Menu
Menu
IMG_20200801_150938

Μελιτζάνες παπουτσάκια με μπεσαμέλ

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Μελιτζάνες παπουτσάκια με μπεσαμέλ

Τέλειο παραδοσιακό ελληνικό φαγητό, καλοκαιρινό.

Νόστιμο με κιμά και εύκολη μπεσαμέλ.

Πιο απλό και πιο ελαφρύ το φαγητό αυτό με φέτες ντομάτας από πάνω αν δεν θέλουμε την μπεσαμέλ.

Και οι δύο εκδοχές είναι τέλειες! 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ, ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΛΠ

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΙΜΑΜ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

Υλικά

Συνταγή για 6 άτομα

10 με 12 μελιτζάνες περίπου ανάλογα το μέγεθος
λάδι για άλλειμα
αλάτι, πιπέρι

Για τον κιμά
750γρ κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
2 πιπεριές αλεσμένες φλωρίνης και πράσινη (προαιρετικά)
2 κουταλάκια πελτέ ντομάτας
1/2 κουτί χυμό ντομάτας η 2 αλεσμένες μεγάλες ντομάτες
αλάτι, πιπέρι μαύρο και κόκκινο, μοσχοκάρυδο
ελαιόλαδο, νερό

Μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα ολόπαχο
2 κουταλιές σούπας γεμάτες βούτυρο ή μαργαρίνη
4 με 6 κουταλιές γεμάτες αλεύρι
αλάτι
μοσχοκάρυδο
2 αυγά

Για πασπάλισμα κίτρινο τυρί τριμμένο

Μέθοδος Βήμα - Βήμα

Κόβουμε τα πλαϊνά από τις μελιτζάνες όπως στην φωτογραφία και χαράζουμε με μαχαίρι και από τις δύο πλευρές να περάσει απέναντι η χαρακιά, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις βάζουμε σε ζεστό φούρνο 220 βαθμούς να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, μισή ώρα περίπου.

Κόβουμε τα πλαϊνά από τις μελιτζάνες όπως στην φωτογραφία και χαράζουμε με μαχαίρι και από τις δύο πλευρές να περάσει απέναντι η χαρακιά, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις βάζουμε σε ζεστό φούρνο 220 βαθμούς να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, μισή ώρα περίπου.

Ετοιμάζουμε τον κιμά. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, μόλις ροδίσει λίγο βάζουμε τις πιπεριές και μετά τον κιμά και τον πατάμε καλά με ένα κουτάλι ανακατεύοντας στην κατσαρόλα μέχρι να ψηθεί, να ασπρίσει δηλαδή. Προσθέτουμε την ντομάτα , τον πελτέ, αλάτι, πιπέρια και λίγο μοσχοκάρυδο και 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσει για 25 λεπτά.

Ετοιμάζουμε τον κιμά. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, μόλις ροδίσει λίγο βάζουμε τις πιπεριές και μετά τον κιμά και τον πατάμε καλά με ένα κουτάλι ανακατεύοντας στην κατσαρόλα μέχρι να ψηθεί, να ασπρίσει δηλαδή. Προσθέτουμε την ντομάτα , τον πελτέ, αλάτι, πιπέρια και λίγο μοσχοκάρυδο και 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσει για 25 λεπτά.

Γεμίζουμε τις ανοιγμένες μελιτζάνες που πατήσαμε με ένα κουτάλι και γεμίζουμε με τρυπητή κουτάλα όλες τις μελιτζάνες, το ζουμάκι το αδειάζουμε από πάνω και προσθέτουμε λίγο νερό αν ο κιμάς μας δεν είχε πολύ ζουμάκι.

Γεμίζουμε τις ανοιγμένες μελιτζάνες που πατήσαμε με ένα κουτάλι και γεμίζουμε με τρυπητή κουτάλα όλες τις μελιτζάνες, το ζουμάκι το αδειάζουμε από πάνω και προσθέτουμε λίγο νερό αν ο κιμάς μας δεν είχε πολύ ζουμάκι.

Βάζουμε σε κατσαρόλα 1 λίτρο γάλα να ζεσταθεί μαζί με 2 κουταλιές βούτυρο η μαργαρίνη και λίγο αλάτι και μοσχοκάρυδο προσθέτουμε 4 με 5 κουταλιές αλεύρι ανάλογα πόσο σφιχτή η αραιή την θέλουμε. Ανακατεύουμε συνέχεια να διαλυθεί το αλεύρι και να αρχίζει να βράζει σε πιο χαμηλή φωτιά και να δέσει. Αποσύρουμε τη κατσαρόλα και σπάμε μέσα δύο αυγά και ανακατεύουμε γρήγορα, γίνεται και χωρίς αυγά αλλά έτσι γίνεται πιο αφράτη.

Βάζουμε σε κατσαρόλα 1 λίτρο γάλα να ζεσταθεί μαζί με 2 κουταλιές βούτυρο η μαργαρίνη και λίγο αλάτι και μοσχοκάρυδο προσθέτουμε 4 με 5 κουταλιές αλεύρι ανάλογα πόσο σφιχτή η αραιή την θέλουμε. Ανακατεύουμε συνέχεια να διαλυθεί το αλεύρι και να αρχίζει να βράζει σε πιο χαμηλή φωτιά και να δέσει. Αποσύρουμε τη κατσαρόλα και σπάμε μέσα δύο αυγά και ανακατεύουμε γρήγορα, γίνεται και χωρίς αυγά αλλά έτσι γίνεται πιο αφράτη.

Αν θέλουμε βάζουμε στην μπεσαμέλ και τυρί τριμμένο κίτρινο ή πασπαλίζουμε από πάνω πριν το ψήσιμο.

Αν θέλουμε βάζουμε στην μπεσαμέλ και τυρί τριμμένο κίτρινο ή πασπαλίζουμε από πάνω πριν το ψήσιμο.

Ψήνουμε περίπου 40 με 45 λεπτά στους 180 βαθμούς αέρα μέχρι να ροδίσει ελαφρά η μπεσαμέλ.

Ψήνουμε περίπου 40 με 45 λεπτά στους 180 βαθμούς αέρα μέχρι να ροδίσει ελαφρά η μπεσαμέλ.

Καλή απόλαυση!

Καλή απόλαυση!

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Σχετικές Συνταγές

Πρόσφατες Συνταγές

Πρόσφατα Άρθρα

Κατηγορίες Συνταγών

Menu

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Loading

Βρείτε μας στα social media

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Βρείτε μας στα social media

Copyright 2019 All rights reserved. Owner and Founder Irini Patiloudi.

Οι συνταγές των φίλων του cook-bake.gr δημοσιεύονται με την συγκατάθεση τους.