Menu
Menu
Καταγραφήφρφφφ

Μπατζίνα, πίτα με κολοκυθάκια χωρίς φύλλo

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Μπατζίνα, πίτα με κολοκυθάκια χωρίς φύλλo

Εδώ θα διαβάσετε για την ιστορία της μπατζίνας….

Στο τέλος υπάρχει η συνταγή αναλυτικά. Είναι για ταψί 30 εκ. γιατί την θέλουμε λεπτή.

Αν θέλουμε κάνουμε και την μισή δόση σε ένα πυρέξ 24 εκ.

Η μπατζίνα είναι ζυμαρόπιτα της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της περιοχής της Καρδίτσας. Αυτό σημαίνει ότι είναι μια πίτα που όμως δεν έχει φύλλο. Τα υλικά της είναι τόσο απλά όσο και η προέλευσή της.

Από τα παλιά τα χρόνια οι άνθρωποι έφτιαχναν φαγητά με ότι υλικά διέθεταν. Το καλοκαίρι η δουλειά στα χωράφια γινόταν από όλη την οικογένεια και ξεκινούσε αξημέρωτα.

Επιστρέφοντας το μεσημέρι στο σπίτι πεινασμένοι, έπρεπε σε λίγο χρόνο η νοικοκυρά να ετοιμάσει χορταστικό φαγητό. Χρησιμοποιούσε ό,τι είχε εύκαιρο, τα ζαρζαβατικά του μπαξέ, κανένα αυγουλάκι, προμήθειες από το κελάρι.

Με τον καιρό, και παρά τις αλλαγές του τρόπου ζωής που επακολούθησαν, τα γρήγορα αυτά φαγητά επιβίωσαν και συνέχισαν να μαγειρεύονται, άλλοτε σαν τοπικές σπεσιαλιτέ και άλλοτε σαν συμπλήρωμα του φαγητού.

Μια απλή πίτα στη Θεσσαλία γινόταν από αλεύρι, τυρί, γάλα, αυγά. Όταν προστέθηκε και κολοκύθι, δημιουργήθηκε η πίτα που λέγεται μπατζίνα.

Αρχικά, όμως, η μπατζίνα δεν περιείχε κολοκύθι, αλλά πήρε την ονομασία της από το τυρί που περιείχε.

Η λέξη μπατζίνα προέρχεται από τη λέξη μπάτζοςμπάτσος) που είναι ελληνικό λευκό, σκληρό αιγοπρόβειο τυρί, με προέλευση τη Δυτική Μακεδονία.

Η μπατζίνα δεν είναι κολοκυθόπιτα. Είναι υπερλεπτή ζύμη, ψημένη στο φούρνο, με αποτέλεσμα να γίνει απίστευτα τραγανή. Η παραδοσιακή μπατζίνα είναι λεπτή. Ελάχιστα εκατοστά. Και γινόταν λεπτή για δύο λόγους. Πρώτον για να ψηθεί γρήγορα και δεύτερον για να παραμένει τραγανή για πολλές ώρες-μέρες.

Η ευκολία στην παρασκευή της, την έκανε ιδανική για όλες τις περιστάσεις. Είναι το γεύμα που έπαιρναν στα χωράφια οι αγρότες, τυλιγμένο μέσα σε πετσέτα. Είναι το κολατσιό που έδιναν οι γονείς στα παιδιά για το σχολείο. Είναι ιδανική για πρωινό.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ Κολοκυθάκια με ντομάτα και τυρί, βαρκούλες

Υλικά

1 κιλό κολοκυθάκια τριμμένα 6 με 8 τμχ μέτρια
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
ελαιόλαδο λίγο
και λίγο ακόμη για από επάνω
μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
δυόσμο λίγα φύλλα ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
4 αυγά
λίγο ελαιόλαδο
2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό 400γρ
250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150γρ καλαμποκάλευρο
350 γρ τυρί φέτα σκληρή τριμμένη
150 γρ αν θέλουμε τυρί κίτρινο τριμμένο

στο ταψί
ελαιόλαδο κάτω και πάνω
2 κουταλιές σούπας καλαμποκάλευρο για κάτω
2 κουταλιές σούπας καλαμποκάλευρο για από πάνω
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο κίτρινο τυρί

Μέθοδος Βήμα - Βήμα

Τρίβουμε τα κολοκυθάκια μας και τα βάζουμε σε τρυπητό ανακατεμένα με 1 κουταλάκι αλάτι να στραγγίσουν

Τρίβουμε τα κολοκυθάκια μας και τα βάζουμε σε τρυπητό ανακατεμένα με 1 κουταλάκι αλάτι να στραγγίσουν

Τα στύβουμε με τα χέρια και ανακατεύουμε όλα τα υλικά

Τα στύβουμε με τα χέρια και ανακατεύουμε όλα τα υλικά

Θέλουμε έναν σφιχτό χυλό.

Θέλουμε έναν σφιχτό χυλό.

Λαδώνουμε το ταψί μας και πασπαλίζουμε με το καλαμποκάλευρο

Λαδώνουμε το ταψί μας και πασπαλίζουμε με το καλαμποκάλευρο

Αδειάζουμε μέσα τον χυλό.

Αδειάζουμε μέσα τον χυλό.

Πασπαλίζουμε με το καλαμποκάλευρο και με λίγο ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε με το καλαμποκάλευρο και με λίγο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο 180 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει όμορφα.

Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο 180 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει όμορφα.

Τρώγεται ζεστή ή κρύα.

Τρώγεται ζεστή ή κρύα.

Καλή απόλαυση!

Καλή απόλαυση!

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Σχετικές Συνταγές

Πρόσφατες Συνταγές

Πρόσφατα Άρθρα

Κατηγορίες Συνταγών

Menu

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Loading

Βρείτε μας στα social media

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Βρείτε μας στα social media

Copyright 2019 All rights reserved. Owner and Founder Irini Patiloudi.

Οι συνταγές των φίλων του cook-bake.gr δημοσιεύονται με την συγκατάθεση τους.