Menu
Menu
17201214_1548880235141513_3134965185339062452_n-678x470

Λαγάνα παραδοσιακή, η καλύτερη που φτιάξατε ποτέ

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Λαγάνα παραδοσιακή,

η καλύτερη που φτιάξατε ποτέ! Η συνταγή και η εκτέλεση εδώ είναι του συζύγου Γιάννη Τρέσκα 30 χρόνια φούρναρης, έχει ψήσει….

Η Λαγάνα αυτή μπορεί να πασπαλιστεί με ότι σας αρέσει, μπορεί μέσα να ζυμωθεί με πιπεριές, λιαστές ντομάτες, ελιές.

Φυσικά μπορείτε να τις ζυμώσετε και με αλεύρι ολικής απλά θα προσθέσετε λίγο νεράκι ακόμα.

Το παραδοσιακό  έθιμο της λαγάνας παίζει  πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς  Δευτέρας. Με αφορ­μή λοιπόν αυτή την ιδιαίτερη μέρα ας γνωρίσουμε αναλυτικότε­ρα την ιστορία της, που χάνεται στους αιώνες.

Λαγάνα παραδοσιακή, είναι άζυμος άρτος ,δηλ. παρασκευάζεται χωρίς προζύμι

Τέτοιος άρτος πρόχειρος εχρησιμοποιήθη από τους  Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο υπό την αρχηγία του Μωυσή. Έκτοτε επιβαλλόταν από το Μωσαικό  Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

Η ιστορία της λαγάνας

διατρέχει όλη τη διατροφική παράδοση από την αρχαιότητα  μέχρι σήμερα. Ο Αριστοφάνης στις “Εκκλησιάζουσες” λέει  “Λαγάνα πέττεται” δηλ .”Λαγάνες γίνονται”. Ο δε Οράτιος στα κείμενά του αναφέρει τη λαγάνα ως “Το γλύκισμα των φτωχών”. 

Το έθιμο της λαγάνας

παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι από τον αρτοποιό της γειτονιάς. Τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια και καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα, την Πρωτονήστιμη Δευτέρα της Σαρακοστής. Η ονομασία της “Καθαρά” προήλθε από τη συνήθεια που είχαν οι νοικοκυρές το πρωί της ημέρας αυτής, να πλένουν με ζεστό νερό και στάχτη όλα τα μαγειρικά σκεύη, ως “ημέρα κάθαρσης”. Στη συνέχεια τα κρεμούσαν στη θέση τους όπου και παρέμεναν μέχρι τη λήξη της νηστείας. Επίσης κατά την ημέρα αυτή εξέρχονταν όλοι οικογενειακώς στην ύπαιθρο και έστρωναν κάτω στη γη και έτρωγαν νηστίσιμα φαγητά όπως χαλβά, ελιές, ταραμά και λαγάνα.

 

Από την Καθαρά Δευτέρα

προετοιμάζεται ο άνθρωπος μετά τις εορτές και την καλοφαγία των Απόκρεων, να καθαρίσει την ψυχή και το σώμα του για να φτάσει στο τέρμα δηλ. στο Πάσχα και να αναστηθεί ξανά με την Ανάσταση του Κυρίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η λαγάνα που έχει το σχή­μα της “κυρα-Σαρακοστής”. Παριστάνει μια μακριά γυναίκα που έχει ένα σταυρό στο κεφάλι, δεν έχει στόμα γιατί είναι  όλο νηστεία. Τα χέρια της είναι σταυρωμένα για τις προσευχές, έχει επτά πόδια που συμβολίζουν τις επτά εβδομάδες της νηστείας.

Έθιμο που συνηθιζόταν για να μετρούν το χρόνο κατά την περίοδο της Σαρακοστής ήταν κάθε Σάββατο να κόβουν το ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μ.Σάββατο όπου το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι και όποιος το έβρισκε ήταν ο τυχερός της επόμενης χρονιάς.

Η νόστιμη και λαχταριστή για όλους μας λαγάνα είναι ένα προιόν άξιο σεβασμού και με πραγματική πλούσια ιστορία.

Θα είναι μεγάλη απώλεια για τις επερχόμενες γενεές να ξεχάσουν τις παραδόσεις μας, να ξεχάσουν τις παλιές σαρακοστιανές μυρουδιές.

Οι αρτοποιοί της γειτονιάς πιστοί στις παραδόσεις μας παρασκευάζουν την Καθαρά Δευτέρα τη λαγάνα συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση του εθίμου. Οι νέες γενεές να έχουν την ευκαιρία να ακούσουν, να μυρίσουν και να γευτούν τη Σαρακοστή γιατί οι Σαρακοστιανές μυρωδιές είναι έμμεσοι φορείς μιας βαθιάς πνευματικότητας.

 

Πηγή: http://ellinwnparadosi.blogspot.com

Υλικά

300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300γρ αλεύρι πολυτελείας 55%, αν δεν βρείτε βάλτε για όλες τις χρήσεις
600γρ αλεύρι κίτρινο, από σκληρό σιτάρι, όχι καλαμπόκι
40γρ νωπή μαγιά ή 15γρ ξηρή
35γρ αλάτι
10γρ ούζο (αν δεν το θέλετε δεν το βάζετε), κάνει πιο τραγανή την λαγάνα
800 με 850γρ νερό

Μέθοδος Βήμα - Βήμα

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί πολύ καλά , για περίπου 10 - 12 λεπτά μέχρι η ζύμη μας να γίνει ελαστική και να μην κολλάει στα τοιχώματα του μίξερ. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί πολύ καλά , για περίπου 10 - 12 λεπτά μέχρι η ζύμη μας να γίνει ελαστική και να μην κολλάει στα τοιχώματα του μίξερ. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

Πλάθουμε σε μπάλες και το αφήνουμε να ξεκουραστεί πάλι για ακόμα μισή ώρα.

Πλάθουμε σε μπάλες και το αφήνουμε να ξεκουραστεί πάλι για ακόμα μισή ώρα.

Πατάμε τις μπάλες με τα δάχτυλα και τις ανοίγουμε στο σχήμα της λαγάνας.

Πατάμε τις μπάλες με τα δάχτυλα και τις ανοίγουμε στο σχήμα της λαγάνας.

Τις βρέχουμε από επάνω με νερό με λίγη ζάχαρη και τις σουσαμώνουμε.

Τις βρέχουμε από επάνω με νερό με λίγη ζάχαρη και τις σουσαμώνουμε.

Μπορούμε εκτός από σουσάμι να βάλουμε από πάνω ότι μας αρέσει. Λάδι με ρίγανη, θυμάρι, χοντρό αλάτι, λιναρόσπορο κλπ.

Μπορούμε εκτός από σουσάμι να βάλουμε από πάνω ότι μας αρέσει. Λάδι με ρίγανη, θυμάρι, χοντρό αλάτι, λιναρόσπορο κλπ.

Αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 45 λεπτά και ψήσουμε για περίπου 30 - 35 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 45 λεπτά και ψήσουμε για περίπου 30 - 35 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Καλή απόλαυση!

Καλή απόλαυση!

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Σχετικές Συνταγές

Πρόσφατες Συνταγές

Πρόσφατα Άρθρα

Κατηγορίες Συνταγών

Menu

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Loading

Βρείτε μας στα social media

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Βρείτε μας στα social media

Copyright 2019 All rights reserved. Owner and Founder Irini Patiloudi.

Οι συνταγές των φίλων του cook-bake.gr δημοσιεύονται με την συγκατάθεση τους.