Γλυκοπατάτες ψητές στον φούρνο υπέροχες, υγιεινές
Εγώ πρόσθεσα και κανονικές πατάτες στο ταψί που έγιναν επίσης πολύ νόστιμες.
Αν θέλουμε τις κάνουμε και γεμιστές. Ξύνουμε το εσωτερικό αφού έχουν ψηθεί και προσθέτουμε ότι μας αρέσει.
Επίσης μπορούμε και απλά να τις πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο ή να βάλουμε επάνω και κάποιο αλλαντικό.
Τις συνοδεύω σκέτες επίσης με σαλάτα, με κρέας, ψάρι ή με γιαούρτι.
Οφέλη
Η γλυκοπατάτα αποτελεί ένα εξαιρετικά γευστικό και θρεπτικό λαχανικό. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη Β5, B6, θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλάνη και καροτενοειδή που δικαιολογούν το πορτοκαλί της χρώμα.
Επιπλέον, δεν περιέχει λιπαρά, έχει σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (άρα είναι κατάλληλη για υπερτασικά άτομα) και έχει λιγότερες θερμίδες από τις λευκές πατάτες παρόλο που έχει περισσότερη ζάχαρη.
Η γλυκοπατάτα είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Α. Μια μεγάλη πατάτα περιέχει περισσότερο από 100% της Σ.Η.Δ. βιταμίνης Α, σύμφωνα με τον FDA.
Η βιταμίνη Α αποτελεί σπουδαίο αντιοξειδωτικό και σχετίζεται με την πρόληψη του καρκίνου, την αντιγήρανση και τη διατήρηση της καλής όρασης.
Παρόλο που η πορτοκαλί ποικιλία είναι η πιο συνηθισμένη, οι γλυκοπατάτες έρχονται και σε λευκές, κίτρινες, ροζ και μωβ ποικιλίες.
Παρόλο που οι πορτοκαλί και οι κίτρινες περιέχουν περισσότερη βιταμίνη Α, οι μωβ αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών.
Πηγή: https://enallaktikidrasi.com/