Μπατζίνα, πίτα με κολοκυθάκια χωρίς φύλλo
Εδώ θα διαβάσετε για την ιστορία της μπατζίνας….
Στο τέλος υπάρχει η συνταγή αναλυτικά. Είναι για ταψί 30 εκ. γιατί την θέλουμε λεπτή.
Αν θέλουμε κάνουμε και την μισή δόση σε ένα πυρέξ 24 εκ.
Η μπατζίνα είναι ζυμαρόπιτα της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της περιοχής της Καρδίτσας. Αυτό σημαίνει ότι είναι μια πίτα που όμως δεν έχει φύλλο. Τα υλικά της είναι τόσο απλά όσο και η προέλευσή της.
Από τα παλιά τα χρόνια οι άνθρωποι έφτιαχναν φαγητά με ότι υλικά διέθεταν. Το καλοκαίρι η δουλειά στα χωράφια γινόταν από όλη την οικογένεια και ξεκινούσε αξημέρωτα.
Επιστρέφοντας το μεσημέρι στο σπίτι πεινασμένοι, έπρεπε σε λίγο χρόνο η νοικοκυρά να ετοιμάσει χορταστικό φαγητό. Χρησιμοποιούσε ό,τι είχε εύκαιρο, τα ζαρζαβατικά του μπαξέ, κανένα αυγουλάκι, προμήθειες από το κελάρι.
Με τον καιρό, και παρά τις αλλαγές του τρόπου ζωής που επακολούθησαν, τα γρήγορα αυτά φαγητά επιβίωσαν και συνέχισαν να μαγειρεύονται, άλλοτε σαν τοπικές σπεσιαλιτέ και άλλοτε σαν συμπλήρωμα του φαγητού.
Μια απλή πίτα στη Θεσσαλία γινόταν από αλεύρι, τυρί, γάλα, αυγά. Όταν προστέθηκε και κολοκύθι, δημιουργήθηκε η πίτα που λέγεται μπατζίνα.
Αρχικά, όμως, η μπατζίνα δεν περιείχε κολοκύθι, αλλά πήρε την ονομασία της από το τυρί που περιείχε.
Η λέξη μπατζίνα προέρχεται από τη λέξη μπάτζος (ή μπάτσος) που είναι ελληνικό λευκό, σκληρό αιγοπρόβειο τυρί, με προέλευση τη Δυτική Μακεδονία.
Η μπατζίνα δεν είναι κολοκυθόπιτα. Είναι υπερλεπτή ζύμη, ψημένη στο φούρνο, με αποτέλεσμα να γίνει απίστευτα τραγανή. Η παραδοσιακή μπατζίνα είναι λεπτή. Ελάχιστα εκατοστά. Και γινόταν λεπτή για δύο λόγους. Πρώτον για να ψηθεί γρήγορα και δεύτερον για να παραμένει τραγανή για πολλές ώρες-μέρες.
Η ευκολία στην παρασκευή της, την έκανε ιδανική για όλες τις περιστάσεις. Είναι το γεύμα που έπαιρναν στα χωράφια οι αγρότες, τυλιγμένο μέσα σε πετσέτα. Είναι το κολατσιό που έδιναν οι γονείς στα παιδιά για το σχολείο. Είναι ιδανική για πρωινό.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ Κολοκυθάκια με ντομάτα και τυρί, βαρκούλες