Menu
Menu
278204014_1335530040290725_6018127111076883309_n (3)

Τσουρέκι υπέροχο Ειρήνης, αρωματικό, αφράτο με ίνες

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Τσουρέκι υπέροχο Ειρήνης, αρωματικό, αφράτο με ίνες.

Το τσουρέκι αυτό το κάναμε στο αρτοζαχαροπλαστείο μας πάνω από 15 χρόνια και συνεχίζω να το φτιάχνω και στο σπίτι. Είναι μία παραδοσιακή συνταγή με πολύ ωραία ζύμη πολύ αρωματικό και με ίνες όπως πρέπει να είναι ένα τσουρέκι.

Το τσουρέκι είναι ένα αγαπημένο γλύκισμα που το τρώμε όλο το χρόνο. Το όνομα του προέρχεται από την τουρκική λέξη «corek», που δηλώνει οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο με ζύμη που περιέχει μαγιά.

Οι Τούρκοι φτιάχνουν τόσο γλυκά όσο και αλμυρά τσουρέκια σε διάφορα μεγέθη και σχήματα. Ειδικότερα οι κάτοικοι της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, φτιάχνουν ένα στρογγυλό επίπεδο ψωμί πασπαλισμένο με σουσάμι που το ονομάζουν «churek».

Το τσουρέκι είναι μόνο ένα από τα ποικίλα εορταστικά ψωμιά της ελληνικής παράδοσης, όμως ίσως είναι το πιο γνωστό. Εκτός από το τσουρέκι, υπάρχουν και άλλες ποικιλίες Πασχαλινού ψωμιού.  Είναι γνωστές ως «λαμπροκούλουρα» ή «λαμπρόψωμο» ή με άλλες ονομασίες ανάλογα με την τοπική παράδοση.

Πιθανότατα η λέξη υιοθετήθηκε στα ελληνικά κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Οι ελληνικοί πληθυσμοί έφτιαξαν τη δική τους εκδοχή του γλυκού προσθέτοντας γάλα, βούτυρο και αβγά.

Στη χριστιανική παράδοση, το τσουρέκι συμβολίζει την ανάσταση του Χριστού. Το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί. Το ζύμωμα σε σχήμα πλεξούδας συμβολίζει την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων.

Το σχήμα των Πασχαλινών ψωμιών ποικίλλει ανάλογα με τις τοπικές παραδόσεις. Το πιο γνωστό είναι φυσικά η πλεξούδα, με ή χωρίς κόκκινο αβγό. Οι πλεξούδες και οι κόμποι προέρχονται από τους ειδωλολατρικούς χρόνους ως σύμβολα για την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων.

Πρωί-πρωί τη μεγάλη Πέμπτη, σε όλη την Ελλάδα, οι γυναίκες καταπιάνονται με το ζύμωμα. Ζυμώνουν με μυρωδικά τις κουλούρες της Λαμπρής και τις στολίζουν με λουρίδες από ζυμάρι και ξηρούς καρπούς. Ανάλογα με το σχήμα που τους έδιναν παλιότερα είχαν και διάφορα ονόματα. «Κοφίνια», «καλαθάκια», «δοξάρια», «αυγούλες», «κουτσούνες», «κουζουνάκια». Παρόμοιες κουλούρες έφτιαχναν και στα βυζαντινά χρόνια, τις «κολλυρίδες» και ήταν ειδικά ψωμιά για το Πάσχα, σε διάφορα σχήματα, που είχαν στο κέντρο ένα κόκκινο αυγό.

Δεν είναι ανάγκη πάντως να περιμένετε το επόμενο Πάσχα, σκέτο, με επικάλυψη, γέμιση ακόμη και με παγωτό, το τσουρέκι το απολαμβάνουμε όλο το χρόνο!

Τσουρέκι υπέροχο Ειρήνης, αρωματικό, αφράτο με ίνες.

