Menu
Menu
317288282_812671293363298_2224387576376236123_n (1) (1)

Βαρβάρα ή Ασουρές υπέροχο παραδοσιακό γλύκισμα

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Βαρβάρα ή Ασουρές υπέροχο παραδοσιακό γλύκισμα

Βαρβάρα ή Ασουρές Θράκης και έθιμο

Το έθιμο της Βαρβάρας ή Ασουρές αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της λαϊκής λατρευτικής παράδοσης της Θράκης.

Κάθε φορά που ξημερώνει η 4η Δεκεμβρίου, η μνήμη όλων γυρίζει πίσω σε εκείνα τα κρύα πρωινά που ανοίγαμε τα μάτια μας και μας περίμεναν τα μπολ με την αχνιστή Βαρβάρα και το σπίτι μοσχοβολούσε σουσάμι και κανέλα .

Στη Θράκη χρησιμοποιούν εννέα είδη για την παρασκευή της Βαρβάρας.

Σιτάρι, αμύγδαλα, καρύδια, ρόδια, σταφίδες, κανέλα, σουσάμι, ταχίνι και φρούτα ψιλοκομμένα, κυρίως μήλα σκληρά. Στην περιοχή της Μακράς Γέφυρας και της Αδριανούπολης για γούρι έριχναν μέσα 3 έως 4 κουκιά και όποιος τα έβρισκε θεωρούνταν καλότυχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ

ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΟΥΣ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

Υλικά

Τα υλικά τα προσαρμόζουμε ανάλογα για πόσα άτομα θέλουμε να παρασκευάσουμε την Βαρβάρα μας.
Εδώ για 8 (μπολάκια) χρησιμοποίησα:
250γρ σιτάρι που το μούλιασα από το βράδυ σε νερό
1 ποτήρι ζάχαρη 200γρ ή άλλο γλυκαντικό αν δεν τρώμε ζάχαρη πχ στέβια
6 ξερά δαμάσκηνα κομμένα
6 σύκα ξερά κομμένα
6 βερίκοκα ξερά κομμένα
1 χούφτα σταφίδες
1 χούφτα καρύδια
2 κουταλιές σούπας καβουρδισμένο αλεύρι (σε ένα τηγάνι χωρίς λάδι να πάρει λίγο χρώμα), το μισό μπαίνει στην κατσαρόλα το άλλο μισό για ντεκόρ
2 με 3 κουταλιές σούπας σουσάμι ψημένο ή περασμένο και αυτό στο τηγάνι χωρίς λάδι να πάρει λίγο χρώμα, το μισό μπαίνει στην κατσαρόλα το άλλο μισό για ντεκόρ
1 κουταλάκι γεμάτο κανέλα
2 κομμάτια γλυκάνισο
λίγο γαρύφαλλο στην άκρη από το κουταλάκι
νερό να σκεπάσει αρκετά τα υλικά
λίγα αμύγδαλα και σουσάμι για ντεκόρ
αν θέλουμε βάζουμε και ρόδι

Μέθοδος Βήμα - Βήμα

Μουλιάζουμε το σιτάρι από το βράδυ για να μαλακώσει και να βράσει εύκολα την άλλη μέρα. Σουρώνουμε και βράζουμε μετά μέχρι να μαλακώσει.

Μουλιάζουμε το σιτάρι από το βράδυ για να μαλακώσει και να βράσει εύκολα την άλλη μέρα. Σουρώνουμε και βράζουμε μετά μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 10 λεπτά ακόμη να δέσει. Το νερό να έχει σκεπάσει τα υλικά γιατί με το αλευράκι θα πήξει ελαφρώς.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 10 λεπτά ακόμη να δέσει. Το νερό να έχει σκεπάσει τα υλικά γιατί με το αλευράκι θα πήξει ελαφρώς.

Θέλουμε να έχει λίγο ζουμάκι όταν την κατεβάσουμε από την φωτιά γιατί στην ουσία είναι μία γλυκιά σούπα.

Θέλουμε να έχει λίγο ζουμάκι όταν την κατεβάσουμε από την φωτιά γιατί στην ουσία είναι μία γλυκιά σούπα.

Καλή απόλαυση!

Καλή απόλαυση!

Χρόνια πολλά, καλές γιορτές με υγεία!

Χρόνια πολλά, καλές γιορτές με υγεία!

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Σχετικές Συνταγές

Πρόσφατες Συνταγές

Πρόσφατα Άρθρα

Κατηγορίες Συνταγών

Menu

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Loading

Βρείτε μας στα social media

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Βρείτε μας στα social media

Copyright 2019 All rights reserved. Owner and Founder Irini Patiloudi.

Οι συνταγές των φίλων του cook-bake.gr δημοσιεύονται με την συγκατάθεση τους.