Στόλεν Christstollen, γερμανικό παραδοσιακό γλυκό Χριστουγέννων
που θυμίζει κάπως το δικό μας τσουρέκι. Αν το φάτε μετά από μερικές μέρες θα είναι πολύ πιο νόστιμο παρά φρέσκο. Η δοσολογία αυτή βγάζει περίπου 1500γρ ζύμη. 2 μεγάλα στόλεν μπορούμε να κάνουμε.
Ξεκίνησε ως ένα απλό ψωμί αλλά τον 15ο αιώνα εμπλουτίστηκε με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς που το έκαναν πιο πλούσιο και γιορτινό. Από τον 16ο αιώνα το«Weihnachtsstollen» ή «Christstollen» όπως λέγεται, ταυτίστηκε με τα Χριστούγεννα και θεωρείται το απόλυτο γερμανικό γιορτινό γλύκισμα των ημερών.
Η παρασκευή του Στόλεν απαιτεί ζύμημε μαγιά. Είναι πασπαλισμένο με άφθονη άχνη ζάχαρη, ενώ συχνά προστίθεται στο εσωτερικό και μαρτζιπάν, ζαχαρόπαστα αμυγδάλου. To Stollen, παραδοσιακά, πλάθεται με τέτοιο τρόπο που να έχει φουσκώματα σαν καμπούρες,. Αυτό συμβολίζει τις καμπούρες στις καμήλες που μετέφεραν τους σοφούς να δουν τον Ιησού. Κατ’ άλλους, αρχικά το έπλαθαν σε σχήμα πλεξίδας που συμβόλιζε το τυλιγμένο στις κουβέρτες Θείο Βρέφος. Η άχνη από έξω συμβολίζει και αυτή την φασκιά του Χριστού.
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