Menu
Menu
Καταγραφήδψ45-678x470

Τσουρέκι Πασχαλινό Ειρήνης κορδονάτο

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Τσουρέκι Πασχαλινό Ειρήνης κορδονάτο

The recipe is also available in English

Τσουρέκι υπέροχο Ειρήνης. Το τσουρέκι αυτό το κάναμε στο αρτοζαχαροπλαστείο μας πάνω από 20 χρόνια και συνεχίζω να το φτιάχνω και στο σπίτι. Είναι μία παραδοσιακή συνταγή με πολύ ωραία ζύμη πολύ αρωματικό και με ίνες όπως πρέπει να είναι ένα τσουρέκι.

Τι αλεύρι χρησιμοποιούμε?

Αλεύρι κατηγορίας Π, το λεγόμενο πολυτελείας ή δυνατό ή extra δυνατό για Τσουρέκι ή τύπος 550,

Αλεύρι σκληρό από μαλακό σιτάρι.

Είναι το άλευρο εκείνο το οποίο προέρχεται από σιτάρια υψηλής ποιότητας, ενισχυμένα με γλουτένη ώστε να είναι πολύ δυνατό. Το αλεύρι αυτό για Τσουρέκι είναι αλεύρι από επιλεγμένα μαλακά σιτηρά, ιδανικά για την παραγωγή αρτοσκευασμάτων πολυτελείας. Οι ζύμες που δίνει το δυνατό αλεύρι ή extra δυνατό αλεύρι είναι πολύ ελαστικές και έτσι μπορούν και αφομοιώνουν τα υψηλά ποσοστά ζάχαρης και λιπαρών που έχουν οι αγαπημένες μας συνταγές. Πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Το κατάλληλο αλεύρι για ελαστική ζύμη & εύκολο πλάσιμο. Ιδανικό για τσουρέκια, γλυκά ψωμιά και κρουασάν. Πρωτεΐνη: 14%

Θα το βρείτε στα σούπερ μάρκετ που οι συσκευασίες του γράφουν αλεύρι για τσουρέκι ή σε χύμα αγορά από τον φούρνο της γειτονιάς σας!

ΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΠΕΙΤΕ ΕΔΩ….ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ

Για να δείτε την ιστορία και το έθιμο του Τσουρεκιού μπείτε ΕΔΩ

Υλικά και εκτέλεση υπάρχουν και στα αγγλικά παρακάτω.

Τhe recipe is also available in English.

Υλικά

Υλικά για την μαγιά
110γρ νωπή μαγιά, την προτιμώ ή 4 φακελάκια ξηρή
200γρ. γάλα χλιαρό
100γρ αλεύρι σκληρό (δυνατό) για τσουρέκι

Υλικά ζύμης Νο.1
3 αυγά
200γρ. φρέσκο βούτυρο Κερκύρας αγελαδινό λιωμένο
380γρ. ζάχαρη
200γρ. γάλα

Υλικά ζύμης Νο.2
2 κουταλάκια μαχλέπι
1/2 κουταλάκι μαστίχα
2 βανίλιες
1/2 κουταλάκι κακουλέ (όλα σε σκόνη)
1 κιλό αλεύρι περίπου, δυνατό για τσουρέκι

Ingredients for the yeast
110g fresh yeast, I prefer it or 40 gr dry yeast
200gr. lukewarm milk
100g hard flour (strong) from hard wheat

Dough ingredients No.1
3 eggs
200gr. fresh melted cow butter
380gr. sugar
200gr. milk

Dough ingredients No.2
2 teaspoons mahlep
1/2 teaspoon mastic
Two vanilla
1/2 teaspoon kakoule (kardamon) (all powdered)
About 1 kg of flour, type 550 from hard wheat, with lots of gluten

