Menu
Menu
20200220_220122ολικισ(1)

Λαγάνα ολικής αλέσεως, νόστιμη και εύκολη

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Λαγάνα ολικής αλέσεως, νόστιμη και εύκολη

Λαγάνα παραδοσιακή, είναι άζυμος άρτος, δηλ. παρασκευάζεται χωρίς προζύμι

Το έθιμο της λαγάνας

παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι από τον αρτοποιό της γειτονιάς. Τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια και καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα, την Πρωτονήστιμη Δευτέρα της Σαρακοστής. Η ονομασία της “Καθαρά” προήλθε από τη συνήθεια που είχαν οι νοικοκυρές το πρωί της ημέρας αυτής, να πλένουν με ζεστό νερό και στάχτη όλα τα μαγειρικά σκεύη, ως “ημέρα κάθαρσης”. Στη συνέχεια τα κρεμούσαν στη θέση τους όπου και παρέμεναν μέχρι τη λήξη της νηστείας. Επίσης κατά την ημέρα αυτή εξέρχονταν όλοι οικογενειακώς στην ύπαιθρο και έστρωναν κάτω στη γη και έτρωγαν νηστίσιμα φαγητά όπως χαλβά, ελιές, ταραμά και λαγάνα.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΗ ΛΑΓΑΝΑ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

Υλικά

400γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
800γρ αλεύρι ολικής άλεσης
40γρ νωπή μαγιά ή 15γρ ξηρή
35γρ αλάτι
10γρ ούζο (αν δεν το θέλετε δεν το βάζετε), κάνει πιο τραγανή την λαγάνα
900 με 950γρ νερό

Μέθοδος Βήμα - Βήμα

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί πολύ καλά , για περίπου 10 - 12 λεπτά μέχρι η ζύμη μας να γίνει ελαστική και να μην κολλάει στα τοιχώματα του μίξερ. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί πολύ καλά , για περίπου 10 - 12 λεπτά μέχρι η ζύμη μας να γίνει ελαστική και να μην κολλάει στα τοιχώματα του μίξερ. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

Πλάθουμε σε μπάλες και το αφήνουμε να ξεκουραστεί πάλι για ακόμα μισή ώρα. Πατάμε τις μπάλες με τα δάχτυλα και τις ανοίγουμε στο σχήμα της λαγάνας. Τις βρέχουμε από επάνω με νερό με λίγη ζάχαρη και τις σουσαμώνουμε.

Πλάθουμε σε μπάλες και το αφήνουμε να ξεκουραστεί πάλι για ακόμα μισή ώρα. Πατάμε τις μπάλες με τα δάχτυλα και τις ανοίγουμε στο σχήμα της λαγάνας. Τις βρέχουμε από επάνω με νερό με λίγη ζάχαρη και τις σουσαμώνουμε.

Αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 45 λεπτά και ψήσουμε για περίπου 30 - 35 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 45 λεπτά και ψήσουμε για περίπου 30 - 35 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Καλή απόλαυση!

Καλή απόλαυση!

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Σχετικές Συνταγές

Πρόσφατες Συνταγές

Πρόσφατα Άρθρα

Κατηγορίες Συνταγών

Menu

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Loading

Βρείτε μας στα social media

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Βρείτε μας στα social media

Copyright 2019 All rights reserved. Owner and Founder Irini Patiloudi.

Οι συνταγές των φίλων του cook-bake.gr δημοσιεύονται με την συγκατάθεση τους.