Menu
Menu
admin-ajax.php

Βασιλόπιτα τριφτή ελαφρώς, σαν κέικ

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Βασιλόπιτα τριφτή ελαφρώς, σαν κέικ. Πολύ αρωματική , αφράτη και νόστιμη.

Συνταγές, εύκολες, γρήγορες και νόστιμες…Irini Patiloudi

Κάθε χρόνο, λίγο πριν την έλευση του νέου έτους, οι νοικοκυρές ετοιμάζουν την παραδοσιακή βασιλόπιτα. Αν και τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η γλυκιά εκδοχή της, είτε είναι βασιλόπιτα τριφτή κέικ ή τσουρέκι.

Σε κάποια μέρη της Ελλάδας, κυρίως σε Ήπειρο, Θεσσαλία και Μακεδονία, Θράκη το βράδυ της Πρωτοχρονιάς κόβουν αλμυρή βασιλόπιτα. Πίτα με κοτόπουλο, χοιρινό, ή με κιμά και βάζουν και το φλουρί τους μέσα σε αυτήν.

Μπορεί να είναι και μία απλή τυρόπιτα φτιαγμένη με παραδοσιακό τρόπο και σπιτικό φύλλο. Μέσα στο ζυμάρι τοποθετείται ένα νόμισμα, το φλουρί. Όποιος το βρει κατά το μοίρασμα της βασιλόπιτας θεωρείται ότι θα είναι ο τυχερός της χρονιάς.

Βασιλόπιτα τριφτή σαν κέικ φτιάχνεται τα τελευταία χρόνια από τις νέες νοικοκυρές γιατί είναι πιο εύκολη στην παρασκευή της.

Υπάρχει και μία θρησκευτική παράδοση που συνδέει και με την προσωπικότητα του Μεγάλου Βασιλείου.

Κατά την θρησκευτική λοιπόν παράδοση κάποτε στη Καισαρεία της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία ,επίσκοπος ήταν ο Μέγας Βασίλειος. Ήλθε να τη καταλάβει ο Έπαρχος της Καππαδοκίας με πρόθεση να τη λεηλατήσει.

Τότε ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν ότι χρυσαφικά μπορούσαν. Έπρεπε να τα παραδώσει ως «λύτρα» στον επερχόμενο κατακτητή. Πράγματι συγκεντρώθηκαν πολλά τιμαλφή.

Κατά την παράδοση όμως μετάνιωσε ο έπαρχος και έπρεπε να επιστραφούν τα τιμαλφή στους δικαιούχους.

Ο Μέγας Βασίλειος μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι. Σε αυτούς τοποθέτησε από ένα νόμισμα και τα μοίρασε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού.

Έτσι συνεχίσθηκε η παράδοση αυτή κατά τη μνήμη της ημέρας του θανάτου του (εορτή του Αγίου και Μεγάλου Βασιλείου).

Υλικά

250γρ βούτυρο αγελαδινό μαλακό
300γρ ζάχαρη
5 αυγά
½ ποτήρι γάλα
½ ποτήρι χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
¼ ποτήρι κονιάκ
3 βανίλιες
1 κουταλάκι κανέλα
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
½ ποτήρι αλεσμένο αμύγδαλο ή καρύδια
500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20γρ μπέικιν πάουντερ

Για την επικάλυψη
ή 200γρ σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη με 2 κουταλιές κρέμα γάλακτος
ή ζάχαρη άχνη χτυπημένη με 1 ασπράδι αυγού σε γλάσο και χρώμα αν θέλετε.

Μέθοδος Βήμα - Βήμα

Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο με την ζάχαρη και ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και χτυπάμε 5 λεπτά.  

Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο με την ζάχαρη και ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και χτυπάμε 5 λεπτά.  

Αν γίνει σφιχτό (πρέπει να είναι σαν την ζύμη του κέικ) προσθέτουμε λίγο χυμό ή γάλα.

Αν γίνει σφιχτό (πρέπει να είναι σαν την ζύμη του κέικ) προσθέτουμε λίγο χυμό ή γάλα.

Βάζουμε το μείγμα σε φόρμα βουτυρωμένη αποσπώμενη 28εκ.

Βάζουμε το μείγμα σε φόρμα βουτυρωμένη αποσπώμενη 28εκ.

Ψήνουμε στους 175 βαθμούς σε αέρα για 45 με 50 βαθμούς,

Ψήνουμε στους 175 βαθμούς σε αέρα για 45 με 50 βαθμούς,

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε μόνο με ζάχαρη άχνη. Για ντεκόρ με σοκολάτα θα λιώσουμε 150γρ σοκολάτα κουβερτούρα με 2 κουταλιές σούπας ηλιέλαιο και θα ανακατέψουμε πολύ καλά μέχρι να δέσει καλά.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε μόνο με ζάχαρη άχνη. Για ντεκόρ με σοκολάτα θα λιώσουμε 150γρ σοκολάτα κουβερτούρα με 2 κουταλιές σούπας ηλιέλαιο και θα ανακατέψουμε πολύ καλά μέχρι να δέσει καλά.

Αν θέλουμε λευκό γλάσο χτυπάμε 1 ασπράδι αυγού με 1 η 2 φλυτζάνια άχνη ζάχαρη και 10 σταγόνες λεμονιού. Προσθέτουμε και χρώμα ζαχαροπλαστικής αν θέλουμε.

Αν θέλουμε λευκό γλάσο χτυπάμε 1 ασπράδι αυγού με 1 η 2 φλυτζάνια άχνη ζάχαρη και 10 σταγόνες λεμονιού. Προσθέτουμε και χρώμα ζαχαροπλαστικής αν θέλουμε.

Καλότυχη!

Καλότυχη!

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Σχετικές Συνταγές

Πρόσφατες Συνταγές

Πρόσφατα Άρθρα

Κατηγορίες Συνταγών

Menu

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Loading

Βρείτε μας στα social media

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Βρείτε μας στα social media

Copyright 2019 All rights reserved. Owner and Founder Irini Patiloudi.

Οι συνταγές των φίλων του cook-bake.gr δημοσιεύονται με την συγκατάθεση τους.