Μέθοδος Βήμα - Βήμα

Ζυμώνουμε 110γρ νωπή μαγιά με 200γρ. γάλα χλιαρό 38 βαθμούς με θερμόμετρο ή να το αισθανθούμε χλιαρό αλλά προς κρύο. Αν είναι πολύ ζεστό θα μας κάψει την μαγιά και 100γρ αλεύρι σκληρό (δυνατό) για τσουρέκι τα ζυμώνουμε ελαφρά αφού διαλύσουμε με τα χέρια μας την μαγιά στο γάλα πρώτα και το αφήνουμε σκεπασμένο το μαλακό ζυμαράκι αυτό σε ζεστό μέρος σκεπασμένο διπλασιαστεί. Από μισή ως μία ώρα ανάλογα την ζέστη που έχουμε. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το γάλα, αυγά και ζάχαρη ανακατεύοντας καλά με σύρμα μέχρι να γίνει χλιαρό το πολύ 38 βαθμούς όλα. Έχουμε πριν λιώσει το βούτυρο και δεν ξεπερνά τους 38 βαθμούς, χλιαρό προς κρύο. Αν βαλουμε το δαχτυλο να ειναι χλιαρο προς κρύο. . . . . . Step 1 Knead 110g of fresh yeast with 200gr. milk lukewarm 38 degrees with a thermometer or feel it with your finger, not hot, not cold. If it is very hot it will burn our yeast. Add 100g of hard flour (strong) for tsoureki we knead them lightly after we dissolve the yeast in the milk with our hands first and we leave it covered the soft dough in a warm place covered until it doubles in size. From half to 1 hour depending on the heat we have in the room. Heat the milk, eggs and sugar in a saucepan, stirr well with a whisk until it is lukewarm at a maximum of 38 degrees. Melt the butter too and let it be light warm.

Ζυμώνουμε 110γρ νωπή μαγιά με 200γρ. γάλα χλιαρό 38 βαθμούς με θερμόμετρο ή να το αισθανθούμε χλιαρό αλλά προς κρύο. Αν είναι πολύ ζεστό θα μας κάψει την μαγιά και 100γρ αλεύρι σκληρό (δυνατό) για τσουρέκι τα ζυμώνουμε ελαφρά αφού διαλύσουμε με τα χέρια μας την μαγιά στο γάλα πρώτα και το αφήνουμε σκεπασμένο το μαλακό ζυμαράκι αυτό σε ζεστό μέρος σκεπασμένο διπλασιαστεί. Από μισή ως μία ώρα ανάλογα την ζέστη που έχουμε. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το γάλα, αυγά και ζάχαρη ανακατεύοντας καλά με σύρμα μέχρι να γίνει χλιαρό το πολύ 38 βαθμούς όλα. Έχουμε πριν λιώσει το βούτυρο και δεν ξεπερνά τους 38 βαθμούς, χλιαρό προς κρύο. Αν βαλουμε το δαχτυλο να ειναι χλιαρο προς κρύο. . . . . . Step 1 Knead 110g of fresh yeast with 200gr. milk lukewarm 38 degrees with a thermometer or feel it with your finger, not hot, not cold. If it is very hot it will burn our yeast. Add 100g of hard flour (strong) for tsoureki we knead them lightly after we dissolve the yeast in the milk with our hands first and we leave it covered the soft dough in a warm place covered until it doubles in size. From half to 1 hour depending on the heat we have in the room. Heat the milk, eggs and sugar in a saucepan, stirr well with a whisk until it is lukewarm at a maximum of 38 degrees. Melt the butter too and let it be light warm.

Χρησιμοποιούμε τώρα τα υλικά Νο.2. Σε μια μεγάλη λεκάνη η σε μεγάλο μίξερ ενώνουμε την φουσκωμένη μαγιά μαζί με τα υπόλοιπα (βούτυρο, γάλα με την ζάχαρη και τα αυγά) και προσθέτουμε, 2 κουταλάκια μαχλέπι 1/2 κουταλάκι μαστίχα 2 βανίλιες, αν θέλουμε και 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκάλι 1/2 κουταλάκι κακουλέ (ολα σε σκόνη) 1 κιλό αλεύρι δυνατό για τσουρέκι ζυμώνουμε όλα τα υλικά πολύ καλά περίπου 15 με 20 λεπτά, ίσως χρειαστεί λιγάκι αλεύρι παραπάνω το πολύ 100 με 200γρ και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για μισή με 1ώρα. Να γίνει ζύμη ελαστική αλλά να μην κολλάει καθόλου. . . . . . We now use materials No.2. In a large bowl or large mixer, combine the puffed yeast with the rest (butter, milk with sugar and eggs) and add, 2 teaspoons of mahlep 1/2 teaspoon of mastic 2 vanilla, if desired 1 teaspoon of orange zest 1 / 2 teaspoons kakoule (all in powder) 1 kg flour, knead all the ingredients very well for about 15 to 20 minutes, you may need a little more flour at most 100 to 200g and let the dough rest for half to 1 hour. Make the dough elastic but not sticky at all.

