Menu
Menu

Cook Bake Συνταγές, εύκολες, γρήγορες και νόστιμες....

53839896_817001091985414_8429270070298935296_n-678x470

Καρβέλι «Μιγαδερό» (σύμμικτο) του Zafeirios Chatzichalkias

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Καρβέλι «Μιγαδερό» (σύμμικτο) με φυσικό προζύμι ψημένο σε γάστρα.

Tου φίλου Zafeiriou Chatzichalkia,

Mέλος και συντονιστή της Ομάδας μας, Συνταγές, εύκολες, γρήγορες και νόστιμες... Ευχαριστούμε!

Υλικά

350 γρ. κριθάλευρο ολικής άλεσης
350 γρ. «δυνατό» σιτάλευρο
300 γρ. «σκληρό» σιτάλευρο Λήμνου
700 ml εμφιαλωμένο νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

200 γρ. φυσικό προζύμι σίκαλης (υγρασία 100%)
80 γρ. εμφιαλωμένο νερό
22 γρ. αλάτι

Μέθοδος Βήμα - Βήμα

Αναμιγνύετε τα υλικά της πρώτης ομάδας και αφήνετε την ζύμη ήσυχη για 1 ώρα. Ενσωματώνετε τα υλικά της δεύτερης ομάδας και αφήνετε την ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Αναμιγνύετε τα υλικά της πρώτης ομάδας και αφήνετε την ζύμη ήσυχη για 1 ώρα. Ενσωματώνετε τα υλικά της δεύτερης ομάδας και αφήνετε την ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Στην συνέχεια της κάνετε 4 – 8 «διπλώματα» (με βρεγμένα δάκτυλα την τραβάτε από 8 διαφορετικά σημεία της περιμέτρου της προς τα έξω και προς τα πάνω και την «επανωτίζετε» στο αντίθετο σημείο).

Στην συνέχεια της κάνετε 4 – 8 «διπλώματα» (με βρεγμένα δάκτυλα την τραβάτε από 8 διαφορετικά σημεία της περιμέτρου της προς τα έξω και προς τα πάνω και την «επανωτίζετε» στο αντίθετο σημείο).

Επαναλαμβάνετε 3 φορές τα «διπλώματα» με 30λεπτα ενδιάμεσα διαλείμματα. Μετά το τελευταίο δίπλωμα (4ο κατά σειρά) μεταφέρετε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια (πάγκο εργασίας) την αφήνετε 20 λεπτά σκεπασμένη με υγρή πετσέτα.

Επαναλαμβάνετε 3 φορές τα «διπλώματα» με 30λεπτα ενδιάμεσα διαλείμματα. Μετά το τελευταίο δίπλωμα (4ο κατά σειρά) μεταφέρετε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια (πάγκο εργασίας) την αφήνετε 20 λεπτά σκεπασμένη με υγρή πετσέτα.

Αφήνετε το «πανεράκι» με την ζύμη για 2 περίπου ώρες εκτός ψυγείου να αρχίσει να φουσκώνει η ζύμη και μετά το βάζετε στο ψυγείο για αργή ωρίμανση, όπου το αφήνετε για τις επόμενες για 12 – 15 ώρες. Την τελευταία ώρα μεταφέρετε το «πανεράκι» στον καταψύκτη.

Αφήνετε το «πανεράκι» με την ζύμη για 2 περίπου ώρες εκτός ψυγείου να αρχίσει να φουσκώνει η ζύμη και μετά το βάζετε στο ψυγείο για αργή ωρίμανση, όπου το αφήνετε για τις επόμενες για 12 – 15 ώρες. Την τελευταία ώρα μεταφέρετε το «πανεράκι» στον καταψύκτη.

Ανάβετε τον φούρνο στους 250 C έχοντας μέσα μια γάστρα. Μεταφέρετε το καρβέλι κατ’ ευθείαν από τον καταψύκτη στην γάστρα, αφαιρείτε με ένα μαλακό πινέλο από την επιφάνειά του το επί πλέον αλεύρι, το χαράζετε και το ψεκάζετε με νερό.

Ανάβετε τον φούρνο στους 250 C έχοντας μέσα μια γάστρα. Μεταφέρετε το καρβέλι κατ’ ευθείαν από τον καταψύκτη στην γάστρα, αφαιρείτε με ένα μαλακό πινέλο από την επιφάνειά του το επί πλέον αλεύρι, το χαράζετε και το ψεκάζετε με νερό.

Σκεπάζετε την γάστρα, κατεβάζετε την θερμοκρασία στους 230 C και ψήνετε για 35 λεπτά. Ξεσκεπάζετε το σκεύος, χαμηλώνετε την θερμοκρασία στους 210 C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμη.

Σκεπάζετε την γάστρα, κατεβάζετε την θερμοκρασία στους 230 C και ψήνετε για 35 λεπτά. Ξεσκεπάζετε το σκεύος, χαμηλώνετε την θερμοκρασία στους 210 C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμη.

Ξεφουρνίζετε και αφήνετε το καρβέλι να κρυώσει πάνω σε σχάρα.

Ξεφουρνίζετε και αφήνετε το καρβέλι να κρυώσει πάνω σε σχάρα.

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Σχετικές Συνταγές

Πρόσφατες Συνταγές

Πρόσφατα Άρθρα

Κατηγορίες Συνταγών

Menu

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Μάθετε πρώτοι τα νέα μας.

Βρείτε μας στα social media

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Μάθετε πρώτοι τα νέα μας.

Βρείτε μας στα social media

Copyright 2019 All rights reserved. Owner and Founder Irini Patiloudi.

Οι συνταγές των φίλων του cook-bake.gr δημοσιεύονται με την συγκατάθεση τους.