το δικό μου τσουρέκι που προτείνω να το φτιάξετε. Στις γιορτές αλλά και κάθε μέρα. Αν δεν το πλέξουμε το κάνουμε στρόγγυλη βασιλόπιτα.

Τι αλεύρι χρησιμοποιούμε στο τσουρέκι μας?

Αλεύρι κατηγορίας Π, το λεγόμενο πολυτελείας ή δυνατό ή extra δυνατό για Τσουρέκι ή τύπου 550

Είναι το άλευρο εκείνο το οποίο προέρχεται από σιτάρια υψηλής ποιότητας, ενισχυμένα με γλουτένη ώστε να είναι πολύ δυνατό. Το αλεύρι αυτό για Τσουρέκι είναι αλεύρι από επιλεγμένα μαλακά σιτηρά, ιδανικά για την παραγωγή αρτοσκευασμάτων πολυτελείας. Οι ζύμες που δίνει το δυνατό αλεύρι ή extra δυνατό αλεύρι είναι πολύ ελαστικές και έτσι μπορούν και αφομοιώνουν τα υψηλά ποσοστά ζάχαρης και λιπαρών που έχουν οι αγαπημένες μας συνταγές. Πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Το κατάλληλο αλεύρι για ελαστική ζύμη & εύκολο πλάσιμο. Ιδανικό για τσουρέκια, γλυκά ψωμιά και κρουασάν. Πρωτεΐνη: 14%

Θα το βρείτε στα σούπερ μάρκετ που οι συσκευασίες του γράφουν αλεύρι για τσουρέκι ή σε χύμα αγορά από τον φούρνο της γειτονιάς σας!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΓΕΜΙΣΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΕΚΜΕΚ ΜΕ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΤΟ ΠΛΕΞΙΜΟ ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΔΩ

Υλικά

Υλικά για την μαγιά
110γρ νωπή μαγιά την προτιμώ ή 4 φακελάκια ξηρή μαγιά
200γρ. γάλα χλιαρό
100γρ αλεύρι σκληρό (δυνατό) για τσουρέκι

Υλικά ζύμης Νο.1
3 αυγά
200γρ. φρέσκο βούτυρο Κερκύρας αγελαδινό λιωμένο
380γρ. ζάχαρη
200γρ. γάλα

Υλικά ζύμης Νο.2
2 κουταλάκια μαχλέπι
1/2 κουταλάκι μαστίχα
2 βανίλιες
1/2 κουταλάκι κακουλέ (όλα σε σκόνη)
1 κιλό αλεύρι περίπου, δυνατό για τσουρέκι

1 αυγό ολόκληρο για άλειμμα με λίγο νερό χτυπημένο

Μέθοδος Βήμα - Βήμα

Ζυμώνουμε 110γρ νωπή μαγιά με 200γρ. γάλα χλιαρό 38 βαθμούς με θερμόμετρο ή να το αισθανθούμε χλιαρό αλλά προς κρύο. Αν είναι πολύ ζεστό θα μας κάψει την μαγιά και 100γρ αλεύρι σκληρό (δυνατό) για τσουρέκι τα ζυμώνουμε ελαφρά αφού διαλύσουμε με τα χέρια μας την μαγιά στο γάλα πρώτα και το αφήνουμε σκεπασμένο το μαλακό ζυμαράκι αυτό σε ζεστό μέρος σκεπασμένο διπλασιαστεί. Από μισή ως μία ώρα ανάλογα την ζέστη που έχουμε. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το γάλα, αυγά και ζάχαρη ανακατεύοντας καλά με σύρμα μέχρι να γίνει χλιαρό το πολύ 38 βαθμούς όλα. Έχουμε πριν λιώσει το βούτυρο και δεν ξεπερνά τους 38 βαθμούς, χλιαρό προς κρύο.