Χρησιμοποιούμε τώρα τα υλικά Νο.2. Σε μια μεγάλη λεκάνη η σε μεγάλο μίξερ ενώνουμε την φουσκωμένη μαγιά μαζί με τα υπόλοιπα (βούτυρο, γάλα με την ζάχαρη και τα αυγά) και προσθέτουμε, 2 κουταλάκια μαχλέπι 1/2 κουταλάκι μαστίχα 2 βανίλιες, αν θέλουμε και 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκάλι 1/2 κουταλάκι κακουλέ (ολα σε σκόνη) 1 κιλό αλεύρι δυνατό για τσουρέκι ζυμώνουμε όλα τα υλικά πολύ καλά περίπου 15 με 20 λεπτά, ίσως χρειαστεί λιγάκι αλεύρι παραπάνω το πολύ 100 με 200γρ και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για μισή με 1ώρα. Να γίνει ζύμη ελαστική αλλά να μην κολλάει καθόλου. . . . . . We now use materials No.2. In a large bowl or large mixer, combine the puffed yeast with the rest (butter, milk with sugar and eggs) and add, 2 teaspoons of mahlep 1/2 teaspoon of mastic 2 vanilla, if desired 1 teaspoon of orange zest 1 / 2 teaspoons kakoule (all in powder) 1 kg flour, knead all the ingredients very well for about 15 to 20 minutes, you may need a little more flour at most 100 to 200g and let the dough rest for half to 1 hour. Make the dough elastic but not sticky at all.

Κόβουμε στα κομμάτια που θέλουμε, η ζύμη αυτή βγάζει 2 κιλά τσουρέκι, μπορούμε να κάνουμε 2 μεγάλα του κιλού ή 4 του μισού. Ανοίγουμε τα κορδόνια μικρά και αφήνουμε 5 λεπτά να ξεκουραστούν. Τα ανοίγουμε έπειτα στο μέγεθος που θέλουμε, όχι πολύ μακριά για να μην γίνουν πολύ λεπτά, να έχει όγκο το τσουρέκι. Πλέκουμε χαλαρά ενώνοντας 2 κορδόνια σταυρωτά οπότε θα έχουμε 4 άκρες. . . . . . . Cut into the pieces we want, this dough makes 2 kilos of bun, we can make 2 large ones of a kilo or 4 of a half. Open the laces small and let them rest for 5 minutes. We then open them to the size we want, not too far so that they do not become too thin, so that the bun has volume. We knit loosely joining 2 cords crosswise so we will have 4 ends.

Κόβουμε στα κομμάτια που θέλουμε, η ζύμη αυτή βγάζει 2 κιλά τσουρέκι, μπορούμε να κάνουμε 2 μεγάλα του κιλού ή 4 του μισού. Ανοίγουμε τα κορδόνια μικρά και αφήνουμε 5 λεπτά να ξεκουραστούν. Τα ανοίγουμε έπειτα στο μέγεθος που θέλουμε, όχι πολύ μακριά για να μην γίνουν πολύ λεπτά, να έχει όγκο το τσουρέκι. Πλέκουμε χαλαρά ενώνοντας 2 κορδόνια σταυρωτά οπότε θα έχουμε 4 άκρες. . . . . . . Cut into the pieces we want, this dough makes 2 kilos of bun, we can make 2 large ones of a kilo or 4 of a half. Open the laces small and let them rest for 5 minutes. We then open them to the size we want, not too far so that they do not become too thin, so that the bun has volume. We knit loosely joining 2 cords crosswise so we will have 4 ends.

