Menu
Menu
IMG_20171224_153639-1-678x470

Γαλακτομπούρεκο σε ταψί ή σε φλογέρες

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Γαλακτομπούρεκο δικό μου με παλιά συνταγή μου, φτιαγμένο μονοκόμματο σε ταψί η σε φλογέρες με πλούσια κρέμα και σιρόπι.

Υπέροχο γλυκό, παραδοσιακό, γιορτινό ή για οποιαδήποτε περίσταση.

Υλικά

750γρ φύλλα κρούστας βηρυτού το πιο λεπτό

Υλικά για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
300γρ ζάχαρη
280γρ σιμιγδάλι ψιλό
5 αυγά μέτρια
3 βανίλιες
300γρ φρέσκο βούτυρο αγελαδινό
αν θέλουμε ξύσμα από 1 λεμόνι, δίνει ωραία γεύση

Υλικά για το σιρόπι
800γρ ζάχαρη
700 γρ νερό
χυμό από 1/2 λεμόνι
2 φέτες λεμονιού στο βράσιμο που θα αφαιρέσουμε μετά
1 κουταλιά γλυκόζη για να μην μας ζαχαρώσει το σιρόπι

Μέθοδος Βήμα - Βήμα

Βάζουμε το γάλα μας να ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα την ζάχαρη , τις βανίλιες και το σιμιγδάλι. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και σπάμε μέσα ένα ένα τα αυγά. Να βράσει 1 λεπτό και το κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το μισό βούτυρο σε κυβάκια και ανακατεύουμε πολύ καλά να λιώσει. Το υπόλοιπο βούτυρο το λιώνουμε και το θέλουμε για τα φύλλα.

Βάζουμε το γάλα μας να ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα την ζάχαρη , τις βανίλιες και το σιμιγδάλι. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και σπάμε μέσα ένα ένα τα αυγά. Να βράσει 1 λεπτό και το κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το μισό βούτυρο σε κυβάκια και ανακατεύουμε πολύ καλά να λιώσει. Το υπόλοιπο βούτυρο το λιώνουμε και το θέλουμε για τα φύλλα.

Βουτυρώνουμε τα μισά φύλλα που στρώσαμε κάτω ένα ένα και αδειάζουμε μέσα όλη την κρέμα. Ταψί 28 εκ.

Βουτυρώνουμε τα μισά φύλλα που στρώσαμε κάτω ένα ένα και αδειάζουμε μέσα όλη την κρέμα. Ταψί 28 εκ.

Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα πάλι βουτυρωμένα με πινέλο ένα ένα και χαράζουμε ελαφρά με μυτερό μαχαίρι. Το επάνω φύλλο το βουτυρώνουμε λίγο παραπάνω.

Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα πάλι βουτυρωμένα με πινέλο ένα ένα και χαράζουμε ελαφρά με μυτερό μαχαίρι. Το επάνω φύλλο το βουτυρώνουμε λίγο παραπάνω.

Βράζουμε το σιρόπι μας με την φέτα λεμονιού και τον χυμό για 5 λεπτά.

Βράζουμε το σιρόπι μας με την φέτα λεμονιού και τον χυμό για 5 λεπτά.

Ψήνουμε σε αέρα στους 180 βαθμούς για 50 με 60 λεπτά περίπου, θα το καταλάβουμε από το χρώμα ότι είναι έτοιμο.

Ψήνουμε σε αέρα στους 180 βαθμούς για 50 με 60 λεπτά περίπου, θα το καταλάβουμε από το χρώμα ότι είναι έτοιμο.

Μπορούμε επίσης να κάνουμε φλογέρες. Ενώνουμε 2 φύλλα βουτυρωμένα και κόβουμε σε 3 ή 4 λωρίδες ανάλογα το μέγεθος που θέλουμε. Βάζουμε μία κουταλιά κρέμας στην άκρη και διπλώνουμε λίγο τις άκρες για να μην φύγει η κρέμα και ρολάρουμε σε φλογέρα.

Μπορούμε επίσης να κάνουμε φλογέρες. Ενώνουμε 2 φύλλα βουτυρωμένα και κόβουμε σε 3 ή 4 λωρίδες ανάλογα το μέγεθος που θέλουμε. Βάζουμε μία κουταλιά κρέμας στην άκρη και διπλώνουμε λίγο τις άκρες για να μην φύγει η κρέμα και ρολάρουμε σε φλογέρα.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς από 50 έως 60 λεπτά. Θα το καταλάβουμε από το χρώμα του ότι είναι έτοιμο. Σιρόπιασμα χλιαρό προς ζεστό το γλυκό μας και πάλι χλιαρό προς κρύο το σιρόπι. Δεν θέλουμε κανένα από τα δύο να είναι καυτά γιατί θα μας βγει η κρέμα από πάνω. Καλό είναι να το κάνουμε αρκετές ώρες πιο πριν για να πιει όλο το σιρόπι.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς από 50 έως 60 λεπτά. Θα το καταλάβουμε από το χρώμα του ότι είναι έτοιμο. Σιρόπιασμα χλιαρό προς ζεστό το γλυκό μας και πάλι χλιαρό προς κρύο το σιρόπι. Δεν θέλουμε κανένα από τα δύο να είναι καυτά γιατί θα μας βγει η κρέμα από πάνω. Καλό είναι να το κάνουμε αρκετές ώρες πιο πριν για να πιει όλο το σιρόπι.

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Σχετικές Συνταγές

Πρόσφατες Συνταγές

Πρόσφατα Άρθρα

Κατηγορίες Συνταγών

Menu

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Μάθετε πρώτοι τα νέα μας.

Loading

Βρείτε μας στα social media

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Μάθετε πρώτοι τα νέα μας.

Βρείτε μας στα social media

Copyright 2019 All rights reserved. Owner and Founder Irini Patiloudi.

Οι συνταγές των φίλων του cook-bake.gr δημοσιεύονται με την συγκατάθεση τους.