Menu
Menu
Καταγραφήκκκι(1)

Σμέρνα, ψάρι Κρητική συνταγή με σάλτσα

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Σμέρνα, ψάρι Κρητική συνταγή με σάλτσα

του φίλου Γιάννη Αραμπατζή, μέλος της Ομάδας μας

Συνταγές, εύκολες, γρήγορες και νόστιμες…

Ευχαριστούμε!

Πολλοί ψαράδες το πετάνε όπως και το μουγγρί, ίσως γιατί είναι φασαρία το καθάρισμα αλλά είναι οι εκλεκτότεροι μεζέδες.

 

Υλικά

1 κιλό σμέρνα κομμένη σε φιλέτα
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
2-3 κρεμμύδια ξερά
1 ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι-πιπέρι
1/2 κιλό ώριμες τομάτες ή δύο κουτάκια τοματάκι αποφλειωμένο των 400 gr

Μέθοδος Βήμα - Βήμα

Αφου βεβαιωθούμε οτι η σμέρνα είναι τέζα, τη δένουμε απέ το κεφάλι και τη κρεμάμε. Με τα χέρια μας την αρμέγουμε με φορά από πάνω προς τα κάτω δυνατά ώστε να σπάσουν όλα τα κόκκαλα και να πάνε στην ουρά. Αν είναι πάνω από δύο κιλά την αφήνουμε έτσι. Με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε λίγο από το λαιμό και ξεκινάμε να τη γδέρνουμε. Στη συνέχεια αφαιρούμε τα εντόσθια, το κεφάλι και την ουρά με τα σπασμένα κοκκαλάκια. Τη πλένουμε και τη κόβουμε σε φιλέτα πάχους 2-3 εκατοστά και την αφήνουμε στη πιατέλα.

Αφου βεβαιωθούμε οτι η σμέρνα είναι τέζα, τη δένουμε απέ το κεφάλι και τη κρεμάμε. Με τα χέρια μας την αρμέγουμε με φορά από πάνω προς τα κάτω δυνατά ώστε να σπάσουν όλα τα κόκκαλα και να πάνε στην ουρά. Αν είναι πάνω από δύο κιλά την αφήνουμε έτσι. Με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε λίγο από το λαιμό και ξεκινάμε να τη γδέρνουμε. Στη συνέχεια αφαιρούμε τα εντόσθια, το κεφάλι και την ουρά με τα σπασμένα κοκκαλάκια. Τη πλένουμε και τη κόβουμε σε φιλέτα πάχους 2-3 εκατοστά και την αφήνουμε στη πιατέλα.

Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Το τσιγαρίζουμε ίσα που να καραμελώσει και προσθέτουμε την τομάτα, αλά τι,πιπέρι, το μαϊντανό. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε να πάρει δύο βράσεις.

Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Το τσιγαρίζουμε ίσα που να καραμελώσει και προσθέτουμε την τομάτα, αλά τι,πιπέρι, το μαϊντανό. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε να πάρει δύο βράσεις.

Προσθέτουμε τη σμέρνα, ανακατεύουμε το φαγητό ,χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να πήξει η σάλτσα με κλειστό καπάκι. Ανά διαστήματα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για να μη κολλήσει.

Προσθέτουμε τη σμέρνα, ανακατεύουμε το φαγητό ,χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να πήξει η σάλτσα με κλειστό καπάκι. Ανά διαστήματα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για να μη κολλήσει.

Καλή απόλαυση!

Καλή απόλαυση!

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Σχετικές Συνταγές

Πρόσφατες Συνταγές

Πρόσφατα Άρθρα

Κατηγορίες Συνταγών

Menu

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Loading

Βρείτε μας στα social media

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Βρείτε μας στα social media

Copyright 2019 All rights reserved. Owner and Founder Irini Patiloudi.

Οι συνταγές των φίλων του cook-bake.gr δημοσιεύονται με την συγκατάθεση τους.