Αφήνουμε σε ζεστό χώρο να διπλασιαστεί το τσουρέκι μας, Ισως χρειαστεί και μερικές ώρες (2 με 4) ανάλογα την ζέστη που έχουμε στον χώρο μας. Αν βιαζόμαστε μπορούμε να ανάψουμε τον φούρνο στους 50 βαθμούς και να το αφήσουμε να φουσκώσει εκεί για 2 ώρες σίγουρα. Σβήνουμε τον φούρνο φυσικά. . . . . . . We leave in a warm place to double our bun, It may take a few hours (2 to 4) depending on the heat we have in our space. If we are in a hurry we can turn on the oven at 50 degrees and let it rise there for 2 hours for sure. Turn off the oven of course.

Αφήνουμε σε ζεστό χώρο να διπλασιαστεί το τσουρέκι μας, Ισως χρειαστεί και μερικές ώρες (2 με 4) ανάλογα την ζέστη που έχουμε στον χώρο μας. Αν βιαζόμαστε μπορούμε να ανάψουμε τον φούρνο στους 50 βαθμούς και να το αφήσουμε να φουσκώσει εκεί για 2 ώρες σίγουρα. Σβήνουμε τον φούρνο φυσικά. . . . . . . We leave in a warm place to double our bun, It may take a few hours (2 to 4) depending on the heat we have in our space. If we are in a hurry we can turn on the oven at 50 degrees and let it rise there for 2 hours for sure. Turn off the oven of course.

Αφού έχει φουσκώσει αλείφουμε με αυγό ολόκληρο με λίγο νερό χτυπημένο. Τα περνάμε δύο φορές με το πινέλο. . . . . . . After it has almost double sized, spread a whole egg with a little beaten water. We apply them twice with the brush.

Αφού έχει φουσκώσει αλείφουμε με αυγό ολόκληρο με λίγο νερό χτυπημένο. Τα περνάμε δύο φορές με το πινέλο. . . . . . . After it has almost double sized, spread a whole egg with a little beaten water. We apply them twice with the brush.

Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι. . . . . . . Sprinkle with almond fillet or sesame seeds.

Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι. . . . . . . Sprinkle with almond fillet or sesame seeds.

Ψήνουμε σε αέρα, έχουμε προθερμάνει, στους 150 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά περίπου ανάλογα το μέγεθος του τσουρεκιού. μπορούμε εδώ να ψήσουμε 2 ταψιά μαζί , Η 1 μεγάλο στο ταψί ή 2 μικρά. Σε αντιστάσεις ίδια θερμοκρασία στην μέση του φούρνου ίδια ώρα, ίσως 5 λεπτά λιγότερο. . . . . . . Bake in air, preheated, at 150 degrees for about 40 to 45 minutes depending on the size of the bun. here we can bake 2 ovenpans together, The 1 large in the pan or 2 small. At the same temperature resistance in the middle of the oven at the same time, maybe 5 minutes less.

Ψήνουμε σε αέρα, έχουμε προθερμάνει, στους 150 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά περίπου ανάλογα το μέγεθος του τσουρεκιού. μπορούμε εδώ να ψήσουμε 2 ταψιά μαζί , Η 1 μεγάλο στο ταψί ή 2 μικρά. Σε αντιστάσεις ίδια θερμοκρασία στην μέση του φούρνου ίδια ώρα, ίσως 5 λεπτά λιγότερο. . . . . . . Bake in air, preheated, at 150 degrees for about 40 to 45 minutes depending on the size of the bun. here we can bake 2 ovenpans together, The 1 large in the pan or 2 small. At the same temperature resistance in the middle of the oven at the same time, maybe 5 minutes less.

Καλή Ανάσταση! Καλό Πάσχα! . . . . . Happy Easter! Enjoy!

Καλή Ανάσταση! Καλό Πάσχα! . . . . . Happy Easter! Enjoy!

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Σχετικές Συνταγές

Πρόσφατες Συνταγές

Πρόσφατα Άρθρα

Κατηγορίες Συνταγών

Menu

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Loading

Βρείτε μας στα social media

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Βρείτε μας στα social media

Copyright 2019 All rights reserved. Owner and Founder Irini Patiloudi.

Οι συνταγές των φίλων του cook-bake.gr δημοσιεύονται με την συγκατάθεση τους.