Βαρβάρα ή Ασουρές υπέροχο παραδοσιακό γλύκισμα
Βαρβάρα ή Ασουρές Θράκης και έθιμο
Το έθιμο της Βαρβάρας ή Ασουρές αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της λαϊκής λατρευτικής παράδοσης της Θράκης.
Κάθε φορά που ξημερώνει η 4η Δεκεμβρίου, η μνήμη όλων γυρίζει πίσω σε εκείνα τα κρύα πρωινά που ανοίγαμε τα μάτια μας και μας περίμεναν τα μπολ με την αχνιστή Βαρβάρα και το σπίτι μοσχοβολούσε σουσάμι και κανέλα .
Στη Θράκη χρησιμοποιούν εννέα είδη για την παρασκευή της Βαρβάρας.
Σιτάρι, αμύγδαλα, καρύδια, ρόδια, σταφίδες, κανέλα, σουσάμι, ταχίνι και φρούτα ψιλοκομμένα, κυρίως μήλα σκληρά. Στην περιοχή της Μακράς Γέφυρας και της Αδριανούπολης για γούρι έριχναν μέσα 3 έως 4 κουκιά και όποιος τα έβρισκε θεωρούνταν καλότυχος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ
ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ
ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΟΥΣ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