Menu
Menu

Cook Bake Συνταγές, εύκολες, γρήγορες και νόστιμες....

Καταγραφή

Πίτα Κατλαμά (Katlama) με τυλιχτό φύλλο

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Πίτα Κατλαμά (Katlama) με τυλιχτό φύλλο, τυρί και φρέσκα κρεμμυδάκια
Πίτα Κατλαμά. Η τραγανή λεπτή πίτα του Ταταρστάν και του Καζακστάν, με διάφορες γεμίσεις ή ακόμη και χωρίς γέμιση, τηγανητή ή ψητή και φτιαγμένη με διάφορες τεχνικές.

Εδώ, γέμιση από φέτα, σκληρό κίτρινο τυρί και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.

Μπορεί να γίνει και πίτα Πρωτοχρονιάς με φλουρί.

Του Ζαφείριου Χατζηχαλκιά.

Συνταγές, εύκολες, γρήγορες και νόστιμες…

Υλικά

Για την ζύμη
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές ρακή
300 – 320 ml νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
1 κουταλάκι αλάτι

1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο

Για την γέμιση
1/2 κιλό τυρί (μυζήθρα, φέτα, κίτρινο κλπ)
4 – 5 πολύ ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
1 κρόκο αβγού
2 κουταλιές ελαιόλαδο

Μέθοδος Βήμα - Βήμα

Ζυμώνετε τα υλικά της πρώτης ομάδας για να πάρετε μια ελαστική μαλακιά ζύμη που δεν κολλά στα χέρια. Την αφήνετε 1 ώρα να ξεκουραστεί, την χωρίζετε σε 4 μέρη (230 γρ. περίπου το καθένα) και ανοίγετε ισάριθμα φύλλα.

Ζυμώνετε τα υλικά της πρώτης ομάδας για να πάρετε μια ελαστική μαλακιά ζύμη που δεν κολλά στα χέρια. Την αφήνετε 1 ώρα να ξεκουραστεί, την χωρίζετε σε 4 μέρη (230 γρ. περίπου το καθένα) και ανοίγετε ισάριθμα φύλλα.

Ανακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης.

Ανακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης.

Λαδώνετε κάθε φύλλο, το πασπαλίζετε με τυρί και κρεμμυδάκι και αφού το κόψετε από την περιφέρεια προς το κέντρο, το τυλίγετε κατά την φορά του δείκτη ενός ρολογιού, ώστε στο τέλος να σχηματιστεί ένα χωνάκι.

Λαδώνετε κάθε φύλλο, το πασπαλίζετε με τυρί και κρεμμυδάκι και αφού το κόψετε από την περιφέρεια προς το κέντρο, το τυλίγετε κατά την φορά του δείκτη ενός ρολογιού, ώστε στο τέλος να σχηματιστεί ένα χωνάκι.

Κλείνετε από πάνω το χωνάκι και το πιέζετε προς τα κάτω, ώστε να σχηματιστεί ένα δισκάκι που το ανοίγετε με τον πλάστη πάλι σε φύλλο, μικρότερης αυτή την φορά διαμέτρου (περίπου … εκ.). Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα 3 κομμάτια ζύμης.

Κλείνετε από πάνω το χωνάκι και το πιέζετε προς τα κάτω, ώστε να σχηματιστεί ένα δισκάκι που το ανοίγετε με τον πλάστη πάλι σε φύλλο, μικρότερης αυτή την φορά διαμέτρου (περίπου … εκ.). Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα 3 κομμάτια ζύμης.

Αλείφετε τα πιτάκια με ένα μείγμα από λάδι, νερό και κρόκο αβγού και τα βάζετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Αλείφετε τα πιτάκια με ένα μείγμα από λάδι, νερό και κρόκο αβγού και τα βάζετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Μπορείτε επίσης να την κάνετε σε σχήμα σαλιγκαριού.

Μπορείτε επίσης να την κάνετε σε σχήμα σαλιγκαριού.

Την πατάτε και αυτήν, την βάζετε σε ταψάκι και λαδώνετε από πάνω.

Την πατάτε και αυτήν, την βάζετε σε ταψάκι και λαδώνετε από πάνω.

Ψήνετε στον φούρνο στους 180 C με αέρα για 20 περίπου λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν. Αυτή είναι η πρώτη εκδοχή, το χωνάκι.

Ψήνετε στον φούρνο στους 180 C με αέρα για 20 περίπου λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν. Αυτή είναι η πρώτη εκδοχή, το χωνάκι.

Αυτή είναι το σαλιγκάρι.

Αυτή είναι το σαλιγκάρι.

Αν δεν σας αρέσουν τα πιτάκια να είναι πολύ «κριτσανιστά», μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο καλύψτε τα με μια βαμβακερή πετσέτα για 5 λεπτά.

Αν δεν σας αρέσουν τα πιτάκια να είναι πολύ «κριτσανιστά», μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο καλύψτε τα με μια βαμβακερή πετσέτα για 5 λεπτά.

Καλή απόλαυση!

Καλή απόλαυση!

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Σχετικές Συνταγές

Πρόσφατες Συνταγές

Πρόσφατα Άρθρα

Κατηγορίες Συνταγών

Menu

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Μάθετε πρώτοι τα νέα μας.

Βρείτε μας στα social media

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Μάθετε πρώτοι τα νέα μας.

Βρείτε μας στα social media

Copyright 2019 All rights reserved. Owner and Founder Irini Patiloudi.

Οι συνταγές των φίλων του cook-bake.gr δημοσιεύονται με την συγκατάθεση τους.