δυνατό) για τσουρέκι

Υλικά ζύμης Νο.1
3 αυγά
200γρ. φρέσκο βούτυρο Κερκύρας αγελαδινό λιωμένο
380γρ. ζάχαρη
200γρ. γάλα

Υλικά ζύμης Νο.2
2 κουταλάκια μαχλέπι
1/2 κουταλάκι μαστίχα
2 βανίλιες
1/2 κουταλάκι κακουλέ (όλα σε σκόνη)
1 κιλό αλεύρι περίπου, δυνατό για τσουρέκι

Μέθοδος Βήμα - Βήμα

110γρ νωπή μαγιά 200γρ. γάλα χλιαρό 38 βαθμούς με θερμόμετρο ή να το αισθανθούμε χλιαρό αλλά πρός κρύο, αν είναι πολύ ζεστό θα μας κάψει την μαγιά 100γρ αλεύρι σκληρό (δυνατό) για τσουρέκι τα ζυμώνουμε ελαφρά αφού διαλύσουμε με τα χέρια μας την μαγιά στο γάλα πρώτα και το αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί.

110γρ νωπή μαγιά 200γρ. γάλα χλιαρό 38 βαθμούς με θερμόμετρο ή να το αισθανθούμε χλιαρό αλλά πρός κρύο, αν είναι πολύ ζεστό θα μας κάψει την μαγιά 100γρ αλεύρι σκληρό (δυνατό) για τσουρέκι τα ζυμώνουμε ελαφρά αφού διαλύσουμε με τα χέρια μας την μαγιά στο γάλα πρώτα και το αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί.

Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά της ζύμης Νο.1, έχουμε ζεστάνει πριν να λιώσει το βούτυρο και δεν ξεπερνά τους 38 βαθμούς, χλιαρό προς κρύο. Τα ζυμώνουμε όλα αυτά στο μίξερ με γάντζο ή στο χέρι.

Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά της ζύμης Νο.1, έχουμε ζεστάνει πριν να λιώσει το βούτυρο και δεν ξεπερνά τους 38 βαθμούς, χλιαρό προς κρύο. Τα ζυμώνουμε όλα αυτά στο μίξερ με γάντζο ή στο χέρι.

Νο2. Σε μια μεγάλη λεκάνη η σε μεγάλο μίξερ ενώνουμε την φουσκωμένη μαγιά μαζί με τα υπόλοιπα και προσθέτουμε, 2 κουταλάκια μαχλέπι 1/2 κουταλάκι μαστίχα 2 βανίλιες, αν θέλουμε και 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκάλι 1/2 κουταλάκι κακουλέ (ολα σε σκόνη) 1 κιλό αλεύρι δυνατό για τσουρέκι ζυμώνουμε όλα τα υλικά πολύ καλά περίπου 15 με 20 λεπτά, ίσως χρειαστεί λιγάκι αλεύρι παραπάνω το πολύ 100 με 200γρ. Στρώνουμε χαρτί ψησίματος σε ταψί 22 με 24 εκ. και την μισή ζύμη 1 κιλό περίπου την πατάμε μέσα να απλωθεί καλά στο ταψί. ή βάζουμε σε μεγάλο ταψί όλη την ζύμη 30 με 32 εκ. Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο πάνω από 30 με 40 λεπτά. Βάζουμε και το κέρμα μας πιο πριν.

Νο2. Σε μια μεγάλη λεκάνη η σε μεγάλο μίξερ ενώνουμε την φουσκωμένη μαγιά μαζί με τα υπόλοιπα και προσθέτουμε, 2 κουταλάκια μαχλέπι 1/2 κουταλάκι μαστίχα 2 βανίλιες, αν θέλουμε και 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκάλι 1/2 κουταλάκι κακουλέ (ολα σε σκόνη) 1 κιλό αλεύρι δυνατό για τσουρέκι ζυμώνουμε όλα τα υλικά πολύ καλά περίπου 15 με 20 λεπτά, ίσως χρειαστεί λιγάκι αλεύρι παραπάνω το πολύ 100 με 200γρ. Στρώνουμε χαρτί ψησίματος σε ταψί 22 με 24 εκ. και την μισή ζύμη 1 κιλό περίπου την πατάμε μέσα να απλωθεί καλά στο ταψί. ή βάζουμε σε μεγάλο ταψί όλη την ζύμη 30 με 32 εκ. Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο πάνω από 30 με 40 λεπτά. Βάζουμε και το κέρμα μας πιο πριν.

Ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά ανάλογα το μέγεθος, Αν θέλουμε να βάλουμε αμύγδαλα λευκά ωμά τα βάζουμε πριν το ψήσιμο. Αν θέλουμε να γράψουμε με γλάσο χτυπάμε 1 ασπράδι με 1 κούπα άχνη ή και λίγο παραπάνω και λίγο χυμό λεμονιού. Γράφουμε μετά το ψήσιμο και αφήνουμε να κρυώσει καλά

Ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά ανάλογα το μέγεθος, Αν θέλουμε να βάλουμε αμύγδαλα λευκά ωμά τα βάζουμε πριν το ψήσιμο. Αν θέλουμε να γράψουμε με γλάσο χτυπάμε 1 ασπράδι με 1 κούπα άχνη ή και λίγο παραπάνω και λίγο χυμό λεμονιού. Γράφουμε μετά το ψήσιμο και αφήνουμε να κρυώσει καλά

Αν θέλουμε γλάσο σοκολάτας ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί και λιώνουμε 150γρ κουβερτούρα με 2 κουταλιές ηλιέλαιο ή δύο κουταλιές κρέμα γάλακτος αν την θέλουμε πιο ρευστή.

Αν θέλουμε γλάσο σοκολάτας ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί και λιώνουμε 150γρ κουβερτούρα με 2 κουταλιές ηλιέλαιο ή δύο κουταλιές κρέμα γάλακτος αν την θέλουμε πιο ρευστή.

Καλότυχη!

Καλότυχη!

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Σχετικές Συνταγές

Πρόσφατες Συνταγές

Πρόσφατα Άρθρα

Κατηγορίες Συνταγών

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Μάθετε πρώτοι τα νέα μας.

Βρείτε μας στα social media

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Μάθετε πρώτοι τα νέα μας.

Βρείτε μας στα social media

Copyright 2019 All rights reserved. Owner and Founder Irini Patiloudi.

Οι συνταγές των φίλων του cook-bake.gr δημοσιεύονται με την συγκατάθεση τους.