Γαρίδες ελληνικές τιγρέ σε ντομάτα φρέσκια και τυρί κρέμα
Πως θα ξεχωρίσετε την φρέσκια γαρίδα:
Συνήθως η ελληνική γαρίδα έχει το σταχτί χρώμα, είναι λίγο τιγρέ με την ουρά να ιριδίζει προς το μπλε χρώμα. Να είναι σκληρές, να μην μυρίζουν άσχημα και το εσωτερικό τους να είναι λευκό και σκληρό όπως επίσης σφιχτό να είναι και το κεφάλι και να μην κουνιέται από εδώ και από εκεί.
Καλό θα είναι να έχουμε κάποιον έμπιστο ψαρά σε κατάστημα ή στην λαική και να μας δίνει φρέσκα ψάρια ή θαλασσινά.
Υπάρχουν αρκετά είδη γαρίδας. Σήμερα είναι γνωστά γύρω στα 2.000 είδη. Στον ελληνικό χώρο το πιο γνωστό είναι το γένος Penaeus, στο οποίο ανήκει η μεγάλη γαρίδα, χρώματος σταχτί. Το μεσογειακό είδος λέγεται κοινά γάμπαρη και φθάνει σε μήκος τα 20 εκατοστά. Υπάρχουν επίσης πιο μικρά είδη, με κοκκινωπό χρώμα, που φέρουν αιχμηρό ασπίδιο με δόντια. Οι μικρές γαρίδες λέγονται και ζαβογαρίδες, εξαιτίας του μεγέθους τους. Οι μεγάλες γαρίδες του γλυκού νερού έχουν μεγάλες κεραίες και μικρό κεφάλι.
Η γαρίδα έχει εύγευστο κρέας, το οποίο είναι περιζήτητο και πλούσιο σε ασβέστιο και πρωτεΐνη, ενώ αποτελεί και πηγή χοληστερόλης. Τρώγονται βραστές και το κρέας τους γίνεται κόκκινο όταν ψηθεί.
Υπάρχουν διάφορες συνταγές με γαρίδες, με συνηθέστερο το απλό βράσιμο που σερβίρονται με λαδολέμονο ή μαγιονέζα.
Στο τηγάνι, σαν γαριδομακαρονάδα, ή με σάλτσα και τυρί στον φούρνο.Από το ζωμό των γαρίδων μπορεί επίσης και να παρασκευαστεί εξαιρετικό πιλάφι. Σε πολλά εστιατόρια σερβίρεται και γαριδοσαλάτα. Στις ασιατικές χώρες τρώγεται ως σούπα.
Αν δεν μας αρέσει το τυρί κρέμα βάζουμε τυρί φέτα στην θέση του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΤΡΑΚΑ
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΜΥΔΙΑ ΣΕ ΣΑΛΤΣΑ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΘΡΑΨΑΛΑ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΑ ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΡΥΖΙ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