Menu
Menu
20200421_203514(1)

Τσουρεκάκια Ειρήνης υπέροχα και αφράτα

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Τσουρεκάκια Ειρήνης υπέροχα και αφράτα

Πολύ ωραία τσουρεκάκια, τρώγονται σκέτα ή με μαρμελάδα, μέλι ή μερέντα.

Η δόση αυτή βγάζει 2 κιλά ζυμάρι περίπου. Βγαίνουν περίπου 20 τσουρεκάκια των 120γρ.

Εγώ τα μισά τα βάζω στην κατάψυξη και βγάζω από το βράδυ πόσα θέλω για το πρωινό της επόμενης μέρας.

Υλικά

Υλικά για την μαγιά
110γρ νωπή μαγιά την προτιμώ ή 4 φακελάκια ξηρή μαγιά
200γρ. γάλα χλιαρό
100γρ αλεύρι σκληρό (δυνατό) για τσουρέκι

Υλικά ζύμης Νο.1
3 αυγά
200γρ. φρέσκο βούτυρο Κερκύρας αγελαδινό λιωμένο
380γρ. ζάχαρη
200γρ. γάλα

Υλικά ζύμης Νο.2
2 κουταλάκια μαχλέπι
1/2 κουταλάκι μαστίχα
2 βανίλιες
1/2 κουταλάκι κακουλέ (όλα σε σκόνη)
1 κιλό αλεύρι περίπου, δυνατό για τσουρέκι

1 αυγό ολόκληρο για άλειμμα με λίγο νερό χτυπημένο

Μέθοδος Βήμα - Βήμα

Ζυμώνουμε 110γρ νωπή μαγιά με 200γρ. γάλα χλιαρό 38 βαθμούς με θερμόμετρο ή να το αισθανθούμε χλιαρό αλλά προς κρύο. Αν είναι πολύ ζεστό θα μας κάψει την μαγιά και 100γρ αλεύρι σκληρό (δυνατό) για τσουρέκι τα ζυμώνουμε ελαφρά αφού διαλύσουμε με τα χέρια μας την μαγιά στο γάλα πρώτα και το αφήνουμε σκεπασμένο το μαλακό ζυμαράκι αυτό σε ζεστό μέρος σκεπασμένο διπλασιαστεί. Από μισή ως μία ώρα ανάλογα την ζέστη που έχουμε. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το γάλα, αυγά και ζάχαρη ανακατεύοντας καλά με σύρμα μέχρι να γίνει χλιαρό το πολύ 38 βαθμούς όλα. Έχουμε πριν λιώσει το βούτυρο και δεν ξεπερνά τους 38 βαθμούς, χλιαρό προς κρύο.

Ζυμώνουμε 110γρ νωπή μαγιά με 200γρ. γάλα χλιαρό 38 βαθμούς με θερμόμετρο ή να το αισθανθούμε χλιαρό αλλά προς κρύο. Αν είναι πολύ ζεστό θα μας κάψει την μαγιά και 100γρ αλεύρι σκληρό (δυνατό) για τσουρέκι τα ζυμώνουμε ελαφρά αφού διαλύσουμε με τα χέρια μας την μαγιά στο γάλα πρώτα και το αφήνουμε σκεπασμένο το μαλακό ζυμαράκι αυτό σε ζεστό μέρος σκεπασμένο διπλασιαστεί. Από μισή ως μία ώρα ανάλογα την ζέστη που έχουμε. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το γάλα, αυγά και ζάχαρη ανακατεύοντας καλά με σύρμα μέχρι να γίνει χλιαρό το πολύ 38 βαθμούς όλα. Έχουμε πριν λιώσει το βούτυρο και δεν ξεπερνά τους 38 βαθμούς, χλιαρό προς κρύο.

Χρησιμοποιούμε τώρα τα υλικά Νο.2. Σε μια μεγάλη λεκάνη η σε μεγάλο μίξερ ενώνουμε την φουσκωμένη μαγιά μαζί με τα υπόλοιπα (βούτυρο, γάλα με την ζάχαρη και τα αυγά) και προσθέτουμε, 2 κουταλάκια μαχλέπι 1/2 κουταλάκι μαστίχα 2 βανίλιες, αν θέλουμε και 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκάλι 1/2 κουταλάκι κακουλέ (ολα σε σκόνη) 1 κιλό αλεύρι δυνατό για τσουρέκι ζυμώνουμε όλα τα υλικά πολύ καλά περίπου 15 με 20 λεπτά, ίσως χρειαστεί λιγάκι αλεύρι παραπάνω το πολύ 100 με 200γρ και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για μισή με 1ώρα. Να γίνει ζύμη ελαστική αλλά να μην κολλάει καθόλου.