Ζυμώνουμε 110γρ νωπή μαγιά με 200γρ. γάλα χλιαρό 38 βαθμούς με θερμόμετρο ή να το αισθανθούμε χλιαρό αλλά προς κρύο. Αν είναι πολύ ζεστό θα μας κάψει την μαγιά και 100γρ αλεύρι σκληρό (δυνατό) για τσουρέκι τα ζυμώνουμε ελαφρά αφού διαλύσουμε με τα χέρια μας την μαγιά στο γάλα πρώτα και το αφήνουμε σκεπασμένο το μαλακό ζυμαράκι αυτό σε ζεστό μέρος σκεπασμένο διπλασιαστεί. Από μισή ως μία ώρα ανάλογα την ζέστη που έχουμε. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το γάλα, αυγά και ζάχαρη ανακατεύοντας καλά με σύρμα μέχρι να γίνει χλιαρό το πολύ 38 βαθμούς όλα. Έχουμε πριν λιώσει το βούτυρο και δεν ξεπερνά τους 38 βαθμούς, χλιαρό προς κρύο.

Χρησιμοποιούμε τώρα τα υλικά Νο.2. Σε μια μεγάλη λεκάνη η σε μεγάλο μίξερ ενώνουμε την φουσκωμένη μαγιά μαζί με τα υπόλοιπα (βούτυρο, γάλα με την ζάχαρη και τα αυγά) και προσθέτουμε, 2 κουταλάκια μαχλέπι 1/2 κουταλάκι μαστίχα 2 βανίλιες, αν θέλουμε και 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκάλι 1/2 κουταλάκι κακουλέ (ολα σε σκόνη) 1 κιλό αλεύρι δυνατό για τσουρέκι ζυμώνουμε όλα τα υλικά πολύ καλά περίπου 15 με 20 λεπτά, ίσως χρειαστεί λιγάκι αλεύρι παραπάνω το πολύ 100 με 200γρ και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για μισή με 1ώρα. Να γίνει ζύμη ελαστική αλλά να μην κολλάει καθόλου.

Χρησιμοποιούμε τώρα τα υλικά Νο.2. Σε μια μεγάλη λεκάνη η σε μεγάλο μίξερ ενώνουμε την φουσκωμένη μαγιά μαζί με τα υπόλοιπα (βούτυρο, γάλα με την ζάχαρη και τα αυγά) και προσθέτουμε, 2 κουταλάκια μαχλέπι 1/2 κουταλάκι μαστίχα 2 βανίλιες, αν θέλουμε και 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκάλι 1/2 κουταλάκι κακουλέ (ολα σε σκόνη) 1 κιλό αλεύρι δυνατό για τσουρέκι ζυμώνουμε όλα τα υλικά πολύ καλά περίπου 15 με 20 λεπτά, ίσως χρειαστεί λιγάκι αλεύρι παραπάνω το πολύ 100 με 200γρ και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για μισή με 1ώρα. Να γίνει ζύμη ελαστική αλλά να μην κολλάει καθόλου.

Κόβουμε στα κομμάτια που θέλουμε, η ζύμη αυτή βγάζει 2 κιλά τσουρέκι, μπορούμε να κάνουμε 2 μεγάλα του κιλού ή 4 του μισού. Ανοίγουμε τα κορδόνια μικρά και αφήνουμε 5 λεπτά να ξεκουραστούν. Τα ανοίγουμε έπειτα στο μέγεθος που θέλουμε, όχι πολύ μακριά για να μην γίνουν πολύ λεπτά, να έχει όγκο το τσουρέκι. Πλέκουμε χαλαρά ενώνοντας 2 κορδόνια σταυρωτά οπότε θα έχουμε 4 άκρες.

