Menu
Menu
47572854_10215564879547205_4445652959405015040_o-1024x703

Βαρβάρα Θρακιώτικη της Tzeni Kitsikoudi-Hazinikolaou

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Βαρβάρα Θρακιώτικη της φίλης Tzeni Kitsikoudi-Hazinikolaou. Μέλος της Ομάδας μας, Συνταγές, εύκολες, γρήγορες και νόστιμες... Ευχαριστούμε!

Στις 4 Δεκεμβρίου η εκκλησία μας γιορτάζει τη χάρη της Αγίας Βαρβάρας.

Η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα του πυροβολικού και των παιδιών, τα οποία τα φυλάει από τις κακές παιδικές αρρώστιες, όπως την ευλογιά και άλλες. Για να την “γλυκάνουν” σε πολλά μέρη του τόπου μας την ημέρα της γιορτής της προσέφεραν μελόπιτες ή κολυβόζουμο, που στην Θράκη το έλεγαν “ΒΑΡΒΑΡΑ“.

Στους Χριστιανούς η παρασκευή της “Βαρβάρας” καθιερώθηκε από το εξής περιστατικό:
Ο σατανικός νους του Διόσκουρου, είχε συλλάβει ένα αποτρόπαιο σχέδιο για την εξόντωση των Χριστιανών της περιοχής του. Κάλεσε όλους τους αρτοποιούς της περιοχής του και τους έδωσε εντολή να βάλουν δηλητήριο στο ψωμί που θα παρασκεύαζαν και οι πωλητές τροφίμων στα τρόφιμα που θα πωλούσαν.

Το μυστικό αυτό το έμαθε η κόρη του η Βαρβάρα, και ειδοποίησε τους χριστιανούς να μην αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα.  Θα πορευτούν με τα υπολείμματα που είχαν στα σπίτια τους.

Έτσι κάθε Χριστιανική οικογένεια μαγείρεψε ότι πρόχειρο της βρέθηκε στο σπίτι. Επειδή όμως τα τρόφιμα που τους είχαν απομείνει ήταν πολύ λίγα και κάθε είδος από μόνο του δεν έφτανε για μια σωστή μαγειριά. Έβαλαν στην κατσαρόλα λίγο από όλα. Δηλαδή, λίγο στάρι, μερικά φασόλια, κουκιά, σταφίδες και ότι άλλο σχετικό είχαν, κι όλα μαζί τα μαγείρεψαν.

Έτσι χάρη στη Βαρβάρα σώθηκαν.  Από τότε σε ανάμνηση αυτού του περιστατικού καθιερώθηκε στη γιορτή της να μαγειρεύουν το παρασκεύασμα αυτό που είναι γλυκό και φαγητό μαζί.

Βαρβάρα Θρακιώτικη

Υλικά

500γρ σιτάρι αποφλοιωμένο
100γρ σουσάμι ψημένο και σπασμένο
450γρ ζάχαρη
5 κουταλιές αλεύρι καβουρντισμένο
Νερό υπολογίστε πάνω από τη μισή κατσαρόλα ανάλογα πόσο χυλωμένη θα τη θέλετε
2 χούφτες καρύδια καπνισμένα
2 χούφτες σύκα
2 χούφτες σταφίδες
προαιρετικά συστήνω και χουρμάδες γίνεται πιο αρωματική και γευστική

Μέθοδος Βήμα - Βήμα

Μουλιάζουμε σε ζεστό νερό για 20 λεπτά το σιτάρι και πετάμε το νερό. Στη συνέχεια το τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το βράζουμε σε σιγανή φωτιά έως ότου σκάσει και μας αρέσει πόσο μαλακό το θέλουμε εμείς. Δίπλα σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη τα σύκα, τις σταφίδες τους χουρμάδες. Όλα ψιλοκομμένα. Αφού βράσουν αρκετά, τα σβήνουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα όπου έχει βράσει το σιτάρι μας.

Μουλιάζουμε σε ζεστό νερό για 20 λεπτά το σιτάρι και πετάμε το νερό. Στη συνέχεια το τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το βράζουμε σε σιγανή φωτιά έως ότου σκάσει και μας αρέσει πόσο μαλακό το θέλουμε εμείς. Δίπλα σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη τα σύκα, τις σταφίδες τους χουρμάδες. Όλα ψιλοκομμένα. Αφού βράσουν αρκετά, τα σβήνουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα όπου έχει βράσει το σιτάρι μας.

Στη συνέχεια καβουρντίζουμε το αλεύρι και αφού έχουμε πάρει 2 κουταλιές από τον ζωμό κάνουμε ένα χυλό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Στη συνέχεια Ρίχνουμε το σουσάμι το οποίο το ψήνουμε να πάρει χρώμα και το στουμπίζουμε σε γουδοχέρι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Το αδειάζουμε σε μπλοκάκια και πασπαλίζουμε από πάνω τα χοντροκομμένα καρύδια και την κανέλα μας.

Στη συνέχεια καβουρντίζουμε το αλεύρι και αφού έχουμε πάρει 2 κουταλιές από τον ζωμό κάνουμε ένα χυλό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Στη συνέχεια Ρίχνουμε το σουσάμι το οποίο το ψήνουμε να πάρει χρώμα και το στουμπίζουμε σε γουδοχέρι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Το αδειάζουμε σε μπλοκάκια και πασπαλίζουμε από πάνω τα χοντροκομμένα καρύδια και την κανέλα μας.

Καλή επιτυχία και του χρόνου.

Καλή επιτυχία και του χρόνου.

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Σχετικές Συνταγές

Πρόσφατες Συνταγές

Πρόσφατα Άρθρα

Κατηγορίες Συνταγών

Menu

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Loading

Βρείτε μας στα social media

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Βρείτε μας στα social media

Copyright 2019 All rights reserved. Owner and Founder Irini Patiloudi.

Οι συνταγές των φίλων του cook-bake.gr δημοσιεύονται με την συγκατάθεση τους.