Χρησιμοποιούμε τώρα τα υλικά Νο.2. Σε μια μεγάλη λεκάνη η σε μεγάλο μίξερ ενώνουμε την φουσκωμένη μαγιά μαζί με τα υπόλοιπα (βούτυρο, γάλα με την ζάχαρη και τα αυγά) και προσθέτουμε, 2 κουταλάκια μαχλέπι 1/2 κουταλάκι μαστίχα 2 βανίλιες, αν θέλουμε και 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκάλι 1/2 κουταλάκι κακουλέ (ολα σε σκόνη) 1 κιλό αλεύρι δυνατό για τσουρέκι ζυμώνουμε όλα τα υλικά πολύ καλά περίπου 15 με 20 λεπτά, ίσως χρειαστεί λιγάκι αλεύρι παραπάνω το πολύ 100 με 200γρ και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για μισή με 1ώρα. Να γίνει ζύμη ελαστική αλλά να μην κολλάει καθόλου.

Κόβουμε στα κομμάτια που θέλουμε, η ζύμη αυτή βγάζει 2 κιλά τσουρέκι, με 150γρ ζύμης θα έχουμε 20 με 24 τσουρεκάκια.

Κόβουμε στα κομμάτια που θέλουμε, η ζύμη αυτή βγάζει 2 κιλά τσουρέκι, με 150γρ ζύμης θα έχουμε 20 με 24 τσουρεκάκια.

Ανοίγουμε τα κορδόνια στο μέγεθος που θέλουμε. Πλέκουμε χαλαρά τα σχεδιάκια που θέλουμε.

Ανοίγουμε τα κορδόνια στο μέγεθος που θέλουμε. Πλέκουμε χαλαρά τα σχεδιάκια που θέλουμε.

Αφήνουμε σε ζεστό χώρο να διπλασιαστούν. Ισως χρειαστουν και μερικές ώρες (2 με 4) ανάλογα την ζέστη που έχουμε στον χώρο μας. Αν βιαζόμαστε μπορούμε να ανάψουμε τον φούρνο στους 50 βαθμούς και να τα αφήσουμε να φουσκώσουν εκεί για 2 ώρες σίγουρα. Σβήνουμε φυσικά τον φούρνο. Αφού έχουν φουσκώσει αλείφουμε με αυγό ολόκληρο με λίγο νερό χτυπημένο. Τα περνάμε δύο φορές με το πινέλο. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι.

Αφήνουμε σε ζεστό χώρο να διπλασιαστούν. Ισως χρειαστουν και μερικές ώρες (2 με 4) ανάλογα την ζέστη που έχουμε στον χώρο μας. Αν βιαζόμαστε μπορούμε να ανάψουμε τον φούρνο στους 50 βαθμούς και να τα αφήσουμε να φουσκώσουν εκεί για 2 ώρες σίγουρα. Σβήνουμε φυσικά τον φούρνο. Αφού έχουν φουσκώσει αλείφουμε με αυγό ολόκληρο με λίγο νερό χτυπημένο. Τα περνάμε δύο φορές με το πινέλο. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι.

Ψήνουμε σε αέρα, έχουμε προθερμάνει, στους 140 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου ανάλογα το μέγεθος του τσουρεκιού. μπορούμε εδώ να ψήσουμε 2 ταψιά μαζί ή 1 μεγάλο σε αντιστάσεις ίδια θερμοκρασία στην μέση του φούρνου ίδια ώρα, ίσως 5 λεπτά λιγότερο.

Ψήνουμε σε αέρα, έχουμε προθερμάνει, στους 140 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου ανάλογα το μέγεθος του τσουρεκιού. μπορούμε εδώ να ψήσουμε 2 ταψιά μαζί ή 1 μεγάλο σε αντιστάσεις ίδια θερμοκρασία στην μέση του φούρνου ίδια ώρα, ίσως 5 λεπτά λιγότερο.

Καλή απόλαυση!

Καλή απόλαυση!

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Σχετικές Συνταγές

Πρόσφατες Συνταγές

Πρόσφατα Άρθρα

Κατηγορίες Συνταγών

Menu

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Loading

Βρείτε μας στα social media

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Βρείτε μας στα social media

Copyright 2019 All rights reserved. Owner and Founder Irini Patiloudi.

Οι συνταγές των φίλων του cook-bake.gr δημοσιεύονται με την συγκατάθεση τους.