Menu
Menu
20200608_150416(1)

Γλυκοπατάτες ψητές στον φούρνο υπέροχες, υγιεινές

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Γλυκοπατάτες ψητές στον φούρνο υπέροχες, υγιεινές

Εγώ πρόσθεσα και κανονικές πατάτες στο ταψί που έγιναν επίσης πολύ νόστιμες.

Αν θέλουμε τις κάνουμε και γεμιστές. Ξύνουμε το εσωτερικό αφού έχουν ψηθεί και προσθέτουμε ότι μας αρέσει.

Επίσης μπορούμε και απλά να τις πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο ή να βάλουμε επάνω και κάποιο αλλαντικό.

Τις συνοδεύω σκέτες επίσης με σαλάτα, με κρέας, ψάρι ή με γιαούρτι.

Οφέλη

Η γλυκοπατάτα αποτελεί ένα εξαιρετικά γευστικό και θρεπτικό λαχανικό. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη Β5, B6, θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλάνη και καροτενοειδή που δικαιολογούν το πορτοκαλί της χρώμα.

Επιπλέον, δεν περιέχει λιπαρά, έχει σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (άρα είναι κατάλληλη για υπερτασικά άτομα) και έχει λιγότερες θερμίδες από τις λευκές πατάτες παρόλο που έχει περισσότερη ζάχαρη.

Η γλυκοπατάτα είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Α. Μια μεγάλη πατάτα περιέχει περισσότερο από 100% της Σ.Η.Δ. βιταμίνης Α, σύμφωνα με τον FDA.

Η βιταμίνη Α αποτελεί σπουδαίο αντιοξειδωτικό και σχετίζεται με την πρόληψη του καρκίνου, την αντιγήρανση και τη διατήρηση της καλής όρασης.
Παρόλο που η πορτοκαλί ποικιλία είναι η πιο συνηθισμένη, οι γλυκοπατάτες έρχονται και σε λευκές, κίτρινες, ροζ και μωβ ποικιλίες.

Παρόλο που οι πορτοκαλί και οι κίτρινες περιέχουν περισσότερη βιταμίνη Α, οι μωβ αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών.

Πηγή: https://enallaktikidrasi.com/

 

 

 

Υλικά

Γλυκοπατάτες
Αλάτι
Πιπέρι
Πάπρικα γλυκιά
Ρίγανη
Ελάχιστο ελαιόλαδο

Αν θέλουμε ψήνουμε και τις απλές πατάτες με αυτόν τον τρόπο.

Μέθοδος Βήμα - Βήμα

Πλένουμε πολύ καλά με βούρτσα ή σκληρό σφουγγάρι τις γλυκοπατάτες μας.

Πλένουμε πολύ καλά με βούρτσα ή σκληρό σφουγγάρι τις γλυκοπατάτες μας.

Τις κόβουμε στην μέση. Τοποθετούμε σε ταψί με χαρτί ψησίματος. Βάζουμε τα μπαχαρικά μας.

Τις κόβουμε στην μέση. Τοποθετούμε σε ταψί με χαρτί ψησίματος. Βάζουμε τα μπαχαρικά μας.

Τις ψήνουμε έτσι με την φλούδα από πάνω. Πασπαλίζουμε κι εδώ με τα μπαχαρικά μας και λίγο ελαιόλαδο.

Τις ψήνουμε έτσι με την φλούδα από πάνω. Πασπαλίζουμε κι εδώ με τα μπαχαρικά μας και λίγο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 με 60 λεπτά ανάλογα το μέγεθος τους. Ενδιάμεσα τις γυρίζουμε ανάποδα με την ψίχα προς τα επάνω που χαράζουμε ελαφρά για να ψηθούνε και από μέσα. Μπορούμε να τις φάμε έτσι ή γεμιστές ή όπως τις έφτιαξα παρακάτω.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 με 60 λεπτά ανάλογα το μέγεθος τους. Ενδιάμεσα τις γυρίζουμε ανάποδα με την ψίχα προς τα επάνω που χαράζουμε ελαφρά για να ψηθούνε και από μέσα. Μπορούμε να τις φάμε έτσι ή γεμιστές ή όπως τις έφτιαξα παρακάτω.

Μόλις ψήθηκαν έβαλα από πάνω γαλοπούλα βραστή και τυρί κίτρινο τριμμένο και έψησα για άλλα 5 λεπτά.

Μόλις ψήθηκαν έβαλα από πάνω γαλοπούλα βραστή και τυρί κίτρινο τριμμένο και έψησα για άλλα 5 λεπτά.

Τέλειες!

Τέλειες!

Καλή απόλαυση!

Καλή απόλαυση!

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Σχετικές Συνταγές

Πρόσφατες Συνταγές

Πρόσφατα Άρθρα

Κατηγορίες Συνταγών

Menu

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Loading

Βρείτε μας στα social media

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Βρείτε μας στα social media

Copyright 2019 All rights reserved. Owner and Founder Irini Patiloudi.

Οι συνταγές των φίλων του cook-bake.gr δημοσιεύονται με την συγκατάθεση τους.