Menu
Menu
IMG_20200827_161038(1)

Φανουρόπιτα νηστίσιμη με αμύγδαλα και κράνμπερι

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Φανουρόπιτα νηστίσιμη με αμύγδαλα και κράνμπερι.

Με 7, 9, 11 ή 13 υλικά…

Της αποδίδεται η ικανότητα να φανερώνει χαμένα αντικείμενα ή και πρόσωπα. Μύθος ή αλήθεια, η φανουρόπιτα είναι ένα νηστίσιμο κέικ που παραδοσιακά φτιάχνεται στη γιορτή του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου, χωρίς συγκεκριμένη συνταγή και με μόνη προϋπόθεση ο αριθμός των υλικών της να είναι μονός.

Η φανουρόπιτα

είναι μια γλυκιά, νηστίσιμη πίτα (παραδοσιακά φτιάχνεται με ελαιόλαδο και χωρίς αβγά), που προσφέρεται σαν ευλογία ανήμερα της μέρας μνήμης του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου, εξου και η ονομασία της.

Δεν είναι λίγοι βέβαια, αυτοί που φτιάχνουν φανουρόπιτες και σε άλλες στιγμές μέσα στο χρόνο, πιστεύοντας ότι ο Άγιος θα τους φανερώσει αυτό που αναζητούν: χαμένα αντικείμενα, πρόσωπα, δουλειά, ακόμα και υγεία.

Πολύ ωραία φανουρόπιτα εδώ με 13 υλικά όπως αρμόζει.

Με αλεσμένα αμύγδαλα, κανέλα και γαρύφαλλο.

Δοκιμάστε την με κράνμπερι αντί σταφίδες, θα σας αρέσει!

Υλικά

Για ταψί 28 εκ.
300 ml ηλιέλαιο
300 γρ ζάχαρη άχνη
350 ml χυμό πορτοκάλι φρέσκο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 βανίλιες
2 κουταλάκια κοφτά κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
600γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20γρ μπείκιν πάουντερ (1 φακελάκι)
1 κουταλάκι γεμάτο σόδα φαγητού
200 γρ αλεσμένα αμύγδαλα
150γρ μουλιασμένα και σουρωμένα κράνμπερι
50 ml κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι

Μέθοδος Βήμα - Βήμα

Χτυπάμε στο μίξερ την ζάχαρη, ηλιέλαιο, ξύσμα, κανέλα, βανίλιες, λικέρ η κονιάκ, γαρύφαλλο πάρα πολύ καλά. να λιώσει η ζάχαρη και να μην ξεχωρίζει το λάδι.

Χτυπάμε στο μίξερ την ζάχαρη, ηλιέλαιο, ξύσμα, κανέλα, βανίλιες, λικέρ η κονιάκ, γαρύφαλλο πάρα πολύ καλά. να λιώσει η ζάχαρη και να μην ξεχωρίζει το λάδι.

Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι και την σόδα και χτυπάμε

Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι και την σόδα και χτυπάμε

Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν και χτυπάμε να γίνει μία λεία ζύμη παχύρευστη.

Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν και χτυπάμε να γίνει μία λεία ζύμη παχύρευστη.

Ανακατεύουμε πολύ καλά μέσα τα αμύγδαλα και τα κράνμπερι.

Ανακατεύουμε πολύ καλά μέσα τα αμύγδαλα και τα κράνμπερι.

Έχουμε βουτυρώσει τα πλαινά του ταψιού μας και στον πάτο βάζουμε χαρτί ψησίματος για να μην μας κολλήσει όταν την αναποδογυρίσουμε .

Έχουμε βουτυρώσει τα πλαινά του ταψιού μας και στον πάτο βάζουμε χαρτί ψησίματος για να μην μας κολλήσει όταν την αναποδογυρίσουμε .

Αδειάζουμε την ζύμη μας στο ταψί και την βάζουμε σε ζεσταμένο φούρνο στον αέρα στους 175 βαθμούς.

Αδειάζουμε την ζύμη μας στο ταψί και την βάζουμε σε ζεσταμένο φούρνο στον αέρα στους 175 βαθμούς.

Ψήνουμε για 40 με 45 λεπτά περίπου. Κάνουμε την δοκιμή με την οδοντογλυφίδα ή ένα μυτερό μαχαίρι. Αν βγει καθαρό έχει ψηθεί το κέικ μας.

Ψήνουμε για 40 με 45 λεπτά περίπου. Κάνουμε την δοκιμή με την οδοντογλυφίδα ή ένα μυτερό μαχαίρι. Αν βγει καθαρό έχει ψηθεί το κέικ μας.

Αφού κρυώσει χαράζουμε με το μαχαίρι γύρω γύρω το ταψί να ξεκολλήσει το κέικ μας και αναποδογυρίζουμε σε μεγάλη πιατέλα. Αφαιρούμε το χαρτί ψησίματος. Σκεπάζουμε το κέικ καλά να μην μας στεγνώσει και τρίβεται.

Αφού κρυώσει χαράζουμε με το μαχαίρι γύρω γύρω το ταψί να ξεκολλήσει το κέικ μας και αναποδογυρίζουμε σε μεγάλη πιατέλα. Αφαιρούμε το χαρτί ψησίματος. Σκεπάζουμε το κέικ καλά να μην μας στεγνώσει και τρίβεται.

Καλή απόλαυση και βοήθεια μας!

Καλή απόλαυση και βοήθεια μας!

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Σχετικές Συνταγές

Πρόσφατες Συνταγές

Πρόσφατα Άρθρα

Κατηγορίες Συνταγών

Menu

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Μάθετε πρώτοι τα νέα μας.

Loading

Βρείτε μας στα social media

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Μάθετε πρώτοι τα νέα μας.

Βρείτε μας στα social media

Copyright 2019 All rights reserved. Owner and Founder Irini Patiloudi.

Οι συνταγές των φίλων του cook-bake.gr δημοσιεύονται με την συγκατάθεση τους.