Menu
Menu
20181217_173657-678x470

Στόλεν Christstollen, γερμανικό παραδοσιακό γλυκό Χριστουγέννων

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Στόλεν Christstollen, γερμανικό παραδοσιακό γλυκό Χριστουγέννων

που θυμίζει κάπως το δικό μας τσουρέκι. Αν το φάτε μετά από μερικές μέρες θα είναι πολύ πιο νόστιμο παρά φρέσκο. Η δοσολογία αυτή βγάζει περίπου 1500γρ ζύμη. 2 μεγάλα στόλεν μπορούμε να κάνουμε.

Ξεκίνησε ως ένα απλό ψωμί αλλά τον 15ο αιώνα εμπλουτίστηκε με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς που το έκαναν πιο πλούσιο και γιορτινό. Από τον 16ο αιώνα το«Weihnachtsstollen» ή «Christstollen» όπως λέγεται, ταυτίστηκε με τα Χριστούγεννα και θεωρείται το απόλυτο γερμανικό γιορτινό γλύκισμα των ημερών.

Η παρασκευή του Στόλεν απαιτεί ζύμημε μαγιά. Είναι  πασπαλισμένο με άφθονη άχνη ζάχαρη, ενώ συχνά προστίθεται στο εσωτερικό και  μαρτζιπάν, ζαχαρόπαστα αμυγδάλου.  To Stollen, παραδοσιακά, πλάθεται με τέτοιο τρόπο που να έχει φουσκώματα σαν καμπούρες,. Αυτό συμβολίζει τις καμπούρες στις καμήλες που μετέφεραν τους σοφούς να δουν τον Ιησού. Κατ’ άλλους, αρχικά το έπλαθαν σε σχήμα πλεξίδας που συμβόλιζε το τυλιγμένο στις κουβέρτες Θείο Βρέφος.  Η άχνη από έξω συμβολίζει και αυτή την φασκιά του Χριστού.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

 

Υλικά

Υλικά 1
185γρ γάλα χλιαρό
65γρ ζάχαρη
55γρ μαγιά νωπή
5γρ αλάτι
2 αυγά
3γρ ξύσμα λεμόνι
300γρ βούτυρο λιωμένο

Υλικά 2
2 βανίλιες
700 με 750γρ αλεύρι δυνατό για τσουρέκι

Υλικά 3
500γρ σταφίδες ξανθές μουλιασμένες από το βράδυ σε 125γρ ρούμι
80γρ κάντιτα πορτοκάλι και λεμόνι
90γρ αμύγδαλο λευκό κοπανισμένο όχι σε σκόνη

Υλικά 4
100γρ βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα μετά το ψήσιμο
μπόλικη άχνη για το σκέπασμα

Μέθοδος Βήμα - Βήμα

'Εχουμε μουλιάσει από το βράδυ τις σταφίδες στο ρούμι. Χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά 1.

'Εχουμε μουλιάσει από το βράδυ τις σταφίδες στο ρούμι. Χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά 1.

Προσθέτουμε τα υλικά 2. Προσθέτουμε τα υλικά 3 και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει μία ελαστική μαλακιά ζύμη. Κόβουμε στα δύο 1 κιλό περίπου το καθένα ή σε 4 μικρά και τα πλάθουμε στο σχήμα του Στόλεν αφού τα ανοίξουμε λίγο με τον πλάστη και τα διπλώνουμε σε ρολό.

Προσθέτουμε τα υλικά 2. Προσθέτουμε τα υλικά 3 και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει μία ελαστική μαλακιά ζύμη. Κόβουμε στα δύο 1 κιλό περίπου το καθένα ή σε 4 μικρά και τα πλάθουμε στο σχήμα του Στόλεν αφού τα ανοίξουμε λίγο με τον πλάστη και τα διπλώνουμε σε ρολό.

Μπορούμε επίσης να τα βάλουμε σε φόρμα μακρόστενη για να είμαστε σίγουροι για το σχήμα και να μην απλώσουν.

Μπορούμε επίσης να τα βάλουμε σε φόρμα μακρόστενη για να είμαστε σίγουροι για το σχήμα και να μην απλώσουν.

Αφήνουμε σκεπασμένα σε ζεστό χώρο για 45 λεπτά σίγουρα να φουσκώσουν και ψήνουμε στους 180 βαθμούς από 30 έως 50 λεπτά ανάλογα το μέγεθος. Μόλις κρυώσουν σχεδόν τα περνάμε με το λιωμένο βούτυρο από τα υλικά 4 και το βουτάμε στην άχνη να κολλήσει παντού και πασπαλίζουμε και από επάνω. Αν το φάτε μετά από μερικές μέρες θα είναι πολύ πιο νόστιμο παρά φρέσκο.

Αφήνουμε σκεπασμένα σε ζεστό χώρο για 45 λεπτά σίγουρα να φουσκώσουν και ψήνουμε στους 180 βαθμούς από 30 έως 50 λεπτά ανάλογα το μέγεθος. Μόλις κρυώσουν σχεδόν τα περνάμε με το λιωμένο βούτυρο από τα υλικά 4 και το βουτάμε στην άχνη να κολλήσει παντού και πασπαλίζουμε και από επάνω. Αν το φάτε μετά από μερικές μέρες θα είναι πολύ πιο νόστιμο παρά φρέσκο.

Καλά Χριστούγεννα!

Καλά Χριστούγεννα!

Καλή απόλαυση!

Καλή απόλαυση!

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Σχετικές Συνταγές

Πρόσφατες Συνταγές

Πρόσφατα Άρθρα

Κατηγορίες Συνταγών

Menu

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Loading

Βρείτε μας στα social media

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Βρείτε μας στα social media

Copyright 2019 All rights reserved. Owner and Founder Irini Patiloudi.

Οι συνταγές των φίλων του cook-bake.gr δημοσιεύονται με την συγκατάθεση τους.