Menu
Menu
17190425_1553551411341062_8086905405508932837_n-1-678x470

Προζύμι σπιτικό απλό

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Προζύμι σπιτικό απλό για ψωμί και τραχανά.

Το αναπιάνουμε συνέχεια και το φυλάμε στο ψυγείο.

Για ψωμί δικό μας και τραχανά σπιτικό.

ΕΔΩ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΖΥΜΙ ΚΑΙ ΨΩΜΙ ΣΠΙΤΙΚΟ

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΨΩΜΙΟΥ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΠΟΙΟ ΑΛΕΥΡΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ? ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Υλικά

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις και νερό εμφιαλωμένο

Μέθοδος Βήμα - Βήμα

1η μέρα Σε ένα γυάλινο βάζο ανακατώνουμε 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 50 γρ. νερό. Κλείνουμε το καπάκι χωρίς να το σφίξουμε και το αφήνουμε σε κάποιο ζεστό μέρος του σπιτιού μακριά από ρεύματα αέρα. Μετά από 4 - 5 μέρες θα έχει βγάλει στην επιφάνεια μικρές φυσαλίδες και θα έχει πάρει μια ελαφριά ξινή μυρωδιά. Όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο και για τις επόμενες 4 -5 μέρες κάνουμε την ίδια διαδικασία βάζοντας όμως 100 γρ. αλεύρι με 65 γρ. νερό. Το προζύμι μας τώρα είναι έτοιμο. Στο ψωμί που θα κάνουμε βάζουμε προζύμι σε ποσοστό 10% επί του συνόλου της ζύμης. Δηλαδή για περίπου 1 κιλό ψωμί θα βάλουμε 100 γρ. προζύμι. Το προζύμι που έχουμε μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο στο βαζάκι του αλλά με καλά κλεισμένο το καπάκι. Κάθε εβδομάδα καλό είναι να το αναπιάνουμε βάζοντας 100 γρ. αλεύρι με 65 γρ. νερό.

1η μέρα Σε ένα γυάλινο βάζο ανακατώνουμε 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 50 γρ. νερό. Κλείνουμε το καπάκι χωρίς να το σφίξουμε και το αφήνουμε σε κάποιο ζεστό μέρος του σπιτιού μακριά από ρεύματα αέρα. Μετά από 4 - 5 μέρες θα έχει βγάλει στην επιφάνεια μικρές φυσαλίδες και θα έχει πάρει μια ελαφριά ξινή μυρωδιά. Όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο και για τις επόμενες 4 -5 μέρες κάνουμε την ίδια διαδικασία βάζοντας όμως 100 γρ. αλεύρι με 65 γρ. νερό. Το προζύμι μας τώρα είναι έτοιμο. Στο ψωμί που θα κάνουμε βάζουμε προζύμι σε ποσοστό 10% επί του συνόλου της ζύμης. Δηλαδή για περίπου 1 κιλό ψωμί θα βάλουμε 100 γρ. προζύμι. Το προζύμι που έχουμε μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο στο βαζάκι του αλλά με καλά κλεισμένο το καπάκι. Κάθε εβδομάδα καλό είναι να το αναπιάνουμε βάζοντας 100 γρ. αλεύρι με 65 γρ. νερό.

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Σχετικές Συνταγές

Πρόσφατες Συνταγές

Πρόσφατα Άρθρα

Κατηγορίες Συνταγών

Menu

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Loading

Βρείτε μας στα social media

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Βρείτε μας στα social media

Copyright 2019 All rights reserved. Owner and Founder Irini Patiloudi.

Οι συνταγές των φίλων του cook-bake.gr δημοσιεύονται με την συγκατάθεση τους.