Κόβουμε στα κομμάτια που θέλουμε, η ζύμη αυτή βγάζει 2 κιλά τσουρέκι, μπορούμε να κάνουμε 2 μεγάλα του κιλού ή 4 του μισού. Ανοίγουμε τα κορδόνια μικρά και αφήνουμε 5 λεπτά να ξεκουραστούν. Τα ανοίγουμε έπειτα στο μέγεθος που θέλουμε, όχι πολύ μακριά για να μην γίνουν πολύ λεπτά, να έχει όγκο το τσουρέκι. Πλέκουμε χαλαρά ενώνοντας 2 κορδόνια σταυρωτά οπότε θα έχουμε 4 άκρες.

Ανοίγουμε τα κορδόνια στο μέγεθος που θέλουμε, όχι πολυ μακριά, να έχει όγκο το τσουρέκι.

Ανοίγουμε τα κορδόνια στο μέγεθος που θέλουμε, όχι πολυ μακριά, να έχει όγκο το τσουρέκι.

Πλέκουμε χαλαρά ενώνοντας 2 κορδόνια σταυρωτά οπότε θα έχουμε 4 άκρες.

Πλέκουμε χαλαρά ενώνοντας 2 κορδόνια σταυρωτά οπότε θα έχουμε 4 άκρες.

Αφήνουμε σε ζεστό χώρο να διπλασιαστεί το τσουρέκι μας, Ισως χρειαστεί και μερικές ώρες (2 με 4) ανάλογα την ζέστη που έχουμε στον χώρο μας. Αν βιαζόμαστε μπορούμε να ανάψουμε τον φούρνο στους 50 βαθμούς και να το αφήσουμε να φουσκώσει εκεί για 2 ώρες σίγουρα. Σβήνουμε φυσικά τον φούρνο.

Αφήνουμε σε ζεστό χώρο να διπλασιαστεί το τσουρέκι μας, Ισως χρειαστεί και μερικές ώρες (2 με 4) ανάλογα την ζέστη που έχουμε στον χώρο μας. Αν βιαζόμαστε μπορούμε να ανάψουμε τον φούρνο στους 50 βαθμούς και να το αφήσουμε να φουσκώσει εκεί για 2 ώρες σίγουρα. Σβήνουμε φυσικά τον φούρνο.

Αφού έχει φουσκώσει αλείφουμε με αυγό ολόκληρο με λίγο νερό χτυπημένο. Τα περνάμε δύο φορές με το πινέλο. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι.

Αφού έχει φουσκώσει αλείφουμε με αυγό ολόκληρο με λίγο νερό χτυπημένο. Τα περνάμε δύο φορές με το πινέλο. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι.

Ψήνουμε σε αέρα, έχουμε προθερμάνει, στους 150 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά περίπου ανάλογα το μέγεθος του τσουρεκιού. μπορούμε εδώ να ψήσουμε 2 ταψιά μαζί , Η 1 μεγάλο στο ταψί ή 2 μικρά. Σε αντιστάσεις ίδια θερμοκρασία στην μέση του φούρνου ίδια ώρα, ίσως 5 λεπτά λιγότερο.

Ψήνουμε σε αέρα, έχουμε προθερμάνει, στους 150 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά περίπου ανάλογα το μέγεθος του τσουρεκιού. μπορούμε εδώ να ψήσουμε 2 ταψιά μαζί , Η 1 μεγάλο στο ταψί ή 2 μικρά. Σε αντιστάσεις ίδια θερμοκρασία στην μέση του φούρνου ίδια ώρα, ίσως 5 λεπτά λιγότερο.

Καλή απόλαυση!

Καλή απόλαυση!

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή με τους φίλους σας

Σχετικές Συνταγές

Πρόσφατες Συνταγές

Πρόσφατα Άρθρα

Κατηγορίες Συνταγών

Menu

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Loading

Βρείτε μας στα social media

Στείλτε μας το μήνυμα σας

και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε άμεσα

Newsletter

Βρείτε μας στα social media

Copyright 2019 All rights reserved. Owner and Founder Irini Patiloudi.

Οι συνταγές των φίλων του cook-bake.gr δημοσιεύονται με την συγκατάθεση τους.